perjantai 19. maaliskuuta 2021

Kun ollaan häviöllä keinot karkaa käsistä

 

Tietääkö äänestäjä ketä kannattaa

Lyhyt oppimäärä suomalaisesta yhteisten asioiden hoidosta. Alkuaan oli rikkaat ja köyhät, joista jalostui sisällissodassa talolliset ja torpparit. Kehitys johti kahteen ryhmään, oikeistoon ja vasemmistoon. Oikeistolla oli maat ja keinot rahan tekoon, vasemmistolla ei ollut kumpaistakaan, joka synnytti eripuraa ryhmien kesken. Oikeisto sanoi itseään isänmaallisiksi ja vasemmistoa kommunisteiksi. Vasta talvisodassa huomasivat molemmat ryhmät olevansa suomalaisia.

Kun on muuta tekemistä, ei ehdi puoluepolitiikkaan syventyä. Niinpä minäkin vasta ikäihmisenä huomasin Suomessa olevan kolme puoluetta. Kokoomus, demarit ja Maalaisliitto. Johtajina taisi olla Paasikivi, Sorsa ja Virolainen. Olihan niitä muitakin puolueita ja johtajia, mutta nämä kolme pyörittivät maata ja se riitti minulle. Olihan Kekkonenkin. Katsoin  hänen hoitavan vain yhtä hommaa, joka ei minun jokapäiväiseen elämääni suoraan vaikuttanut. Kekkosen mielsin politiikkojen työnjohtajaksi.

Toisin on nyt. Se alkoi oikeastaan Veikko Vennamosta. Hän perusti puolueen ja loi sille toimintatavat ja perintöjärjestelmän kannattamalla itsensä ulos eduskunnasta. Kymmenkunta muutakin puoluekyhäelmää on koettanut samalla metodilla mutta huonolla menestyksellä . Eihän pyörääkään voi keksiä moneen kertaan.  Siitäkö Vennamon tekeleen pohjalta on jäänyt elämään porukka, joka Soinista huolimatta näyttää nostelevan päätään kuin Trumppi Amerikoissa. Ja Trumpin jalostamilla konsteilla. Moiti muita ja lupaa kaikkea, niin kansalaisethan uskovat ja kannattavat. Se, että suomalaisetkin menevät tähän halpaan, ihmetyttää. Eivätkö he huomaa, ettei Vennamo, Soini ja Halla-aho ole tuoneet yhteiskuntaan mitään sellaista hyvää, jota ei yhteiskunnassa olisi ollut jo ilman heitäkin.

Hallitus hoitaa ja oppositio moittii, vaikka sydäntä kirvelisi. Koronakin näyttää tulevan hoidetuksi. Aloitettiin liian myöhään, ei ollut kasvomaskeja, ei rokotetta, ei mitään. Nyt on kaikkea. Persut, kokkareet ja ihmeeseen uskovat (anteeksi alatyylinen ilmaisuni) keksivät viimeiseksi moitittavaksi tulevat kuntavaalit. Ne on väärässä paikassa, ajankohtana ja   poliittista  etua hakevina, olipa ajankohta mikä hyvänsä. Hallitus hakee kärryillään korona korvaustukea EU:lta. Kristilliset uskovat, että EU:hun jää rahat ja kärryt. Kokoomus ei keksi muuta vikaa rahan hakemisessa kuin, että kärryt kulkevat liian keskellä tietä. Persut pääsevät ajamaan oikealta ohi. Persut vastustavat kaikkea ja sillä perusteella EU-rahaa, että ollaan nettomaksajia. Ymmärtämättä, että rahat ovat meidän omaa rahaa.

Ihmettelen miten Sanna Marinin hermot kestävät näiden neropattien kanssa. Nyt on nähtävissä, että hyökkäykset hallitusta vastaan ovat siirtyneet hyökkäyksiksi Marinin henkilöön. Mukanaan ovat liittyneet iltapäivälehtien toimittajat. Heidän kielenkäyttönsä on hillitympää mutta tavoite sama kuin opposition pahimmilla päkättäjillä. Saada Marin pois tasapainosta tulkitsemalla Marinin puheita mieleisikseen. Ja nämä "toimittajat" puhuvat sanan vapaudesta ja vastuullisesta journalismista. Näiltä tiedonvälittäjiltä unohtuu, että valtaa ei saada medialta, vaan kansalta vaaleissa. Ja se tuki on Marinilla vahva.

Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: