Jotta Jutta, selvisi haastattelussa
Presidentti Sauli Niinistö mainitsi tulevaisuuden suurimmiksi huoliksi ilmaston muutoksen ja Kiinan sekä USA:n väliset suhteet. Se oli presidentillinen näkemys hänen tämän viimeiseksi jäävän uuden vuoden puheessaan.
Minun pyytämättä ja pitämättä jääneessä puheessa olisin esille nostanut sodat. Miten on mahdollista, että sivistysvaltioiksi luokiteltavat valtiot sotivat keskenään, tappaen ihmisiä estoitta olivatpa nämä naisia, lapsia tai vanhuksia? Kysymyksessä ei ole perinteinen sota, vaan meneillään on silmitön kaiken tuhoaminen ilman ihmisyyden kunnioitusta. Ihmiset eivät valtioiden välisiä sotia synnytä, vaan valtioiden johtajat. Eikö heitä pitäisi nostaa vastuuseen sodista? Sodissa on vaara tappaa toisemme ennen kuin ilmaston muutos sitä ehtii tehdä.
Tulevissa presidentin vaaleissa nousee ykkösasiaksi ulkopolitiikka, jossa kaikilla ehdokkailla näyttää olevan yhden mukainen näkemys. Tällä alueella ei kunnon keskustelua ehdokkaitten kesken näytä syntyvän. Kaikki pitävät arvossa solmittuja valtiosopimuksia. Tässä yhteydessä on syytä muistaa kansalaisten tahto mm. Nato:on liittyessä. Päättäjät tukeutuivat kansalaisten tahtoon. Onko aseet riittävä takuu rauhalle jää nähtäväksi. Rauha voi rikkoutua hyvin hoidetusta ulkopolitiikasta huolimatta sisäisesti. Tämän huolen omassa haastattelussaan toi esiin Jutta Urpilainen. Hän näki Suomessa meneillään olevan kahtia jaon hyvin voivien ja huonompi osasten kesken. Vastuu kärjistymisen estämisestä on hallituksen, mutta pahentuessaan se säteilee vahvasti myös ulkopolitiikkaan ja presidentin tehtäviin. Mielestäni hyvä havainto.
Äänestys aktiivisuus presidentin vaaleissa nousee eduskuntavaaleja korkeammalle. Miksikö? Olisiko syy se, että tavallinen äänestäjä suorassa vaalissa tuntee käyttävänsä oikeaa valtaa. Ei ole välivouhkia ja sanan selittäjiä omine mielipiteineen. Tutkimattakin tietää kansalaisten mielipiteiden kirjon vaikutukset paremmin presidentin kuin eduskuntavaaleissa. Äänestetään puoluetta, henkilöä, onko hän mies vai nainen, hyvän näköinen, taustaltaan mieluinen, pitkä, pätkä vai paksu vai ärsyttävä tai myötätuntoa herättävä. Kaikki äänet lasketaan ja perusteluja ei kysytä. Syitä äänestyspäätökseen on enemmän kuin nämä yhdeksän ehdokasta osaavat esiintuoda toreilla ja haastatteluissa.
Kaikille politiikkaa seuranneille lienee selvää, ettei "omilla" kannattajilla päästä isännäksi presidentin linnaan. Jo oman puolueen tai valitsijayhdistyksen äänistä kamppailun aikana pitää huolehtia. Ja ennakoida tapahtumia ensimmäisen ja mahdollisen toisen kierroksen tapahtumien erosta. Samoilla "konsteilla" molemmissa tuskin pärjätään. Ratkaisuasemissa saattavat olla taktiset äänestäjät. He äänellään saattavat pudottaa jonkun tai nostaa toisen. Tarkoituksella estää mielestään pahimman nousun ja valita paras "nelosista" ohi "oman" ehdokkaan. Olipa niin tai näin. Loukkaamatta ketään laitan tähän jo vuosikymmeniä sitten kuulleeni vanhan miehen pohdinnan vaaleista valituista: "Jos Herra antaa viran, niin antaa hän kyvytkin viran hoitoon."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti