tiistai 30. maaliskuuta 2010

Mistä näitä asiantuntijoita tulee?

Helsingistäpä tietenkin. Onko konsultit loppuneet vai keski-karjalaisilta rahat, kun apuun on haettu kuntaliitosta erityisasiantuntija Antti Kuoppila. Näin voi päätellä tämän päivän Karjalaisen Sirpa Suomalaisen kirjoittamasta jutusta.
Juttuhan on aina tekijänsä näköinen. Niin tämä minunkin sepustukseni. Minusta Hellin ongelma on, ettei se ole pystynyt tuottamaan kuntalaisille palveluja. Ei edes alkeellisinta eli, että puhelimilla pääsisi haluamiinsa numeroihin. Nämä konsultit ja erityisasiantuntijat vastaavat vain niihin kysymyksiin joita heille esitetään. Silloin jutusta suhteessa pääasiaan tulee "hyvää päivää kirvesvartta".
*******
Rääkkylän ja samalla Kesälahden ja Tohmajärven terveyspalvelut toimivat huonosti. Tämän ovat mielenosoittajat huomanneet. Toistaiseksi samaa huomiota eivät ole tehneet virkamiehet ja enemmistö luottamushenkilöistä. Eikä ilmeisesti erityisasiantuntijatkaan.
Palvelut eivät pelaa, mutta he, joiden pitäisi panna palvelut pelaamaan askartelevat edelleen hallintohimmelin ja talouden parissa.
Rääkkylän kunnnanjohtaja Yrjö Eronen näyttää ko. lehtijutun mukaan nostaneen kätensä ylös ja kannattavan Hellissä pysymistä. Samalla olisi ollut hyvä edes vihjata miten Hellin palvelut saadaan pelaamaan myös Rääkkylässä. Muiden kuntien johtajat eivät ole tulleet edes puolustamaan julkisesti Helli-luomustaan.
*******
Suomessa pitäisi elää voimassa olevan lain mukaan. Niin pitäisi tapahtua myös Hellin kohdalla. Kuntaliiton erityisasiantuntija Kuopila menee asioita johdatellessaan ja pyrkiessään haluamaansa lopputulokseen alueelle, jota ei demokratiassa pidetä hyvänä.
Hän "pelottelee" lain muutoksella. Milloin laki muuttuu ja muuttuuko lainkaan on kaiketi päätettävissä muualla kuin kuntaliitossa. Hämärässä se varmaan ainakin lienee.
Suoralainaus Karjalaisen jutusta: "Kapinakuntia varten on tulossa lakiin täydennys, joka mahdollistaa sen, että valtio voi tarvittaessa määrätä kunnan kuulumaan johonkin yhteistoiminta-alueeseen."
Ja edelleen suoralainaus: "...Jos kunta eroaisi Hellistä vuoden 2012 alusta, on mahdollista, että valtioneuvosto määräisi sen uudelleen Keski-Karjalan yhteistoiminta-alueeseen vuoden 2013 alusta alkaen."
******
On erikoista, mutta ei harvinaista, että kuntaliitosta syötetään yhtä totuutta kuntiin. Eikö siellä tiedetä, että kunnissa on asioista useampaa mieltä kuin mitä sinne pääkallon paikalle syötetään.
Mielestäni kuntaliiton erityisasiantuntija Antti Kuopila on mennyt tarpeettoman pitkälle ryhtyessään markkinoimaan tulevia lainmuutoksia. Tässä tapauksessa ne mielletään pelotteluksi ja se puolestaan ei pure tavalliseen kuntalaiseen vaan synnyttää entistä syvempää halua pysyä omassa mielipiteessä.
******
Kuopilan mielipiteet lain muutoksista ja niiden aiheuttamista seurauksista olisivat toteutuessaan lopullinen isku itsenäisten kuntien olemassa ololle. Mihin kuntia tarvitaan, jos valtiovalta ryhtyy käskijäksi 75 % asioista. Miettikääpä itsenäisten kuntien johtajat sitä. Ja omaa asemaanne tulevassa järjestelmässä.
******
Toivotan palstani ja Nelosten lukijoille hyvää Pääsiäistä. Lähden sukuloimaan, mutta seuraan tapahtumia niin lehtien kuin kompuutterinkin kautta pyhinäkin. Pysyvän ihmissuhteen kiellosta huolimatta.

1 kommentti:

Rita kirjoitti...

Tänks! Hyvin menee mutta menköön. Turvallista pääsiäistä ja kohtuus kaikessa (ihan sanan mukaisesti).

Oikein hyviä pyhiä kaikille demokraattisesti ja OBS:

varsinkin avioliitto pitää pitää pyhänä!

Veisataan alkuun yhdessä biisi "Via Dolorosa" ei allegro vaan hellisti;D