keskiviikko 4. lokakuuta 2023

Oliko äänestäjien virhe sittenkin?

 

Orpon neljä virhettä

Ei hyvältä näytä Suomen tulevaisuus nykyisellä hallituskokoonpanolla. Suomi on jakaantumassa kahteen osaan jos hallitusohjelmasta jotain voi päätellä. Miksi?  Syitä voi esittää paljaalla maatiaisjärjellä. Niitä ei näytä käytetyn kun Orpo väsäsi itselleen pääministerin pestiä.

Orpon ensimmäinen virhe tapahtui päähallituskumppania valitessaan. Persujen kokemattomuus ja käytös jo oppositiossa ollessaan näytti, ettei edellytyksiä yhteistointaan ole paljoa olemassa. Rasismi keskustelut olivat mainehaitta kokoomukselle ja Suomelle kun tapahtumat levisivät Eurooppaan. Purran ministerivalinnat Junnilan ja Rydmanin kohdalta näyttivät Orpon nöyryyttämiseltä. Moni kysyy kuka hallitusta johtaa.

Toinen Orpon virhe oli lähteä hallitusohjelmaa rakentamaan Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) tavoitteiden pohjalle ja jättämällä ammattijärjestöjen mielipiteet sivuun. Työelämä yhteiskunnassa tapahtuu aina kahden osapuolen työnteettäjän ja työntekijän sopimuksen varassa. Ei koskaan ulkopuolisen sanelemana. Pakkolait saavat ihmiset mielenosoituksiin ja kaduille. Siellä ei töitä tehdä. Viisautta olisi ministereiltä jo se, jos poistaisivat pakkosanan puheistaan.

Kolmas virhe Orpolla oli Suomen taloutta kuntoon laatiessaan ja työtä lisätessään mahdoton keinovalinta. Vähentää tai poistaa vähäosailta tuet toimentuloon ja elämiseen, ei johda muuhun kuin kärsimyksiin. Sitä kukaan  tavallista elämää elävä ei kannata työllisyyttä tai taloutta nostavana voimana. Nälkä ja puute on ärsyke, jolla ajetaan ihmisiä kaduille ja mielenosoituksiin. Tämän pelossa hallitus pyrkii saamaan lakiin lakkorajoituksia.

Neljäs ja pahin virhe Orpolle tuli suunnatessaan verohelpotukset kansan parhaiten toimeentulevalle osalle. Suurtuloisiin asti. Sieltä suunnaltakaan ei tule ylenpalttista kiitosta. Hymähtävää hyrinää korkeintaan. Hyväosasillakin on vastuuntuntoa. Orpo ei näytä tietävän miten suomalainen elää. Mistä se innostuu ja mistä vihastuu. Orpolta ja kokoomukselta näyttää olevan tieto suomalaisten pitkämielisyydestä. Kaikki se kärsii ja kestää. Sitten se unohtaa. Mutta sitten on se vielä muutama ominaisuus, jotka pitävät vuosisadasta toiseen. Ne ovat oikeamielisyys ja tasapuolisuus mutta korkeimmalla kateus. Suomalainen hyväksyy puutteen ja kärsimykset jos ne kohtaavat tasapuolisesti ja oikeuden mukaisesti. Mutta sitä se ei tule koskaan hyväksymään, että toiselle annetaan etuja ansiotta. Niin tapahtuu nyt, jos hallitusohjelma toteutuu. Kaaos voi olla lähellä, jos hallituksen kurssi ei muutu.

Kokoomuksen äänettöminä yhtiökumppaneina KD ja RKP ovat tukemassa maahanmuuton vastustamista, rasismia ja EU:sta eroa. Viimemainittu asia löytyy persujen puoluetavoitteista. Samalla voi kysyä onko kokoomus enää edes sanoissa kykypuolue? Tuntuu säälittävältä kun ministerit tivaavat oppositiolta ja ammattijärjestöiltä ratkaisuja mahdottomiksi rakentamilleen tavoitteille. Ne tulevat jos ovat tullakseen sitten kun kansalaiset ovat tahtonsa ilmoittaneet vaaleissa. Turhat puheet Purralla punttien tutinasta ovat uhittelua ja osoittavat epävarmuutta omiin toimiinsa.

Ei kommentteja: