perjantai 21. heinäkuuta 2017

Vaikuttaa, ei vaikuta, vaikuttaa.



Äänestäjät unohtuvat
Edustuksellista demokratiaa parempaa järjestelmää ei vielä ole luotu. Jotain demokratian väännöstä  ollaan pääministeri Sipilän johdolla nyt Suomeen kehittelemässä. Kun edustuksellinen demokratia pohjautuu äänestäjien tukeen, näyttävät  nyt hallituksessa ministeritkin istuvan loikkarin statuksella. Ei tarvita puoluetta, ei äänestäjiä. Riittää kun ottovanhemmat ovat tarpeeksi isoja herroja. Ja sitten surraan heikkoa äänestysprosenttia.
Mutta on sitä osattu meilläkin. Käteen sattui Koti-Karjala paikallislehti (28.12.1996), jossa palstalla "Tiesitkö tämän..." nimimerkki "Tietäjä" käsitteli silloisen kuntavaalin tulosta ja henkilövalintoja luottamushenkilöpaikoille edustuksellisen  demokratian toteutumisen näkökulmasta Tohmajärven demarien osalta. Eipä siinä vaalitulosta paljon kunnioitettu kun kunnallisjärjestö laittoi paikat jakoon. Kolme henkilöä esitti itseään ja eniten pettynyt lähti kesken kokouksen ja ilmoitti perustavansa oman valtuustoryhmän.  Kolme jäsentä tuli valituksi hallitukseen, joista kaksi eivät olleet valtuuston jäseniä. Valtuuston puheenjohtaja tuli demareista, mutta ei ääniharavana. Pienemmille palleille kuten sosiaali- ja terveyslautakunnan johtoon pääsi ilman ,että tarvitsi olla edes ehdolla vaaleissa. Esteellisyyksistä puhuttiin, mutta ne eivät olleet esteitä mihinkään tehtävään. Olin ensikertalaisena mukana kyseisessä kokouksessa. Minuakin ehdotettiin ihan näkyvään tehtävään, mutta rahkeeni eivät riittäneet paikallisille lehden mukaan "takarivin tytöille". Kirjoittaja kysyikin lehtijutussa olivatko munat ja jäsenkirjan puute este Tuunasen valitsemiseksi. Syy valitsemattomuuteeni voi olla sekin, että kohdaltani vaadin yksimielistä päätöstä ja se oli siinä kokouksessa mahdoton. Tehtäviä tuli myöhemmin enemmän kuin tarpeeksi. Lisäsikö tuon kokousväen käyttäytyminen äänestysinnostusta? Tuskinpa.
Luottamuspaikkojen jaossa on aina ongelmia edustuksellisen demokratian toteutumisen näkökulmasta. Niin näyttää olleen viimeisten vaalienkin jälkeen Tohmajärven demarienkin osalla. Äänestystulos ei suoraan vastaa luottamuspaikka valintoihin. Syitä voi olla paljonkin, mutta äänestäjät eivät niitä monestikaan tule tietämään ja ne vaikuttavat tulevaan kannatukseen ja äänestysaktiivisuuteen. Ongelma korjaantuu paikallisella aktiivisella toiminnalla, jolla taataan uusien henkilöiden mukaantulo toimintaan.

Ei kommentteja: