tiistai 8. lokakuuta 2024

Itäsuomalaista tekstiä

 Lehti tarjoaa, lukija hyväksyy tai hylkää

Aika aikansa kutakin, sanoi pässi kun päätä leikattiin. Näin kävi Viikko Pohjois-Karjalalle. Lehti lakkasi ilmestymästä. Tilalle tuli Itäsuomalainen. Tapahtuma osoittaa elettävän nykyaikaa. Muutoksen aikaa. Lehtimaailmassa muutos näyttää siltä, että lehtiä lakkaa ilmestymästä enemmän kuin uusia tulisi tilalle. Tapahtumat tämän lehden kohdalta näyttävät uskoa kirjoitettuun sanaan ja paperilehteen enemmän kuin nettiin ja "vasepuukiin". Vanhassa vara parempi. Tulevaisuus näyttää Itäsuomalaisen aseman lukijoiden arvostuksessa. Vastuu onnistumisessa on lehden sisällössä ja kirjoittajilla.

Henkilönä ja kirjoittajana lienen paremmin tuttu Pohjois-Karjalan puolella. Juttujani on julkaistu eri lehdissä vuosikymmenien ajan. Nimellä ja nimimerkillä. Milloin olen käyttänyt nimimerkkiä, niin se on vuosittain julkaistu. Mielestä kirjoittajan on seistävä aina juttunsa takana. Nimimerkki voi helpottaa joissain asioissa kirjoittamista. Salailu vie uskottavuuden. Tämä lienee riittävä esittely uusille lukijoille. Perästä kuuluu, sanoi torven tekijäkin.

Tätä kirjoittaessa uutisena on eduskuntatalon töhriminen. Uudelleen maalauksesta tuskin on kysymys. Maalarit eivät paenneet vaan jäivät katselemaan maalaustaan. Sanovat, että teon takana on Elokapina. Tässä ei ole tarkoitus puolustaa tai paheksua tapahtumaa. Heitä näyttää riittävän molemmille puolille. Tarkastelen asiaa vanhan sanonnan kautta. Moni on kakku päältä kaunis, vaikka on silkoa sisältä. Eduskuntatalo on korea, arvokas, näyttävä talo. Päältä päinkin. Sitä ei saa turmella. Tärkeämpää on tarkastella mitä eduskuntatalolla tapahtui. Kysymyksessä oli mielenosoitus. Ketä vastaan vai jonkun puolesta? Minun tietopohjalta katsoen mielenosoitus ei kohdistunut henkilöön. Ei edes henkilöryhmään. Mielenosoittajat kiinnittivät huomiota ilmaston muutokseen, jonka hoito edistyy hitaasti, vaikka siitä on merkintä hallitusohjelmassakin. Jos ongelma on yhteinen mielensä osoittajilla ja päättäjillä, pitäisi asia hoitua. Miksi eduskuntataloa töhrittiin? Elokapina halusi julkisuutta olemassa ololleen ja asialleen. Päättäjät kiirehtivät leimaamaan tapahtuman huliganismiksi ja vaativat muutosta lainsäädäntöön ja kovempia rangaistuksia. Puhemies Halla-ahokin nousi esiin eduskunnan toiminnanjohtaja-aseman innoittajana. Töhrimällä ei asiat etene, eikä asiat hoidu hallituksessa ja eduskunnassa ilman niiden aktiivista hoitoa.

Paras ja tehokkain mielenosoitus tapahtuu vain vaaleissa. Toivottavasti äänestäjät kiinnittävät huomiota epäsuhtaiseen vallanjakoon. Presidentti, pääministeri, ulkoministeri ja puolustusministeri ovat kaikki kokoomuksesta. Koristeena valtiovarainministeri Purra ja eduskunnanpuhemies Halla-aho persuista. Ministeri Ville Tavio pystyi rakentamaan sellaisen päätöksen omissa nimissään, jota selvittämään kutsuvat varmaan selvänäkijän. Muuten tulee selkkaus jota ratkotaan jo nyt YK:ssa. 

Ei nimi miestä pahenna, jos ei tiedä mitä se tarkoittaa. Neova= entinen Vapo. Toimitti halkoja sodan jälkeen helsinkiläisille. Itella=Posti. Etsii jatkuvilla nimi vaihdoilla itseään. Destia= TVH=Tee vähän ja hitaasti, ettei työt lopu.


Ei kommentteja: