torstai 28. tammikuuta 2021

Karjalaisen mielipidepalstalla tänään

 

Oppia on otettavissa

Vallanvaihto Yhdysvalloissa synnyttää monenlaisia ajatuksia. Miten muutokset vaikuttavat Suomen poliittiseen kenttään? Maassamme on havaittu Trump:in politiikan kannattajia. Suoraa tukeaan trumppilaisuudelle he eivät ole esittäneet juurikaan julkisuudessa kuin siinä määrin mitä populismin on katsottu tarvitsevan. Muutamaa ylilyöntiä lukuun ottamatta, jotka ovat tulleet liikkeen johtaja tasolta Trumpia puolustaessa.

Nyt kun kaikkien tiedossa ovat Amerikan tapahtumat ja Trumpin vaikutus niihin, pitäisi Suomessa huomata, etteivät samat virheet toistu täällä. Jos populismilla ei ole sisältöä muuhun kuin vallan tavoitteluun, niin  kuka tällaista vaaleissa tukee.

Ihmisten pitää pohtia onko lupaus mahdottomasta vale vai osoittaako se lupaajan tyhmyyttä vai kuulijan aliarvostamista. Sivistys on ihmisten itselleen hyväksymä käyttäytymisjärjestelmä. Siihen ei kuulu katteettomat lupaukset ja vielä vähemmän valehtelu. Yhdysvalloissa saimme nähdä; jos ihminen ei omaa sivistystä, edes presidentin virka ei sitä hänelle tuo.

Demokratia on toimiessaan hallintojärjestelmä, että se itse korjaa virheensä. Niin tapahtui nyt Amerikassakin. Vaalien alla tulee äänestäjien pohtia, onko meillä varaa kulkea yhdysvaltalaisten populististen virheitten kautta. Pitää muistaa, että suurimmat lupaukset ovat yleensä mahdottomia toteuttaa ja pohjimmiltaan siis valetta.

Veijo Tuunanen.

Ei kommentteja: