maanantai 8. maaliskuuta 2010

Hyvä Rääkkylä

On ensimmäinen kerta Hellin historiassa, että luottamushenkilöt heräävät toimintaan. Tähän asti on eletty virkamiesten ohjauksessa ellen sanoisi holhouksessa. Kyllä virkamiehetkin saavat ja pitääkin toimia, mutta nykyisessä järjestelmässä heidän ei tulisi sivuuttaa luottamushenkilöitä eikä ainakaan kuntalaisia.
******
Karjalaisessa olleen jutun mukaan Rääkkylän kunnanhallitus on kutsunut Kesälahden, Kiteen ja Tohmajärven kunnanhallitusten ja valtuustojen puheenjohtajiston neuvotteluun Hellin palvelujen nykytilasta.
Omana toteamuksenani sanon, että parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Mitä tuloksia neuvottelulta voi odottaa onkin jo toinen juttu.
*******
Jos kysymyksessä olisi palvelujen tuottaminen keski-karjalaisille tasapuolisesti ja tehokkaasti koko alueella, olisi asia korjattavissa.
Nykyisellään ollaan ajauduttu tilanteeseen, jossa palvelujen saatavuus ei ole keskeistä, vaan sen hinta ja paikka missä palvelua saa. Perusteluja viime mainitulle ei kuitenkaan ole esitetty.
******
Lukuisten kokouksien ja seminaarien perusteella näen tulevat neuvottelijat jakautuvan mielipiteillään moneen ryhmään.
On Helli-uskovaiset, Helli-kriitikot, ottiatuota-porukka ja väliäkötuolla-ajattelijat. Jo tuosta lukija voi päätellä, etten odota korjaustuloksia toimintaan. Tarvittaneen enemmän totaalisia tapahtumia, ennen kuin jotain korjaavaa saadaan syntymään.
Olisiko se selvä yksinkertainen korjausesitys nykytoimintaan? Jonkun pitäisi se tehdä ja tuoda käsittelyyn ja päätettäväksi.
*******
Miksi ollaan nykyisessä tilanteessa? Ilmeisesti virheitä on tehty. Nyt pitäisi etsiä tehdyt virheet ja pyrkiä korjaamaan ne.
Olisiko nyt aika ottaa valta luottamushenkilöille. Lähinnä kai kuntien valtuutetuille. Paras-laki edellyttää kuntien välistä yhteistoimintaa. Se on jo olemassa. Sen suuntaa ja kokoonpanoa voi vaihtaa, mutta tarvitaanko sitä, pitää miettiä todella.
Jos liikelaitosmallia ei saada toimimaan voidaan palvelujen tuotanto ja hallintotapaa muuttaa.
Jossain julkisuudessa on mainittua Hellin-johtoportaan vaihto.
******
Hellin ongelmat kumuloituvat lääkärien saatavuuteen. Näyttää selvältä, ettei Helli pysty syystä tai toisesta virkalääkäreitä saamaan Keski-Karjalaan. On selvitettävä onko syyt sepissä vai sysissä. Jo johtavan lääkärin kohdalta toiminta lienee kiikunkaakun laillisuus asioiden kohdalta.
On selvitettävä mitä vaikuttaa lääkäritilanteeseen henkilökysymykset Hellin johdossa. Jos sieltä löytyy korjattavaa, on korjaus tehtävä.
Olen kritisoinut julkisesti Hellin piirissä tapahtuneita henkilöhakuja ja valintoja varsinkin johtaville paikoille. En pitänyt hyvänä sisäistä hakumenettelyä, enkä valintoihin voimakkaasti vaikuttanutta seutuvaliokunnan toimintaa. Valinnoista jäi maku, ettei valittukaan johtajaa, vaan sopiva työkaveri alaiseksi.
******
Pidän hyvänä rääkkyläläisten aloitteellisuutta. Päämäärä on tärkeä, mutta ilman liikettä ei päämäärää koskaan tavoiteta. Siis liikekin on hyvä.

Ei kommentteja: