torstai 9. marraskuuta 2023

Äänestäjät heräilevät horrostuksestaan

Enemmistö päätöksillä on ongelmansa

Ei ole syytä lähteä paukuttelemaan henskeleitä, vaikka demarit nousivat Gallupin kärkeen. Odottelin näin tapahtuvankin, mutta pitkään siinä meni, että ihmiset heräävät erottamaan puheet ja todellisuuden. Suomessa ei ole pakkoa kurjistaa vähäosaisia ja jakaa samaan aikaan verohelpotuksia hyväosaisille. Ei ainakaan työllisyyteen vedoten. Kansan moraali kestää, että säästetään vähästäkin, mutta ei enää sitä, että rikkaille jaetaan samaan aikaan lisäetuja.

Gallupit osoittavat tämän hetkistä aikaa. Heilahtelut ovat mahdollisia tapahtumien mukaan. Kokoomus jököttää asemassa, johon rikkaat ja siksi itsensä luulevat sen asettavat. Persut tulee alaspäin sitä mukaa, kun palkansaajat huomaavat, ettei Purra ja Halla-aho olekaan paras mahdollinen ammattiyhdistysjohtaja. Varsinkin kun Riikka Purra esiintyy pääministerin elkein julkisuudessa sillä aikaa kun Petteri Orpo kiertää pikkutakin napit auki Euroopassa ottamassa selfietejä. Samalla Purra ilmentää itseään Suomen oikeistolaisimman puolueen johtajana. Kehnoimmin Gallupit kohtelevat keskustaa. Ollako vai eikö olla oppositiossa? Tukeminen hallitusta silloin kun rusina pullasta sieltä tipahtaisi, ei nosta kannatusta. Eikä lisää uskottavuutta oppositiossa. Demareiden menestys mielipidetiedustelussa osoittaa, ettei se yksin perustu henkilöön, vaan uskottavaan työhön oikeiden asioiden ja aatteen puolesta.

Hallituksella on kiire saada ohjelmaansa läpi. Ennen kuin se on pakotettu tavoitteistaan luopumaan, joilla palkansaajia aikoi rokottaa tai haalitus kaatuu. Tuntuu mahdottomalta hallituksen yritys rajata lakko-oikeutta mieleisekseen. Tai jopa kieltää lakot. Työehdoista ja palkoista ovat sopineet työnantajien ja työntekijöiden etujärjestöt . Sopimuksia voidaan jouduttaa työsuluilla ja lakoilla. On lakkoja, joita ohjaa ammattijärjestöt, on poliittisia lakkoja joita tukee järjestöt ja laajemmin yksityiset ihmiset. Viimeinen lakko on korpilakko, jota ei tue ja ohjaa kukaan. Korpilakko-oikeutta ei voi kukaan kieltää, ohjata tai hallitusti ohjata. Tämä tulisi ministeri Satosen ja hallituksen muistaa ennen kuin laittavat kätensä keitokseen, josta ei syötävää jää kenellekään.

Tohmajärvellä käy nettikeskustelu vilkkaana Kunnallistalosta ja sen alla olevasta "holvista". Erityisesti pian satavuotiaan talon remonttia näytetään pidettävän turhana ja kalliina. Kunnanjohtaja Mikko Löppönen on ottanut osaa nettikirjoitteluun selittäen taustoja ja päätöksentekoa . Hän selittää kuntalakia, sen velvoitteita ja hyväksyttyä kuntastrategiaa velvoittavana Kunnallistalon remonttiin. Joku strategian toteutuksessa on mennyt pieleen kun lukee nettiä. Valtuustoajaltani muistan kun strategiaan leivottiin ensimmäiseksi tahto kunnan pysyminen itsenäisenä kuntana. Pitäisi muistaa, että niin hallitusohjelmat kuin kuntastrategiat laaditaan enemmistö päätöksillä. Siksi osa ihmisistä ei niitä hyväksy. Annetaan ymmärtää kunta tärkeimmäksi. Organisaatioksi joka käyttää valtaa, kun se pitäisi olla yhteisö kuntalaisten palveluun.

 

Ei kommentteja: