maanantai 20. huhtikuuta 2009

Onneksi loppuivat lopetettavat koulut

Otsikko johtuu siitä, että nykyisellä kokousmenettelyllä saattaisi joku koulu jäädäkin toimimaan ohi kunnanhallituksen esitysten. Kysymyksessä on tämän iltainen kunnanvaltuuston kokous, jossa lyötiin muutaman puheenvuoron, kahden äänestyksen ja yhden kokoustauon jälkeen pönkä Peijonniemen koulun ovelle.
Totean lyhyesti kokouksesta seuraavaa:
Kunnanhallituksen päätösehdotus oli, että Peijonniemen koulu lakkautetaan 1.8.09 lukien.
Demarien ryhmävastaesityksen teki Matti Gröhn, että koulua ei lakkauteta.
Oman esityksensä esitti keskustan Jukka Haaranen. Se kuului, että Peijonniemen koulu lakkautetaan 1.8.2010 alkaen. Matti Kuittinen kannatti Jukka Haarasen esitystä.
Tähän väliin Antero Nenonen pyysi 5 minuutin kokoustaukoa.
Puheenjohtaja Matti Majoinen päätti keskustelun asiasta ja myönsi 5 minuutin kokoustauon.
Tauon jälkeen puheenjohtaja Matti Majoinen totesi, että hallituksen esitys on saanut kaksi vastaesitystä. Puheenjohtaja Majoinen kysyi ottaako valtuusto Jukka Haarasen esityksen käsittelyyn.
Vuokko Väistö esitti, että Haarasen esitystä ei oteta käsittelyyn. Antero Nenonen kannatti Vuokko Väistön esitystä.
( Mielestäni Vuokko Väistön esityksen jälkeen olisi puheenjohtajan tullut jättää Jukka Haarasen vastaesitys silleensä. Se ei täyttänyt kuntalain 53 pykälän eikä varsinkaan saman lain 55 pykälän asettamia ehtoja tullakseen valtuuston käsittelyyn ja mahdollisesti sitä kautta vaikkapa päätökseksi.)
Puheenjohtaja vei kuitenkin Jukka Haarasen esityksen äänestykseen, joka sai nyt muodon otetaanko se valtuuston käsittelyyn. Vastaansa esitys sai Väistön hylkäävän esityksen. Väistön esitys voitti äänin 19 - 8.
Seuraava äänestys suoritettiin kunnanhallituksen ja demareiden esityksen kesken.
Hallituksen päätösehdotus: Peijonniemen koulu lopetetaan 1.8.2009 sai 17 ääntä.
Demareiden ehdotus, että Peijonniemen koulua ei lopeteta sai 10 ääntä.
Loppukokous meni keskusteluun mitä edellisessä kokouksessa oikein tapahtui selvittelyyn. Eipä puheista oltu paljon edistetty. Entisissä juoksuhaudoissa ollaan ja syvässä, vaikka muuta puhutaankin.
Omana näkemyksenäni totean, että muotovirheeseen törmättiin taas tässäkin kokouksessa. Ei kuitenkaan asiankulun suhteen niin suureen kuin edellisessä valtuuston kokouksessa. Onko se todella niin vaikeaa kuntalain lukeminen, ettei sieltä menettelytapoja löydy?
Koulujen lakkautuksiin ja muihinkaan asioihin ei tänä päivänä saada näkymään muita vaihtoehtoja, ellei keskustapuolue niitä hyväksy. Ja tietenkin sitä ennen kunnanjohtaja.
Otan osaa kyläkoulujen puolustajat.

1 kommentti:

Jaahas kirjoitti...

Esittikö se Haaranen todella näin:

Oman esityksensä esitti keskustan Jukka Haaranen. Se kuului, että Peijonniemen koulu lakkautetaan 1.8.2010

Aika outoa.... Eikös se edellisessä kokouksessa Värtsilää ollut lakkauttamssa eikä Peionniemeä.