sunnuntai 27. joulukuuta 2020

Sinä päätät kenet valitaan

 

Mieti ketä äänestät kuntavaaleissa

Valtaosa ministereistä on ehdolla kuntavaaleissa kertoo STT:n tekemä kysely. Siinä selvisi, että ministereistä ainakin 14 ja kansanedustajista yli puolet olevan lähdössä ehdokkaiksi kuntavaaleihin. Mistä kertoo tämä into astua poliittisessa hierarkiassa alaspäin?

Näyttää selvältä, että kysymyksessä on puolueen etu ja sitä kautta mahdollisuus kahmia valtaa puolueelle. Kunnassa hoidetaan ja päätetään kuntalaisen lähipalveluista. Se tapahtuu parhaiten paikalla asuvien ja asioita tuntevan valtuutettujen kautta. Ministerit ja kansanedustajat saattavat kerätä ääniä, mutta runsaat työtehtävät ja aikataulujen järjestelyt tekevät keskittymisen kunta-asioihin lähes mahdottomaksi. Varahenkilön käyttö vielä vie työmotiivin varahenkilöltäkin.

Ministereiden ja kansanedustajien pyrkiminen kunnallisiin luottamustehtäviin vie poliittista moraalia alaspäin. Valtakunnan tasolla toimivilla henkilöillä on työtä ja tehtävää siinä määrin, ettei alemman tason tehtäviin heillä ole aikaa ja mahdollisuutta. Lisätehtävien haaliminen vie uskottavuutta politiikalta. Sehän mahdollistaa sellaisenkin henkilön nousemisen valtuutetuksi, jota äänestäjä ei missään tapauksessa äänestäisi.

Arvioivatko poliittiset puolueet väärin tavallisen kansalaisen kykyä valita paras vaihtoehto luottamushenkilökseen paikalla olevista ja tehtäviin kykenevistä ehdokkaista. Valtakunnan politiikassa sen ylimmillä portailla olevat asettuessaan ehdokkaiksi kuntavaaleihin synnyttävät negatiivisen urakehityksen. Se puolestaan tukkii mahdollisuuden monelta kuntapoliitikolta nousta askelta ylemmäksi kohti valtakunnantason tehtäviä.

Omalta osaltani ratkaisen asian niin, etten kuntavaaleissa äänestä nykyistä kansanedustajaa tai ministeriä. Puoluetta en tarvitse vaihtaa. En hanki ratsuhevosta kun tarvitsen työhevosen.

 Veijo Tuunanen. Aktiiviäänestäjä. Kemiönsaari.

 

Ei kommentteja: