perjantai 19. kesäkuuta 2015

Julkaistu eilen Viikko Pohjois-Karjalassa


Äänioikeus vai puheoikeus

Tornista kuuluu ääni kauemmaksi. Se tiedetään. Onko se aina oikeaa asiaa, onkin jo toinen juttu. Tornista puhuvat johtoasemiin vaaleilla päässeet. Paikkansa he ovat saaneet vaaleissa äänestäjiltä, jotka ovat enemmistöltään tavallisia kansalaisia. Tuntuu kuin tämä olisi unohtunut torneista puhuvilta. Vaaleissa annetun äänen merkitys tuppaa haihtumaan.

Jutta Urpilaisen sivuuttaminen SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajan paikalta ja eduskunnan pankkivaltuustosta tapahtui "tornista" tulleelta päätöksellä. Tältä se näytti tavalliselle äänioikeutetulle.

Tapahtuma osoitti, että kovin kilpailu paikoista ei käydäkään vaaleissa, vaan omissa pöydissä, joissa ei äänestäjän mielipiteelle aina anneta arvoa. Tällainen jos mikä syö SDP:n arvovaltaa ja luottamusta. Menettely ei ole uusi, joka on näkynyt pitkän aikaa vaalimenestyksessä. Myös päätöksissä, jolloin Jutta Urpilainen oli puolueen puheenjohtaja.

******

Tapani on ollut kirjoittaa silloin tällöin niin päättäjille kuin politiikoillekin suoraan vanhan mallisia kirjeitä. Yleensä he ovat kirjeisiini vastanneet. Poikkeuksena pari kirjettä. Jutta Urpilainen ja Antti Lindtman eivät kirjeisiini vastanneet.

Antille kirjoitin mielipiteeni hänen antamaansa juttuun Maaseudun tulevaisuus-lehteen ja Jutta Urpilaiselle näkemykseni edellisten eduskuntavaalien ennakko toimista.

Mielestäni Antilla pitäisi olla sordiino käytössä kun puhutaan metsäveron uudistuksesta, kun entinenkin tädin tuskin on saatu toimimaan.

Kirjeessäni Jutta Urpilaista pyysin käyttämään arvovaltaansa SDP:n eduskuntavaaliehdokkaiden asetteluun silloisessa Pohjois-Karjalan vaalipiirissä.  Ehdokasasettelussa jätettiin Esa Lahtela sivuun ja samalla menetettiin hänen aikaisemmassa vaalissa keräämänsä 11000 ääntä romukoppaan.

Näillä molemmilla esimerkeillä yritän sanoa, ettei äänestysoikeuden käyttäjä menetä puhevaltaansa. Tätä oikeutta viimeksi käytti ansiokkaasti keskustan Katja Asikainen antaessaan  palautetta  puolueensa tornista puhuville. Tästä ei näyttänyt pitäneen Anu Vehviläinen. No, hänhän onkin tornista puhuvia.

******

Rääkkylän kunnan taloudesta ja muustakin toimista näyttävät entinen kunnanjohtaja Yrjö Eronen ja nykyinen kunnanjohtaja Tuula Luukkonen käyvän selontekoa yleisön osastoissa. Ikävä vain, ettei sillä ole vaikutusta kunnan heikkoon talouteen. Ei kulut pienene, eikä tulot suurene.

Oma rääkkyläläinen juttunsa on kunnanvaltuuston jäsenyys. Sieltähän ero annettiin Jouko Päiviselle kuntalakia paikallisesti tulkiten. Nyt hänen tilalleen vaalituloksen perusteella valittava Martti Parviainen on ilmoittanut kieltäytyvänsä valtuutetun pestistä vedoten kunnan heikkoon talouden pitoon ja asioiden hoitotapaan yleensä.

Rääkkylässä eron syyksi valtuustossa riitti epäluottamus kunnanvaltuuston  ja kunnanhallituksen puheenjohtajiin. Riittääkö syyksi kieltäytyä valtuuston jäsenyydestä heikko talouden pito ja sekava asioiden hoitotapa? Ja miten siihen sovelletaan kuntalakia? Rääkkyläläisittäin. Yleisön osastoista se voidaan kohta lukea.

******

Tohmajärven kunnanvaltuutetut osoittivat taipuvaisuuttaan ensin vastustamalla järven veden laadun parantamishanketta ja kohta äänin 24 - 3 kannattavansa hanketta. Perusteet kannoille olivat samat molemmissa päätöksissä. Yhtä sekavat ja vailla todellisia perusteita päätöksille. Nyt kannatettaessa hanketta käytettiin 20 puheenvuoroa. Miksi, ei selvinnyt .

  Hyvää Juhannusta!                                  Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: