tiistai 14. huhtikuuta 2009

Helli kouristelee

Olin tänään sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa Kesälahdella. Olipa taas kokous. Yritän seuraavassa kuvata omalta kohdaltani lyhyesti kokoustapahtumia.
Kokouspykälä 35 kuului: "Lääkäripalvelujen kilpailuttaminen Helli-liikelaitoksessa, liite (liite salainen, laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta 6§ 2 mom.)"

Ensiksikin on sanottava, että kyseisen pykälän otsikko puhuu lääkäripalvelujen kilpailuttamisesta. Ei julkiseksi merkitty paperi puhui enemmän muista kilpailukohteista kuin lääkäripalvelut. Siinä oli yhdeksän kilpailutettavaa kohtaa merkittävimpänä ehkä se, jossa kilpailutettaisiin koko terveysaseman palvelut yhtenä nippuna. Siinä olisi mukana hoitajapalvelut, tukipalvelut röntgeneineen ja laboratorioineen.

Johtavalääkäri Martti Tolvasen ja johtaja Airi Turusen alustusten jälkeen käydyssä keskustelussa alkoi näyttää siltä, ettei ohjeistusta Hellille lautakunnalta heruisikaan.
Kahden tunnin keskustelun jälkeen rohkenin, niin kuin tapanani on ollut silloin, kun siihen aihetta olen nähnyt, esittää päätösehdotukselle vastaesityksen kirjallisesti.

Esityslistassa oli päätösehdotus: "Keski-Karjalan sosiaali- ja terveyslautakunta antaa liitteessä olevat ohjeet Helli-liikelaitokselle terveyspalvelujen, erityisesti lääkäripalvelujen alihankinnan periaatteista ja kilpailuttamisesta."
Nyt herää kysymys miten lautakunta antaa ohjeistusta liitteestä, joka on "ei julkinen". Miten se sohrataan pöytäkirjaan, josta tulee julkinen. Omituista päätöskulttuuria.
No, puheenjohtaja ei nähnyt menettelyssä mitään omituista.

Asian etenemistä jouduttaakseni esitin kotonani väsäämäni kirjallisen vastaesityksen päätösehdotukselle ja vein sen puheenjohtaja Pennaselle ja pyysin sen liittämistä liitteenä kokouspöytäkirjaan.
Puheenjohtajapa ei ottanutkaan vastaeitystäni vastaan. Kun kysyin syytä hän sanoi, ettei päätösehdotusta ole vielä tehtykään. Vastasin hänelle, että se on esityslistassa kyseisen pykälän lopussa. Selitys ei hänelle kelvannut, vaan hän sanoi, että päätösehdotusta tekee parhaillaan esittelijä. Niin, kyllä hän kovasti siellä touhusi. Jätin kohdaltani asian sikseen. Sieltä tuli lopulta esittelijä Hakulisen muutosehdotus omalle päätösehdotukselleen.
Minun tekemäni vastaesitys ei kelvannut. Muualla yleensä vastaesitykset on otettu vastaan oltiinpa niitä kannatettu tai ei. Jos pöytäkirjoja kirjoitetaan siksi, että niistä käy selville kokoustapahtumat, niin Pennasen toimiessa puheenjohtajana minun kokouskäyttäytymiseni ei niissä näy.
Liekö Pennanen "hyvikkeeksi" tarjonnut minulle mahdollisuutta merkityttää pöytäkirjaan eriävä mielipiteeni. En sitä katsonut tarpeelliseksi, koska esittelijän muutosehdotuksessa sanottiin jotensakin että asiaan palataan myöhemmissä kokouksissa. Minun vastaesitys oli, että asia merkitään tiedoksi. Eipä siinä sitten juuri eroa voi havaita. Pennanen tarjosi myös minulle mahdollisuutta esittää paperini pöytäkirjaan pontena. Siinä nyt olisi ollut järkeä. Ruksata sana vastaesitys pois ja raaputtaa tilalle ponsi. Heh, heh.

Edellä oleva ei ole kokousselostus. Se on yksi kohta, jossa näin, että minun asemaani valittuna luottamushenkilönä puheenjohtajan taholta tietoisesti tahdottiin loukata. Demokradian ja aseman antaman voiman nimissä niin näytetään usein tehtävän. En tiedä miten muut kokouksessa mukana olleet asian tunsivat. Se riippuneen heidän elämän kokemuksestaan ja hankitustaan tietämyksestä miten kokouksissa menetellään.
Vaikea on ymmärtää myös tilannetta, jossa heti päätöksen jälkeen tauolla tultiin minulle selittämään miten oikein puheenjohtaja toimi ja miten väärässä minä olin.
No, he olivat tohmajärveläisiä asiantuntijoita ja kuuluisia siitä, etteivät ole koskaan väärässä. Heillä on hyvin asiat. Minä tässä yritän vielä opiskella ja ottaa opikseni mitä viisaammat neuvovat.
Tyhmyyteni uskalsin panna näytille vastaesitykseni muodossa heti tuonne alkuun.
Mitä valtuuksia kokoukselta pyrittiin saamaan, siitä kerron näkemykseni myöhemmissä jutuissani. Niin kuin senkin näkemykseni onko sosiaali- ja terveyslautakunnalla toimivaltaa antaa ohjeistusta Hellille muutoksiin jotka purautuvat pitkälle ns. palvelurakenteisiin ja toiminnan muutoksiin.

Muilta osin kokouksesta ei minulla ainakaan ole mitään pahaa sanottavaa.

3 kommenttia:

Jaahas kirjoitti...

Yksityistetäänkö nuo terveyskeskukset kaikilta osin? Mikä oli lautakunnan jäsenten "henki" sen suhteen?

Matti Kosonen kirjoitti...

Älä Veijo välitä, näitä sattuu. Ei se että valitaan yksinkertaisella enemmistöllä jonkin toimielimen puheenjohtajaksi vielä takaa sitä, että ko. henkilö tuntisi kokoustekniikan.

Kirjoitin jonkun sanan kokouksen kulusta omaankin blogiini

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

Onhan tuo Tuunasen esitys taas hirmuisen pelottava. Ei käy iltalukemistoksi heikkohermoisille. Siinähän paljastuu sekin, mikä on "unohtunut" muilta listoilta.