torstai 22. syyskuuta 2022

Mielipiteitä nämäkin

 

Muutokseen mukaan

Inkluusio on toisten mielestä hyvä toisten paha. Segregaatio on siihen vaikuttanut tai ei. Helsingissä siitä on sanansa sanonut Razmyari ja mielipiteensä Zyskowicz. Pitäisi olla korkeasti oppinut, että tietäisi mistä asioista puhutaan ja osaisi oikein kirjoittaa nimet puhuville.

Olen ajalta jolloin Oinonen oli alakoulun opettaja ja toinen Oinonen kohta perään opetusministerinä. Tiedän, että kaikki pennut olimme samalla luokalla siviilisäädystä riippumatta evakot mukaan lukien. Siihen aikaan ei pennut häiriköineet kotona, ei koulussa eikä koulumatkalla. Tiedä sitten oliko ennen paremmin kuin nyt?

Intialainen Gautam Adani nousi 146,9 miljardin omaisuudellaan maailman toiseksi rikkaimmaksi mieheksi hiilibisneksellään. Siinä on Herlinillä ja Wahlroosilla kirittävää. Ihmetyttää mitä ökyrikkaat rahoillaan tekevät. Perustarpeet kun ovat samat kuin tavallisella ihmisellä. Nälkä lähtee syömällä ja mittaansa enempää ei vatsaan mahdu. En tiedä keljuttaako heitä tai ketään, että pärjään kohtuullisen hyvin vanhuuseläkkeellä.

Nykytilanteeni ei yksin johdu omasta osaamisestani. Vahvana tukena ja turvana on ollut ammattiyhdistysliike. Miten? Riittänee kun mainitsen tässä vain vanhuuseläkkeen. Sitä voi sanoa hyväksi, huonoksi tai hyvin huonoksi. Ilman ammattiyhdistyksiä ei eläkettä olisi arvosteltavaksi. Sitä ei olisi. Hyvänkin asian voivat ihmiset tyriä. Niin myös ammattiyhdistyksissä kuin työnantaja puolella. Ottamatta kantaa hoitajien asioiden hoidon yksityiskohtiin puolelle tai toiselle, voi sanoa, että tyritty on. Syy ei ole liikkeen, aatteen tai rahan. Syy on ihmisten taitamattomuudessa. Rahalla on vaikea arvottaa työtä, että se olisi oikeassa suhteessa tehtävään.

Jos eläminen kiinnostaa niin kuoleminen sitäkin enemmän, jos ei omalle kohdalle satu. Englannin ja muutaman muun maan kuningatar Elisabet:in elämä ei vaikuttanut ihmisten elämään niin paljon kuin hänen kuolemansa. Ihmiset jonottavat tuntimääriä saadakseen vilauksella nähdä vainajan arkun. Putin ei tiettävästi viestitellyt paljoakaan Elisabetin kanssa. Heillä ei ollut yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Putinin hallintohimmelissä ollaan pahoillaan kun kuningattaren perikunta ei ole kutsunut Putinia hautajaisiin. Nehän ovat näyttävät ja olisi kiva viettää hiljainen hetki hallitsijan haudalla, varsinkin kun ne eivät ole omat hautajaiset.

Henkilökohtaisesti en kannata seremonioita. Enää. Lapsena ajattelin miten äiti ja isä itkee hautajaisissani kun kuolen. Siitähän saavat kun eivät ostaneet karkkia. Murrosiässä ajattelin miten pesäpalloporukan pojat ovat mailoineen kunniavartiossa kirkon portailla kun arkkuani kannetaan kohti hautaa. Olisin ansainnut paremman paikan lyöntijärjestyksessä. Arvostin lapsuusajan  hautajaisia. Kuolleet olivat yleensä vanhoja. Kuolleet säilytettiin riihessä ja hautajaiset pidettiin kotona. Ruumis oli näytillä ennen kirkolle lähtöä. Parhaat hautajaiset olivat kaksipäiväiset. Oli parempaa  ruokaa ja vieraita lapsiakin kaveriksi.

En pidä seremonioista olivatpa sotilaallisia, siviili- tai kirkolliseen toimintaan osuvia. Hautajaiset monesti kummeksuttavat. Niissä kehutaan vainajaa tarpeettomasti. Muistaminen tapahtukoon eläessä.

Ei kommentteja: