torstai 3. marraskuuta 2022

vai puoluetta.

 

Haukku voi tehdä hyvää

"Aika entinen ei koskaan enää palaa", laulettiin ennen vanhaan. Voitaisiin laulaa nytkin. Harvassa paikassa kokoonnutaan enää työväentaloille tai tupailtoihin. "Agitaattorit" eivät käy käännyttämässä vaalikarjaa vaaleihin. Helpompaa on käydä vaalit digitaalisesti ja valokuvalla. Toritapahtumat, joita maalikylillä pidetään ovat näkyvien politiikkojen tahdittamia kahvi- ja makkaranjakopaikkoja. Syrjäkyliltä ei enää nousta vaaleissa kansanedustajiksi ilman vahvaa osaamista ja sen esillä pitoa. Paitsi tietenkin persuissa.

Näyttää siltä, että olemme menossa valtakunnallisissa vaaleissa henkilövaalien suuntaan. Vaalipiireillä yritetään ohjailla edustajien määrää ja jakautumaa eri puolille maata. Puolueiden puheenjohtajat ja heidän kyvykkyydellään ja osaamisellaan on vahvin vaikutus koko puolueen menestykseen vaaleissa. Malliin, annanpa ääneni tuolle köriläälle, kyllä puolueen johtaja hänet ohjeistaa ja pitää kurissa, jos läpi pääsee.

Olen seurannut tiiviisti koko vaalikauden puoluejohtajien ympärillä käytyä keskustelua. Ylivoimaiseksi keskipisteeksi Suomen ja koko maailman tasolla positiivisessa mielessä on noussut Sanna Marin. Syyt hänen suosioonsa ovat samat, jotka hänen mustamaalaajat yrittävät kääntää hänen huonoudekseen.

Sanna Marin on selkeä sananen puheissaan ja julkisissa kannanotoissaan. Hän paneutuu asioihin, eikä yleensä tarvitse esitellessään kantojaan tai haastatteluissa papereita. Hän on asioita hoitaessa rationaalinen, eikä pyri liittämään ratkaisuihin kuin päätettävän asian. Jo näillä ominaisuuksilla Sanna Marin erottuu edukseen tämän hetken muista puoluejohtajista, puhumattakaan oppositiojohtajista. Kun edellä oleviin ominaisuuksiin liitetään Sannan miellyttävä ulkomuoto, kauniit kasvonpiirteet ja muu habitus, ei liene ihme, että hänen vastustajilla on vaikeuksia päästä häneen kiinni tavanomaisin keinoin.

Vastenmielisimmät keinot näkyvät eduskunnan kyselytunneilla. Kysymykset eivät aina koske  asioiden hoitoa tai hallituksen kantoja, vaan menevät usein suoraan Marinin henkilöön. Onko hän käyttänyt ruokailuissaan lounasseteliä, matkoihinsa julkista kulkuneuvoa, ohjaako hänen pukeutumistaan valtion lukuun joku muotineuvosto? Epäillään Marinin ystäviä ja tuttavia epäkelvoiksi pääministerin seuraan. Onko valtio maksamassa seuran aiheuttamat kulut tarjottavasta ruuasta ja juomasta. Onko seurustelu pääministerille tavallisten ihmisten kanssa sopivaa? Vihjaillaan viinistä, jauhosta ja tanssista. Hurjimmat vihjailut epäilevät Sanna Marinin kykyjä pääministeriksi. Suurimmat tekijät Sanna Marinin esillä pitämiseen kelvottomana pääministerinä löytyvät iltapäivälehdistä ja muutamasta politiikan erikoistoimittajasta ja tietenkin Seiskalehdestä. Pitkäaikaisena politiikan seuraajana ja Sanna Marinin kannattajana toivon, että kyseiset lehdet ja erityisesti toimittaja Timo Haapala jaksaisivat linjallaan moittia demareita ja pääministeri Sanna Marinia. Kuin myös MTV:n politiikan toimittaja Alec Neihum:n ylimielinen toteamus Pöllöraadissa, ettei Sanna Marinilla ole asiaosaamista. Nämä "panettelut" tietäisivät vaalivoittoa demareille ja siinä sivussa Sanna Marinille. Ihmiset äänestävät oman tuntemuksensa perusteella.

Ei kommentteja: