torstai 7. toukokuuta 2020

Näin 60 vuotta sitten


On aika kiittää äitiä
Olin taksiyrittäjä Tohmajärvellä 50-luvun puolivälissä. Terveyssisar Iittiläinen tilasi kotikäyntikyydin syrjäkylälle. Lumisateinen päivä oli painumassa illaksi. Talon pihaan ei henkilöautolla päässyt. Jätimme auton tien varteen ja taapersimme vajaan kilometrin mökille. Kopistelimme sisään ja totesimme tulleemme oikeaan kohteeseen.
Tupa oli pieni ja nyt jo pimeä. Liekö muita huoneita ollutkaan. Silmän tottuessa voi havaita isännän istuvan sängyn laidalla. Emäntä askaroi jotain hellan luona. Lapsia lienee ollut puolenkymmentä kouluikäisestä taaperoon. Mitään valolaitetta juuri sillä hetkellä ei ollut käytettävissä. Valoa sai tupaan kun emäntä avasi kellan luukun. Isäntä ja emäntä eivät juuri muuta puhuneet kun vastasivat kysymyksiin. Niihinkin mieluiten yhdellä sanalla. Lapset yskivät.
Pian selvisi, että kehotus tulla katsomaan perheen terveystilannetta oli tullut ilmeisesti opettajilta. Oli meneillään paha flunssakausi. Terveyssisaren tutkiessa lasten terveystilannetta, kysellessä koulun käynnistä ja mittaillessa kuumetta  selvisi, ettei koulunkäynnin esteenä olleet yksin terveydelliset syyt vaan se, ettei ollut käytettävissä koulukkailla kuin yhdet kengät. Ne sai jalkaan hän, joka lähti kouluun. Lasten kuumetta ei oltu mitattu mittarin puuttuessa eikä se olisi ollut ainoa este. Mittaria ei osattu lukea. Terveyssisar lupasi jättää mökkiin kuumemittarin ja valtuutti minut opettamaan emännälle kuumemittarin käyttöä. Oliko syy pimeys, huono opetus vai kehno opettaja jäi epäselväksi. Mittari jätettiin jatko-opetteluun. Emäntä ei oppinut mittarin lukua ja isäntä ei edes yrittänyt. Tällaista oli flunssan hoito reilut 60 vuotta sitten.
Nykyihmiset eivät tällaista ymmärrä. Eikä kaikki silloinkaan. Tunsin tapauksen isännän kautta. Hän sai silloin tällöin kunnalta "jauholapun". Sillä sai ostaa kaupasta jauhosäkin perheen ainaiseen ruuan puutteeseen. Aina kaikki ei mennyt puurojauhoiksi. Isäntä oli keksinyt jatkojalostaa jauhoja ja siitä saada elantoa lapsilaumalleen. Ei itseään varten, vaikka naapurit ja poliisikin niin näkivät.
Muistellessa tätäkin tapausta ja nähdessäni sitä vouhotusta jota koronaa kuriin panossa nyt käydään, tulen surulliseksi. Korona on paha tauti kohdalle sattuessa. Laskettiinko ennen kuinka monta kuollutta flunssa aiheutti ja kuka silloin kuului kriisiryhmään.
Joulu on joka vuosi, juhannus kerran kesässä. Äitienpäivä on kohta. Sen pitäisi olla joka päivä. Kun muistelen äsken kertomaani mökkiperhettä ja heidän taisteluaan kovassa maailmassa, nousee hiljainen ihminen esiin ykkösenä esiin. Hän on se hellan edessä seisonut ihminen, joka ei osannut eikä ilmeisesti myöhemminkään oppinut lukemaan kuumemittaria. Hän oli äiti, joka laittaessaan kätensä lapsen otsalle, tiesi oliko kuumetta. Samalla lapsen kuume ja kivut ihmeellisesti vähenivät. Samalla tunsi lapsi itsensä turvalliseksi. Tämäkin äiti tiesi ja tahtoi hoitaa äidin tehtävät näennäisesti puutteellisissa olosuhteissa vaistollaan ehkä paremmin kuin joku toinen paremmissa olosuhteissa.
Meillä jokaisella on äiti. En tiedä äidin tunteita lapsiaan kohtaan. Voin vain kuvitella. Äiti tekee parhaansa lastensa eteen. Toivoo parasta ja pelkää pahinta. Aina lapsen syntymästä lapsen tai omaan hautaansa saakka. Niin paljon annoit, niin vähän sait, niin vähän kiitin.

Ei kommentteja: