keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Olen Maaseudun Tulevaisuus lehden kuukausitilaaja


Valinnan vapaus on ensisijaista
Mikko Alatalo kirjoituksessaan MT lehden yliössä (30.3) nostaa esiin yhteiskunnallisia ongelmia, mutta ei esitä niihin ratkaisuja. Kirjoituksensa viimeisessä lauseessa hän kysyy: "Poliitikot, oletteko valmiita ohjaamaan yhteiskuntaa kestävämpään ja turvallisempaan suuntaan?" Kirjoituksen sisällöstä tulee vahva tunne vertailusta kaupunki- ja maaseudun paremmuudesta asumisympäristönä, jossa maaseutu olisi parempi.
Kokeneena poliitikkona, entisenä kansanedustajana ja itsekin maalta muuttaneena Alatalolla pitäisi olla edellytykset parempaan ongelmien ratkaisumalliin kuin niiden esittelyyn.
Yhteiskuntarakenne Suomessa on muutamassa vuosikymmenessä muuttunut rajusti ja näyttää muuttuvan edelleen. Maatalousyhteiskunta on siirtynyt teollisuus- ja kauppayhteiskunnaksi. Samalla ihmisten elintaso ja vaatimustaso elinolosuhteisiin on noussut. Pienen kylän tai kunnan palvelut eivät ole riittäneet. On tehty valintoja siirtymällä parempiin palveluihin ja lopulta vaihdettu asuinpaikkaa taajamiin. Omilla valinnoilla ihmiset ovat muutoksen aiheuttaneet.
Valtiovalta ja jonkin verran myös jokin poliittinen ryhmä voi päätöksillään yhteiskuntarakenteeseen vaikuttaa ohjaamalla teollisuutta, liikennettä, palveluja ja rahallisia tukija maakuntiin. Ihmisten valintaan asuinpaikastaan niillä tuskin on merkittävää vaikutusta. Asuinpaikan valintaan vaikuttavat monet muut syyt, jotka lähtevät omista henkilökohtaisista tarpeista. Ne saattavat olla perhekohtaisia ja muuttua iän mukana useita kertoja. Ihminen tulee onnelliseksi omilla päätöksillään.
Jos kriisi on yhteiskunnallinen, kansalaisista lähtöinen, sitä tuskin poliittisilla konsteilla ratkaistaan.

Veijo Tuunanen. 50 vuotta Pohjois-Karjalassa, 30 vuotta Helsingissä ja nyt 5 vuotta Taalintehtaalla asunut.

Ei kommentteja: