Pitääkö valtuustossa puhua, vaikka ei sanotuksi saa. Kyllä pitää se nähtiin taas tänään Tohmajärven kunnanvaltuuston kokouksessa.
Käsittelyssä oli Tikkala-Onkamo alueen viemäröinti. Asia oli jo aikaisemmissa valtuuston kokouksissa läpikäyty ja asiasta oli valtuuston voimassa oleva päätös.
Viisikkoryhmä oli asiasta väsännyt uuden aloitteen. Aikaisempaan valtuuston päätökseen nojaten, hallitus katsoi, ettei asia nyt antanut aihetta enempään ja niin myös asian loppuunkäsitellyksi.
Kahdenkymmenenyhden puheenvuoron jälkeen, joita pääasiassa käyttivät Laasonen ja Nenonen päästiin äänestämään asiasta. Äänestystulos oli 20 - 6 hallituksen esityksen puolesta. Yksi tyhjä.
Aikaa asian käsittelyyn paloi enemmän kuin muihin kokousasioihin yhteensä. Syy oli se, ettei viisikosta kukaan saanut sanotuksi, mitä asiaa vastaesitys koski. Antero Nenonen tarjosi vastaesityksen sanoiksi pukijaksi hallintojohtaja Ikosta. Sitä ei katsottu virkamiehen tehtäväksi ja niinpä kaiketi puheenjohtajan esityksestä saatiin äänestykseen palauttaminen hallituksen käsittelyyn tai päätösehdotuksen hyväksyminen.
Asian käsittely ei ollut kunniaksi valtuutetuille. Jos vastaesitys tehdään kunnanhallituksen päätösehdotuksesta ei ole kohtuutonta, jos se tehdään kirjallisesti. Tai saadaan sanotuksi mistä vastaesitys tehdään ja mihin pyritään. Nyt oltiin totaalisesti hukassa. Sanoisin - täysin hukassa.
*******
Kunnan metsäkaupat hyväksyttiin puheenvuoroitta. Kaupat olivat hyvin valistellut. Eli kaikki oli oikeassa järjestyksessä päätettävissä.
Varsinainen pääasia, eli kunnan vastaus valtiovarainministeriölle, meni puheenvuoroitta läpi. Vuokko Väistö sai kokoukselta vahvistuksen, että varsinaiseen 5,5 sivuiseen lausunnon mukaan liitetään myös 56 sivuinen perusteluosa.
Olisi mukava tietää kuinka monta valtuutettua oli lukenut läpi pumahkat?
******
Henkilökohtaisesti minua mietityttää se, että jos ministeriö kysyy miten Tohmajärvellä aiotaan sote-palvelut hoitaa, niin eikö olisi pitänyt vastata, että yhdessä Keski-Karjalan kuntien kanssa, niin kuin aikaisemmin oli ministeriölle vastattu. Tai sitten niin, että sote-palvelut ulkoistetaan. Siitäkinhän on olemassa valtuuston äänestyspäätös.
Nyt kumpaakaan päätöstä en löytänyt ministeriölle lähetetystä vastauksesta. Suomeksi sanottuna.
Valtuusto näyttää haparoivan kannanotoissaan. Vain demareiten ehdottamaan kunnan omana toimena hoidettavaan vaihtoehtoon näyttää valtuuston enemmistön kanta olevan selvä.
Sanomatta on selvää, ettei asiat ministeriöön lähetetyssä paperissa selviä tippaakaan. Pelkään, että pasmat menevät sekaisin sielläkin. Ollaan me semmoisia sähläreitä. Ja näytetään olevan ministeriössäkin. Pakkopaitaa sieltäkään tuskin halutaan meille käyttää.
******
Tämän valtuuston kausi on lopullaan. Ei siitä juuri mitään myönteistä jää mieleen. Sekoilua koko ajan.
Kohta on vaalit. Vastuu siirtyy kuntalaisille. Jos he ovat tyytyväisiä valtuuston toimintaan, niin ei kun pitää äänestää samat valtuutetut valtuustoon.
maanantai 17. syyskuuta 2012
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti