perjantai 10. huhtikuuta 2020

5.4 kirjoitettua tekstiä


Hallitus vie ja oppositio vikisee.
Vielä kuukausi sitten eduskunnassakin oltiin huolissaan ilmaston muutoksesta, hiilijalan jäljestä, turpeesta, metsästä ja vanhusten paljoudesta. Nyt tärkeimmäksi asiaksi nousee hengissä pysyminen. Hinnalla millä hyvänsä. Velkaa saa ottaa ja jättää tulevien sukupolvien maksettavaksi. On tutkittua tietoa, että ihmisen kaksi voimakkainta viettiä ovat suvunjatkamis- ja hengissäpysymisvietit. Kun tiukka paikka tulee näyttää, että hengissä pysyminen näistä kahdestakin nousee ykköseksi.
Sanna Marin:in hallitus on hoitanut koronakeissiä sellaisella tarmolla ja taidolla, ettei oppositiolle ole jäänyt muuta kuin huuli pyöreänä katsoa sivusta. Ainoaksi tehtäväksi on jäänyt kannattaa hallituksen tekemiä esityksiä silloin kun se niitä eduskunnalle tuo päätettäväksi. Erityisen hiljaisiksi ovat menneet kokoomuksen Petteri Orpo ja persujen Halla-aho. Varovat lipsauttamasta suustaan sellaista, joka olisi liikaa hallitusta vastaan, mutta ei liikaa hallituksen puolestakaan.
Siksi eduskunnan kyselytunnillakin ovat kysymään päässeet ns. takarivin henkilöt. Kysymysten taso on tästä repsahtanut. Tuntuu kuin kysyjät eivät tietäisi paikkaa, jossa esiintyvät. Jo se, että aloittaa kysymyksensä; kentältä on kerrottu, tai on tullut viestejä. Miltä helekutin kentältä tai kenestä viestin tuojasta tässä on kyse? Juorut torilla alkavat tuolla tavalla, ei kansanedustajan kysymykset. Onko kysyjältä pettänyt todellisuuden taju, kun esittää pääministerin vastattavaksi kertomuksen vaikeuksiin joutuneesta tuttavastaan. Tuttava on menettänyt työpaikkansa, joutunut konkurssiuhan alle, auto on ulosotossa, vaimo on jättänyt ja lapsetkin ovat isovanhemmilla hoidossa. Tarina on huolta aiheuttava, mutta eihän se ole pääministerin ratkaistavissa oleva asia. Pääministeri koettaa vastata "sivistyneesti" ja kyselytuntia seuraava tuntee myötähäpeää huonosti valitusta kysymyksen aiheesta.
Televisio on ankara paikka esiintyä politiikoille. A-talk:issa Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kiemurteli vastauksissaan kun piti arvostella hallituksen ja Sanna Marinin toimia koronaviruksen hoidossa. Eihän siinä mitään moittimista löytänyt Taviokaan. Lopulta taitava haastattelija johdatteli Tavion sanomaan, että presidentti Niinistö olisi koronaa hoitamaan parempi. Ja oppi asioiden hoitoon pitäisi ottaa Idästä. Hän näki, että hallitus antaa viruksen levitä kun ei oteta oppia ulkomailta. Siinä valtiosääntö taisi unohtua lainoppineelta ja liekö kysytty presidentiltäkään haluja tehtävään? Tavion puheet ymmärtää, ettei hänenkään pokka pitänyt esittää itseään tai Halla-ahoa "koronanyrkin" johtajaksi. Semmoinen ratkaisu olisi tulossa oppositiolta. Vaikka eivät itse sitä vielä ilkeä tuoda julki. Luojalle kiitos.
Presidentti Sauli Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin viestittely on ollut turhan paljon median riepottelussa, vaikka he ovat sitä koettaneet hillitä. Niinistö jopa kiistää osuutensa sen aiheuttamiseen. Olipa niin tai näin. Tavallinen kansalainen luo mielipiteensä tapahtuneen pohjalta. Ei selitysten perusteella. Eli asiat ovat niin miltä ne näyttävät. Siksi tämänkään pakinan kirjoittajan ei tarvitse tuoda esiin omaa mielipidettään tähän asiaan. PS. Louneman tapaus viimeistään osoittaa hallituksen kyvyt hoitaa vaikeita asioita nopeasti.

Ei kommentteja: