lauantai 16. tammikuuta 2021

Rumppia ikävöidään Suomessakin?

 

Demokratia koetuksella

Moni sanoo, eläessäni olen nähnyt jo kaiken. Sanonta kuvaa tyhmyyttä. Minä en ole nähnyt vielä sutta. Jälkiä ja jätöksiä kylläkin. Amerikan tapahtumat ja Trump näyttivät, ettei demokratiakaan suojaa yhteiskuntaa kaaokselta ja johtajaa tyhmyydeltä. Nyt jää seurattavaksi mitä jätöksiksi siitä jää. Ja jääkö niistä mitään opiksi Suomeen.

Yhdysvalloissa puolet kansasta näyttää uskoneen vaaleja vilpillisiksi. Mitään totuuspohjaa ei ollut väittämälle. Hävinneen presidentin tuki ja jatkuva media rummutus vilpistä sai ihmiset uskomukseen sellaisesta, joista heillä ei ollut tietopohjaa. Ihmeellisintä oli, että vilppiin uskoivat fasistit, raharikkaat, osa lukeneistoa ja lukutaidottomat sekä köyhät. Mellakkapaikalla ei Trumppia ja kiihotuksen johtajia näkynyt. Kuhnurit ja höynäytetyt saivat tehdä likaisen työn.

Mitä Amerikan tapahtumista opimme? Jatkuva väittämä asiasta kuin asiasta saadaan markkinoitua kansalaisille todeksi kun sitä riittävästi toistetaan. Suomessa olen havainnut perussuomalaisten johtajien  puheillaan pitäneet Trump:in toimintaa ihailtavana. Jussi Halla-aho näki Trump:sta parasta mitä länsimaiselle demokratialle on tapahtunut ja Laura Huhtasaari ehti ehdottamaan Trump:ille jo Rauhanpalkintoa. Teuvo Hakkarainen ei ole vielä ilmaissut kantaansa. Yhtäläisyyttä amerikkalaisessa ja suomalaisessa populismissa on yhden asian hokema. Amerikassa republikaanit hokivat vaalivilppiä ja suomessa persut hokevat maahanmuuttajista ratkaisua kaikkeen. Saa nähdä miten pitkälle yhden asian hokema Suomessa kantaa.

Olen vuosien varrella esitellyt mielipiteitäni milloin mistäkin. Se on pakinoitsijan tapa. Totuuksiksi tai edes vaihtoehdoiksi niitä en sanoisi. Ovatpa vain ajatuksen virtaa. Niin kuin sekin kun näin hyväksi kaksipuoluejärjestelmän. Englannin ja Amerikan tapahtumat ovat herättäneet kysymään, onko monipuoluejärjestelmä tähän päivään sopivin puoluejärjestelmä? Ihmisten tarpeet ja toiveet jakautuvat niin laajalle, ettei niitä enää voi jakaa vain kahteen ryhmään. Samaan pussauskoppiin sopii huonosti duunari ja raharikas. Syntyy tilanteita, joissa kärsivät molemmat tai joutuvat tukemaan tahtomattaan toisen tavoitteita. Kaksipuoluejärjestelmä synnyttää blokkiajattelua, joka ylittää kannattajansa tarpeet tai jättää ne huomioimatta.

Suomessakin mitataan ahkerasti puolueiden kannatusta. Todellinen kannatus mitataan vaaleissa, mutta on syytä tarkastella vaalien välissäkin mitä kansalaiset ajattelevat poliittisista puolueista. Kun en usko maahanmuuttajien ratkaisevan Suomen ongelmia, niin jään ihmettelemään millä lihaksilla persut keikkuvat galluppien kärjessä? Vaikka kannattajia olisi vaaleissa vain joka viides vastaajista, puoluejärjestelmästä johtuen se voi antaa mahdollisuuden johtaa ja päättää asioista ohi näiden muitten viiden tarpeitten. Monipuoluejärjestelmä voi sen toki tarvittaessa estää keskeisillä sopimuksillaan. Kaksipuoluejärjestelmässä tätä mahdollisuutta ei ole.

Antaa amerikkalaisten pestä oma pyykkinsä. Ketkä ovat syyllisiä ja ketkä eivät. Onko presidentti Trump ollut sairas, kyvytön vai hallanhaluinen patologinen valehtelija viran hoidossaan? Meidän tehtävämme on huolehtia, ettei vastaavaa Suomessa pääse tapahtumaan.

Ei kommentteja: