torstai 20. lokakuuta 2022

Onko Väyrynen tulemassa, olemassa vai lähtemässä?

 

Vaalit tuloo, ootko valamis.

Vaaleihin on puoli vuotta. Enkä vielä tiedä kelle viivani vetäisin. Maailma on sekaisin. Ei vähiten Suomi. Ennen oli paremmin Kekkosen aikana. Oli läänit ja niissä maaherrat. Löytyi loppusijoituspaikka oli hyvä tai tarpeeksi kelvoton kansanedustaja. Valitusoikeutta ei ollut, kun Kekkonen määräsi. Puhuttiin, ettei maaherralla ollut työnkuvaa. Sai hääriä taipumuksien mukaan. Esa Timonenkin vielä eläkevuosinaan valvoi liikennejärjestelyjä.

Loppusijoituspaikat puuttuvat Timo Soinilta ja Paavo Väyryseltä. Intoa tuntuu olevan aina kansanedustajaksi asti. Vain puolueet puuttuvat ja äänet. Soinin alta on hävinnyt puolue ja Väyryseltä useampi. Puolueissa pelätään molempien tuloa listoille. Soini hohottaa koko Suomi tervehdyksin TV1:den jälkiviisaissa ja kuulee ääniä Alfan kanavalla. Ihme, ettei näe näkyjä. Paavolla ei konstit lopu. Ja aina mukeja riittää maalattavaksi.

Viime viikot on pesty jälkipyykkiä. Paavo Lipponen murahtelee Nord Stream putkensa kanssa. En saa selvää harmittaako häntä putken rakentaminen vai sen räjäyttäminen. Esko Ahon seikkailut Sberbankin hallituksessa on tehopesussa kahden kirjan verran. Venäjää kumpainenkaan pyykkäri ei näytä enää kannattavan. Paavo tuskin pyrkii enää julkisiin virkoihin tai luottamustehtäviin. Mutta Eskoseni saattaa sellaista haaveilla.

Oman huomionsa vaalien alla saavat korkoa kasvamassa olevat pojat ja tytöt. Anteeksi tämä rahvaan omainen ilmaisuni. Johtuu vain siitä, että minulla vanhan tavan mukaan on ikää siihen riittävästi. Jyrki Katainen Sitran Yliasiamiehenä kasvattaa tietämystään yhteiskunnasta ja soittopelistä Sitra. Jos sellainen on olemassa. Olli Rehn kehittää itseään Suomen Pankissa. Aiheena ainakin numero- ja kirjainsarjat ja niiden soljuva esiintuonti. Jutta Urpiaisella on etunaan sukupuoli, jonka hyvät puolet näkyvät hallituksessa. Hän kasvaa korkoa EU:n tehtävissä. Sitä vastoin minulla ei ole tietoa mitä Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen tekevät EU:ssa? Kasvavatko korkoa vai ovatko piilossa? Lauraa kiinnosti aikaisemmin maailman kaikkeus ja Teuvo on tunnettu naistenmies ja kuuluisa uusista legoistaan ja Hondurasin matkoista.

Appiukkoni, Yrjö Rantanen sanoi tultuaan jostain kokouksesta 50-luvun alussa: "Tästä ei hyvää seuraa kun ryhdytään maksamaan tukia". Hesarissa (14.10.) oli otsikko, jossa kerrottiin maatalouden saaneen viime vuonna EU:lta lähes miljardin euron tuet. Maaseudun Tulevaisuuden (12.10) 16 sivuisessa numerossa oli 10 erijuttua, joiden otsikossa oli sana tuki. Sähkötuki (2 juttua), Tukimaksu (2 juttua), Kiinteistöverotuki (2 juttua), Kriisituki,  Polttoöljytuki, Energiatuki ja Investointituki. Alkuaan tuki merkiksi hyvää ja tarpeellista taloudellista tukea huono-osaiselle. Poliitikkojen kielenkäytössä tuki sana on muuttunut toisille armopalan pyytämiseksi ja toisille kirosanaksi. Suomessa eletään hyvinvoinnissa. Tuettuna tai ilman tukea. Yhteisessä veneessä. Sikäli mikäli ei itse asemaamme ryssitä. Esitän tuki sanan tilalle käytettäväksi sanaa tulontasaus. Sitähän tuki tosiasiassa on nykyään.

Ei kommentteja: