torstai 26. toukokuuta 2016

Keppiä vai porkkanaa



Hallittu vai hallitsematon kriminaalipolitiikka
On se aika vuodesta, jolloin monet ihmiset muuttavat mukavuuksista alkeellisiin elinolosuhteisiin. Porsliinipytty vaihtuu puuseehen ja itikoille sekä kärpäsille koittaa kesä. Kuulun tähän ihmisryhmään, joka haaveilee, että säätieteilijät tänä kesänä olisivat kerrankin väärässä ja mökillä voisi riisua jo juhannuksena raappahousut jalasta.
Mökkielämä on alkanut meilläkin tutuilla alkuvaikeuksilla. Jäätymisvauriot on korjattu ja hiirien jätökset harjattu. Eniten alkuun vaikeuksia aiheutti, että töllötin ilmoitti; heikko signaali. Päivä siinä meni kahdelta omatoimiselta mieheltä ja kahdelta firmalta, että kuva saatiin aikaiseksi. Rahaakin paloi. Vastapainoksi saimme hyvää asiakaspalvelua.
Ongelman heikkoon signaaliin aiheutti se, että Kiihtelysvaaran antenniin oli roplattu syksyllä uudet säädöt. Miksi tästä digitaaliyhteiskunnassa ei saada tietoa kuvaruutuun?  Antennivirman mies sanoi, että "turhaa" keikkaa pukkaa, kun mökkiläiset tulevat ja huomaavat, ettei kuva kulje eipä ääni pelaa. Ensimmäiseksi epäillään antennia, kun telkkarin uudella aseman haulla pääsisi pinteestä.
******
Isä-vainaa tuppasi sanomaan kännipäissään, että viina on viisasten juoma. Epäilin tuota ja viimeistään silloin. kun odotin isää talvipakkasella Torikatu 10 kohdalla, kun isä jonotti viinakauppaan.
Ensimmäiset kokeiluni kuningas alkoholiin sain, kun kouluikäisinä teimme retken Samuli saareen. Kuka lie keksinyt, että eväänä olevaan rapakaljapulloon kun murentaa illalla ruisleipää niin aamulla siitä saadaan kunnon kännit. Ei saatu. Kokeiluja viinan kanssa on sittemmin ollut paljonkin. Piti olla viinakortti, joka edellytti ennen sen saantia haastattelua viinakaupassa. Pullo käärittiin komiasti paperiin. Siksi, jotta kukaan ei näkisi mitä viinakaupasta ostetaan. Ostokset viinakaupassa merkittiin korttiin. Neljä pulloa oli maksimiostot. Taksimiehet eivät saaneet ostaa sitäkään. Omiin häihini olisin ostanut neljä kossua, mutta ei onnistunut. Kaksi kirkasta sain ja hyllystä näin, että "Erittäin hienoa Arakkipunssia" täyteostoksi olisi sopivaa. Ei kelvannut häähumussa kenellekään ja heitinkin sen huithelevettiin.
Alkoholistia minusta ei tullut. Oliko syy tiukan viinasäännöstelyn vai Turmiolan Tommin pelottelun? Suomalaisen alkoholipolitiikan takia kävin pariviikkoa sitten Tallinnasta hakemassa vuoden viinat. Siinäpä mielipiteeni suomalaiseen alkoholilakiin.
******
Kokoomuksen, keskustan ja persujen muutamat ministerivalinnat ovat olleet perin hyödyllisiä demareille. Tuovatko naapureiden puheenjohtaja vaihdokset demareille vielä lisäkannatusta? Se nähdään syksyllä.
Puolueloikkari Juhana Vartiaisen esiintyminen eduskunnassa kokoomuksen äänenä ei varmastikaan vähentänyt demareiden kannatusta. Jos asiasta puhuminen jää oman mielipidepaatoksen alle ja keskittyy vastapuolen vähättelyyn ja arvosteluun, nousee esiintyminen esiintyjää ja kannattamaansa asiaa vastaan. Demareiden kannalta näyttää, että Juhana Vartiainen on löytänyt oman poliittisen kotinsa.
******
Olen sanonut ja kirjoittanut ennenkin, että Suomesta puuttuu nykyisin kriminaalipoliittinen keskustelu. Se näkyy myös tempoilevassa vankilatoiminnassa, jossa vähennetään henkilökuntaa, lakkautetaan vankiloita ja tehdään tarpeettomia organisaatiomuutoksia. Valtiovallan ja johtajuuden puutteesta puhuu myös sakkorangaistusten tuplaus, jonka perusteluiksi jäi valtion rahantarve.
Täydellistä poikkeamista hyväksytystä ja käytössä olevasta rikosseuraamusjärjestelmästä osoittaa Helsingin Piritorille (Vaasanaukiolle) järjestettävät vankimessut. Tilaisuuden järjestäjäksi näyttää ilmoittautuvan viestintäkoordinaattori Lotta Lehmusvaara Kriminaalihuollon tukisäätiöstä.
Messujen ohjelma muodostuu musiikista, stand upista ja painonnostosta. Osallistujiksi ilmoitetaan tulevan lähes sata vankia Helsingin, Keravan ja Suomenlinnan vankiloista. Paikalle odotetaan koevapaudessa olevia ja vapaudessa jo oleville entisiä vankeja.
Vanki- ja vankilaturvallisuus on tarkasti laissa määritelty virkavastuulla toimivalle henkilökunnalle. Suomessa vankilatuomion ainoa rangaistavuus on määritelty vapauden menetykseksi, joka toteutetaan pääsääntöisesti vankila olosuhteissa. Kysynkin onko rikosten rangaistavuus vapauden menetyksen osalta siirtymässä katutapahtumiin?
                                                             Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: