torstai 19. lokakuuta 2023

Lakat on kerättävissä, lakot tuloillaan

 

(Pakko+työ)-tuet=lakko

Otsikko on laadittu yhtälön muotoon, joka hallituksen ja ammattiyhdistysten on ratkaistava. Yhtälön on muodostunut asioista ja sanoista joita osapuolet ovat budjettikirjan julkitulon jälkeen käyttäneet. Hallitus tarjoaa puheissaan pakon ja työn lisäämistä sekä tukien leikkaamista. Ammattijärjestöt neuvotteluja ja onpa lakkoakin vilauteltu. Tässä on syytä muistaa, ettei asioita ratko organisaatiot, vaikka niiden taakse halutaan usein piiloutua, vaan ihmiset jotka niissä toimivat. Näin hallituksessakin.

Suomi on demokraattinen maa. Siihen pääsemiseen on vaadittu lakkoja ja sopimista. Demokratiaan kuuluu vapaat vaalit ja poliittiset puolueet. Pääasiallinen jako vaihtelee oikeiston ja vasemmiston vaihdellessa johdossa. Toki pien- tai muitakin puolueita vaaleihin osallistuu. Jätän luettelun tähän tarkoituksella. En osaa asemoida esim. persujen ja kepun asemaa tämän päivän puoluekarttaan. Kuuluvatko oikeistoon, vasemmistoon vai ei kumpaankaan.

Niin demokratiassa kuin eletäänkin näyttää poliittisilta päättäjiltä, eritoten nyt hallitukselta unohtuneen mitä vallassa olo edellyttää. Olipa vaaleissa saanut sitten enemmistön niukasti tai ns. yksinkertaisen enemmistön, demokratia asettaa asioiden hoidolle rajat. Niiden hoitoon kuuluu vaalilupausten toteuttaminen mutta myös huolehtiminen oppositioon jääneiden kohtuullisista tarpeista. Tämä viimemainittu ja sen puuttuminen on mielestäni asia, joka ei täytä ja oikeuta hallitusta käyttämään titteliä demokraattinen hallitus. Kyykyttämällä köyhiä ja ammattijärjestöjä ja antamalla etuja heille, joilla jo on eniten, ei täytä demokraattisesti johdetun valtakunnan perusteita. Reaalimaailmassa elävä tietää, että yhtälön loppuosaa ei yhtälön alkuosalla, edes lailla  saada ratkaistua pois yhtälöstä.

Tohmajärvi yrittää saada lisäasukkaita 1000 e kertakorvausasumistuella mikäli olen asian oikein ymmärtänyt. Tuen saantisäännöt ovat sekavat ja koskevat työikäisiä. Kokemuksesta tiedän Tohmajärvellä yliarvostettavan työtä, teollisuutta ja vanhaa joka tuskin koskaan enää palaa takaisin. Samalla unohtuvat eläkkeellään ja oheistyöllä toimeentulevat ikäihmiset. Tutkimuksieni perusteella kerron esimerkin. Eläkeläispariskunta lähti ja vei mennessään 8 vuoden aikana eläkkeensä 268800 e, joista oli verot jo maksettu. Mukaan meni 127000 e puhdasta rahaa, joista myös oli verot maksettu. Tuosta eläkkeestä pariskunta käyttää joka kuukausi päivittäiseen elämiseensä n.2800 e/kk. Sievoinen summa minkä kunnan hyvänsä palvelutuotantoa lisäämään. Jos saavi vuotaa on viisasta tukita vuodot kuin lapata lisää vettä vuotavaan saaviin.

Pressavaalit ovat tulollaan. Gallupeilla mitataan kannatusta ehdokkaitten kesken. Haaviston kannatus nyt on 28% ja Väyrysen 1%. Muut sopivat näiden väliin. "Pekuloijaan" miten käy eka kierroksella ja miten toisella. Minä olen yksinkertainen ihminen ja äänestän presidentiksi parhaaksi katsomaani henkilöä. Ammattitaidon, osaamisen, koetun kansalaiskunnon perusteella. Annan ääneni kertavaalia varten. Jos se ei riitä, palaan asiaan tarpeen mukaan. Mielestäni kannattaa harkita tarvitaanko yksi, kaksi vai useampi äänestys kansalaisten mielipiteen selville saamiseksi. Kerta rytinä voisi olla parempi kuin pitkä kitinä.

Ei kommentteja: