torstai 2. huhtikuuta 2009

Meno kiihtyy, kyyti kylmenee

Tohmajärven kunnanjohtaja on ottanut omatoimisesti selvää omista toiminnoistaan ja tulkinnoista Kuntaliiton lakimieheltä viimeisimmän valtuuston kokoustapahtumista.
Harjula oli opastanut kunnanjohtajaa samalle kannalle, joka suuremmalle osalle yleisölehteräisiäkin oli selvä kokouspaikalla. Valtuuston kokouksella ei ollut päätäntä valtaa yhden pykälän käsittelyn aikana.
Seuraavassa hallituksen kokouksessa näytetään otettavan yksi askel taakse päin. Kunnanjohtaja esittää hallitukselle uudestaan Peijonniemen koulun lakkauttamista.
Samaan aikaan kiertää kuntalaisten keskuudessa nimilista koulujen aseman innoittamana. Toisella suunnalla väsätään ilmeisesti valitusta valtuustokokouksen tapahtumista j.n. e.
* * *
Vailla sisäpiiritietoa, voin vain arvailla mitä tulevaisuus mahdollisesti tuo tullessaan.
Hallituksen esityslistasta ja tämän päivän Karjalaisen lehtijutusta käy ilmi, että Kuntaliiton lakimies Harjula on todennut valtuutettujen menetelleen virheellisesti. Hänen lausunnostaan, joka sekin lienee kunnanjohtajan "tulkinta" Harjulan kanssa käydystä puhelinkeskustelusta, ei tule selville ketkä valtuutetut ovat menetelleet kokouksessa virheellisesti. Hekö, jotka poistuivat kokouksesta kieltäytyen äänestyksestä asiassa, joka tulla tupsahti ohi esityslista ja ilman erillistä päätöstä ottaa asia kokouksessa käsiteltäväksi. Vai hekö toimivat virheellissti, jotka äänestivät asiasta, joka tuli käsittelyyn ohi asianmukaisen esikäsittelyn.
Esityslistassa puhutaan myös luottamustoimen laiminlyönnistä. Samassa yhteydessä perustellaan asiaa kuntalain 39§ ja 40 §:llä. Pykälien perusteella hallituksen esityslistassa sanotaan luottamushenkilön toimivan virkavastuulla. Jos näin on, kyseessä on virkarikos ja se vaatii toimia kunnanhallitukselta ja varsinkin kunnanjohtajalta. Asiaa ei saa jättää tähän epäselvyystilanteeseen. Kuntalaisten on tiedettävä missä mennään. Nyt ei ole epämääräisten tulkintojen ja vihjailujen aika.
* * *
Näyttää siltä, että asia aukeaa vasta oikeusasteissa. Minä en ainakaan pysty aikaisemaan solmua, jonka kunnanjohtaja ja valtuustonpuheenjohtaja saivat aikaan viimeisimmässä valtuustossa.
Olen luullut, että virkavastuulla toimitaan lautakunnissa ja eritoten kunnanhallituksessa. Mutta, että valtuutettu toimisi virkavastuulla on minulle uutta. Oli hyvä, että potkivat meikäläisen ulos valtuustosta.
Selvitettävä olisi sekin, onko valtuutettu pakoitettu äänestykseen, jonka kokee kuntalain vastaiseksi? Hallituksen esityslistan mukaan näin olisi. Nyt olisi aihetta soittaa taas Harjulalle.
Erityisen kinkkiseksi koulujen lakkauttamisen tekee jääviyskysymykset. Olen niistä kirjoittanut aikaisemmin. Jos niissä löytyy "sanomista" tulevat kaikkien koulujen lakkautuspäätökset uudelleen käsiteltäviksi.

Ei kommentteja: