torstai 23. huhtikuuta 2009

Ei oppi ojaan kaada

Pakko on palata samana päivänä toisen kerran palstalle. Kertomaan terveisiä seminaarin annista, jota saimme Nordic Healthcare Group Oy:n alustajilta Vesa Kolssilta ja Olli Tolkilta.
Käsiteltävänä, kuinkas muuten, oli taas Helli. Käsiteltiin Hellin tuottamia ja tilaajalautakunnan tilaamia palveluita. Miten ne ovat toteutuneet ja miten niitä pitäisi mitata ja ohjeistaa.
Käsittelen tässä mahdollisimman lyhyesti oleellisimmat alustajien esiintuomat tärkeimmät asiat.
- Kunnollinen palvelujen ja kustannusten seuranta on kaiken A ja O.
- Kuntalaisille on tiedotettava MINNE MENNÄÄN JA MITEN MENNÄÄN.
- Työkalut kuntoon. Mittareita on oltava useita samasta palvelusta.
- Hellistä pitää siirtää resulsseja tilaajalle. (myös henkilökuntaa)
- Työnjako menee palvelutuottajan ja tilaajan kesken uusiksi.
- Palveluohjaus on oltava tilaajalla.
Siinäpä muutama asia lyhyesti. Jokaista asiakohtaa käsiteltiin laajasti ja käsittelyyn liittyi keskustelu ja kysymysosiot.
* * *
Jos jotain omaa käsitystä yrittää päivästä muodostaa, on se, että olemme näiden konsulttien mukaan edenneet sote/Hellissä perin väärin. Tilaajan ja tuottajan roolit eivät ole oikein ja selvästi nykyisellään määritellyt.
Alustajat edellyttivät nopeaa muutosta nykyiseen järjestelmään.
Ihmettelen, ettei kukaan kuulijoista asettunut vastustamaan alustajien ehdottamia muutoksia. Paikalla oli tilaaja ja tuottaja puolien korkein virkahenkilöjohto. Oliko hiljaisuus merkki siitä, että alustajat miellettiin oikeassa oleviksi?
Olipa asiat miten hyvänsä, muutoksia on saatava syntymään. Ei voida edetä niin, että liikelaitos aikoo itse kilpailuttaa palveluja, joita itse myös kilpailun perusteella aikoo tuottaa. Tähän voisi puuttua jo vähäsemmälläkin kilpailutustuntemuksella.
* * *
Summa summarum. Kuka puuttuu sote/Hellin tarvitsemiin epäkohtien ja puutteiden korjaamiseen. Henkilökohtaisesti uskon näitä alustajia kuultuani heitä ja käväistyäni heidän netissään osoitteessa: http://www.nhg.fi/
Nyt on astuttava esiin, vastuuseen ja korjaamaan syntyneen tilanteen ne henkilöt, jotka määrätietoisesti ajoivat sosiaali- ja terveyspalvelut hoidettavaksi nykyisellä systeemillä. Sanoivat tätä ainoaksi oikeaksi. Aktiivisesti asiassa esiintyi seutuvaliokunta. Sehän muodostui kunnanjohtajista.
Jos nykyinen on oikea, niin jatketaan sitten tällä. Olli Tolkki sanoi, että tämä tie vie sammutustoimista huolimatta ilmi paloon.

1 kommentti:

Apollo ry kirjoitti...

Pitäisiköhän Sote-Helliä luomassa ollut konsultti toimeksiantajineen ja tämä tämänpäiväinen Olli Tolkki saattaa saman pöydän ääreen.

Ja ottaa juttu vaikka videolle. Saattaisi tulla myyvä ohjelma!