lauantai 5. heinäkuuta 2014

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa männäviikolla


Antille epävirallista ohjetta

Kaikille ei liene uutta, että ostin perunani vielä neljännes vuosisata sitten Helsingin kauppatorilta kauppias Havukaiselta. Viron laivan lähtöä odotellessani tölläilin taannoin torilla. Ja Havukainenhan siellä oli kappoineen. Teki kauppaa jonkun miehen kanssa. Tervehdittiin ja Havukainen kysäisi kuulumisista heti alkuun, että mitenkä se Katri Helenan raitti edistyy Tohmajärvellä. Oli uutisista huomannut asian. Vastasin, että epävirallisesti, epävirallisesti, muuta en tiedä. Tähän väliin perunan ostaja sanoi pitävänsä kesämökkiä Tikkalassa ja seuranneensa mielenkiinnolla raitin edistymistä. Pieni se on maa, kun kolme tohmajärveläistä äkeytyy pohtimaan raitin edistymistä Helsingin kauppatorille. Havukainen on lähtöisin Tohmajärven asemalta. Entisiä musiikkimiehiä hänkin. On levyttänytkin aikoinaan.

****

Katri Helena Kalaojan, ent. Turunen, ent. Rajala, os. Koistinen epävirallisesta raitista on puhuttu ja kirjoitettu enemmän kuin laki sallii. Jos epävirallinen tarkoittaa jotain ei ihan oikeaa, niin siinä suhteessa saatetaan liikkua oikeilla jäljillä. Karjalaisessa mainitaan Katri Helenaa kotikylän tytöksi. Katrin kotikylä, jos se on jossain Tohmajärvellä, niin se on Uusi-Värtsilä, ei Kemie, johon epävirallinen raitti nimettiin. Täkäläisessä kielenkäytössä raitti on lähes käyttämätön synonyymi tielle tai kadulle. Siis sekin kovin epävirallinen. Nähtäväksi jää onko kunnan taloudellisella satsauksella voimaa kantaa Katri Helenan nimellä kuntapäivien ohjelma sisällöksi tulevina  vuosina. Kovin erikoinen satsaus epävirallinen oli kumminkin. Ehkäpä tulevaisuudessa valitaan epävirallinen potsi.

****

Potsipäivillä toivat toimintaansa esiin myös poliittiset puolueet. Oli aurinkokatoksia, esitteitä ja näkyipä käppäilemässä muutama kansanedustajakin, joita paikalliset auliisti ohjailivat. Heidän joukostaan tapasin SDP:n varapuheenjohtaja Antti Lindtmanin. Helppo löytää. Oli päätä pitempi meitä itärajalla eläviä. Tarinoitiin varttitunti niitä näitä ja varsinkin niitä demareiden ongelmia. Kerroin Antille heti, että näen hänet tulevaisuuden miehenä. Kerroin, etten hukkaa ruutia harakoihin. Tämmöisen alun tiesin herkistävän kuulijan korvia. Vaikka olisi ammatti poliitikko. Esitin Antille pitkä tähtäyksen ohjelmaksi saada demarit ja vasurit yhteen. Kerroin, etten koskaan ole nähnyt mitään tolkkua keskeisestä kilpailusta. Nykyään arvot, asenteet ja tavoitteet alkavat olla samat molemmilla vasemmisto puolueilla. Ei ole järkeä kilpailla toisiaan hengiltä. Sitten seuraavaksi Antti voisikin ryhtyä puuhaamaan Suomeen kaksipuoluejärjestelmää. Vasta silloin päästäisiin puoluesilpusta. Ei jokaisella asialla tarvitse omaa puoluetta sotkemassa suurempien ja tärkeimpien asioiden hoitoa. Siinä sivussa vapautuisi hyvää porukkaa tuottavaan työhön. Ei tarvitsisi eläkeikää nostaa. En pyytänyt Antilta mielipidettä esittämiini asioihin. Sanoin vain, että hyvä poliitikko kuuntelee ja valitsee kuulemastaan hyvät asiat ajettavakseen. Lupasin seurata Antin touhuja tulevaisuudessa tavallista tarkemmin. Onhan hän tulevaisuuden mies.

****

Kiteen kaupungin hallituksen ja valtuuston kokouksista välitetään kuvaa, että siellä riideltäisiin. Näin lehdistä on saanut lukea. Tieto riidoista näyttää olevan liioiteltua ja vuodatettu julkisuuteen milloin minkin poliittisen tahon kautta. Totta on, että Kiteellä on ryhdytty keskustelemaan ja esittämään erilaisia mielipiteitä päätöksiksi. Niistä on poikinut äänestyksiä. Kysymyksessä ei kuitenkaan tarvitse  olla riita, tora tai tappelu. Kysymyksessä on vain hallintokulttuurin muutos luottamushenkilöiden kesken. Nyt näkemyserot tuodaan päätäntäsaliin asti. Miten muuten vähemmistö saisi ääntään ja mielipiteitään julkisuuteen. Annetaan demokratian toimia.

                                                                           Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: