perjantai 12. toukokuuta 2017

Julkaistu Hesarissa tänään perjantaina 12.5.2017



Terveyskeskusten lääkäripula synnytti ongelmat
Oli masentavaa seurata eduskunnan keskustelua sote-uudistus ja sen valinnanvapauslainsäädännöstä. Hallitus näyttää ottaneen ratkaistavakseen sellaiset ongelmat, jotka se itse on kehittänyt.
Kymmenen  vuotta sosiaali- ja terveyspalveluasioissa  kuntatasolla luottamushenkilönä mukana olleena tuntuu, että hallitus lakiesityksillään koettaa saada neliötä pyöreäksi.
Alkuperäinen ongelma syntyi kun Suomessa hyvin toimineisiin terveyskeskuksiin ei saatu lääkäreitä. Tästä johtuivat  pitkittyvät lääkärin vastaanottojonot ja hoidon myöhästymiset. Sanottiin, ettei perusterveydenhoito toimi. Tätä korvattiin turvautumalla erikoissairaanhoitoon ja laadittiin laki hoitotakuusta. Erikoissairaanhoito toimi mutta oli kallista kun perusterveydenhoidon tarpeita siirrettiin sinne. Hoitotakuulla ei saatu ensimmäistäkään lääkäriä.
Mistä lääkäripula terveyskeskuksissa sitten johtui? Ei ainakaan lääkäreiden lukumäärän vähyydestä. Lääkärit eivät vain  hakeutuneet terveyskeskusvirkoihin. Muutos tähän oli erittäin nopea. Syitä terveyskeskusvieroksuntaan oli varmasti useita. Ehkä palkkaus, työajat ja vastuu, joka korostui terveyskeskustyössä. Tuntuu, että ongelmakeskustelusta on unohtunut kilpailutus. Monikansalliset lääkäri- ja terveyspalveluja tarjoavat yritykset kaappasivat tarjouksillaan lääkärit palkkalistoilleen.
Kysyä sopii voiko hallituksen lakiin perustuvalla kilpailutuksella saada muutoksia nykyisiin  sote-palveluihin. Tuskin. Suomessa on ammatin- ja yksilönvapaus sellainen, ettei se anna mahdollisuutta pakottaa lääkäriä vastoin tahtoaan osoitettuun työhön. Yhtiöittäminen ei auta lääkäripulaan sen enempää.
Tavallisen ihmisen valinnanvapaus on sitä, että pääsee kohtuullisessa  ajassa lääkärin vastaanotolle lähimpään terveyskeskukseen. Laeilla ei sote-palveluja  saada kuntoon. Lailla voidaan palvelujen kohteita osoitella ja ohjailla. Palvelut hoidetaan ihmisten kesken ihmiseltä ihmiselle.
                                                                  Veijo Tuunanen
                                                                  Kemiönsaari

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

täyden täyttä asiaa!!

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

täyden täyttä asiaa!!