"Vapaaehtoiset vapaat säästökeinoksi Tohmajärvellä", otsikoi tänä aamuna sanomalehti Karjalainen.
Vapaaehtoinen-sanan tilalle olisi voinut paremminkin sopia sanapari "vapaaehtoinen pakko".
Kunnan taloudellinen tila on ollut kohta kymmenenvuotta tiedossa. Taloutta ei ole tahdottukaan tosissaan laittaa kuntoon. Tiedän sen kokemuksesta. Istuin menneen valtuustokauden hallituksessa.
Kun kunnan tärkeimmäksi tehtäväksi nostetaan kunnan pysyminen itsenäisenä, tietää se ponnisteluja jotka maksavat. Virkamiehet ovat voimiaan säästämättä ponnistelleet itsenäisyyden puolesta. Jopa niin, että siitä on pitänyt maksaa "ylimääräistä".
Joko nyt luottamushenkilöiden silmät aukenevat? Miettivätkö he nyt mitä on edessä tulevaisuudessa? Vaihtoehtoja toki on jäljellä, mutta ne tulevat maksamaan maltaita. Veronmaksajat ovat tietenkin viimekäden maksajia, mutta nyt näyttää jo siltä, että kunnan palveluksessa oleva henkilökuntakin joutuu osallistumaan "itsenäisyystalkoisiin". Tuleeko kenenkään mieleen, mitä olisi 5-vuoden irtisanomissuoja yhtenä vaihtoehtona?
* * *
Samassa Karjalaisen jutussa kunnan tilintarkastaja Ilpo Malinen kiinnittää kertomuksessaan huomiota kunnassa ilmenevään eripuraan. Hän toteaa valitusten sitovan resursseja, jotka saattavat olla merkkejä sisäisen valvonnan puutteista.
Voisihan tuohon jotain sanoa omalta puoleltanikin. Noin niinkuin esimerkin omaisesti.
Kysyin eduskunnan oikeusasiamieheltä kunnan virkamiehen menettelyn oikeudellisuudesta. Kyselyyn tarvittiin kaksi lausetta.
Virkamies vastasi oikeusasiamiehelle 84 liuskaa pitkällä vastauksella.
Lukija tehköön johtopäätökset asian tärkeydestä ja sen käsittelyyn tarvitusta ajan käytöstä.
Asian käsittely oikeusasiamiehellä on kesken.
maanantai 11. toukokuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
1 kommentti:
yllä se euro taitaa olla lopulta paras konsultti. voittaa ainakin synnytyspolttoekspertit mennen tullen.
itsenäisiä emme ole kuin näennäisesti, rikkaiksi emme tule. olkaamme siis köyhiä.
Lähetä kommentti