keskiviikko 16. lokakuuta 2024

Tunkkaista vai silkoista

 Sivusilmällä nähtyä

Suomen ulkopoliittinen linja on kristallinkirkas. Jos se tarkoittaa, että kaikki suomalaiset ajattelevat siitä samalla lailla, niin epäillä sopii. Jos hallituksessa persujen ministeri Tavio muotoilee EU:ssa sitä mieleisekseen ja kristillisten ministeri Essayah jätää utvassa eriävän mielipiteen Suomen äänestykseen YK:ssa, ollaan savulasissa. Jo se, että utvan kokouksesta piti presidentin ja pääministerin erikseen tulla selittämään ulkopolitiikan kirkasta linjaa herättää enemmän epäilyksiä kuin tukea ulkopolitiikan kirkkaalle linjalle. Eduskunnan äänestys 99-74 ei ollut kristallinen tuki ulkopolitiikalle eikä Taviolle, vaan osoitus Suomen jakautumisesta kahteen. Suomen luotettavuus ulkopolitiikassa määritellään ulkomailla.


Vientivetoista palkkamallia ajaa hallitus hallitsemattomasti lakiin. Jo hallituksen lakiesitys poikkeaa hallitusohjelmaan merkitystä. TV:hen oli valittu hallituksen puolesta lakiesitystä esittelemään kieltämättä politiikan parhaiten pukeutuneet pojut. (poijuttelu sallittaneen. Ikäeroa on 50v) Siinäpä kyvyt vientivetoisen puolesta loppuvatkin. Jää eduskunnan käsiin jäävätkö naisvaltaiset alat Orpon kaivamaan palkkakuoppaan. Viinat näyttää hallitus saavan ovelle, mutta seuraava ongelma onkin jo lantringit. Oma kaivo on varmin, mutta kraanavesi voi johtua sijoittavan säätelyyn. 


Sanna Marinista on tehty podcast. Ja kirja. Molemmat ovat saatu aikaan ilman Marinin julkista myötävaikutusta. Kirjoja tulee vielä monia ja lehtijuttuja vielä enemmän. Marin kiinnostaa. Hän on poikkeuksellinen politiikassa ja siviilielämässään. Häntä rakastetaan ja vihataan. Poikkeavat ihmiset totutusta herättävät tunteita. Häntä pääministerinä kaluttiin kuin paljasta luuta. Irronnut ei mitään päivälehdillekään. Julkisuus rasitti Marinia. Puolustajia ei näkynyt. Omatkin istuivat Marinin varjossa. Marin pääministerinä johdonmukaisesti puhui ja teki sekä päätti. Katsoin podcastin. Se on fiktiivinen, mutta mielenkiintoinen kertomus ihmisestä, joka kiroilee, neuvottelee, puntaroi ja päättää. On sivuseikka kumpi pani alulle natojäsenyyden, pääministeri vai presidentti.


Hallitus kamppailee syntyvyysongelman kanssa. Lapsia ei synny tarpeeksi kouluihin ja veronmaksajiksi. On aikoihin eletty. Keskustellaan pirttiviljelyksestä ja sen kannattavuudesta kuin maataloudesta. Pitää tukea mutta millä tavalla. Tuki pitäisi osoittaa oikeaan osoitteeseen. Uskallan epäillä hallituksen epäonnistuvan tässäkin asiassa. Se on kova paikka persuille. Korjaukseksi jää maahanmuuttajat. Minun ikäluokassa aikoinaan asiat olivat toisin päin. Meitä tuppasi tulemaan liikaa. Ei tiedetty ehkäsystä, käytettiin vain ähkäisyä. Älkää kertoko tätä hallitukselle. Se voi kieltää kortsut.


Inhoan tekoälyä. Olen siinä iässä. Voin joutua tekoälyn syöttämäksi ja vessareissua en uskalla ajatellakaan. Kännykällä osaan juuru ja juuri soittaa. Tyynyn nosto soittamalla ei onnistu. Muuten kuin laittamalla kännykkä tyynyn alle. Ennen sanottiin, että kehitys kehittyy Kutsun kylää myöten. Ongelnia syntyy päivittäin. Nyt leikkelepakkauksissa olevat tekstit. Ne on niin pientä pränttiä, ettei suurennuslasikaan riitä. Keksin ratkaisun. Otan valokuvan lähetän pojalle ja poika soittaa ja lukee tekstin. Viime viikolla lähetin postissa pojalle koko pakkauksen. En saanut auki. Nyt odottelen postiluukun kolahtamista. Ennen oli Posti- ja telelaitos. Nyt nekin on erillään ja erinimillä.

Ei kommentteja: