perjantai 4. joulukuuta 2015

Viikko Pohjois-Karjalassa torstaina



Hyvää ja huonoa puhetta
Pohdin juuri polkeeko kuski ja kulkeeko posti. Tänään on sunnuntai ja torstaihin mennessä voi lakot loppua ja uudet alkaa. Eletään semmoista aikaa. Ja mitä tuovatkaan eteemme pakkolait, jos niihin asti eletään.
Hallitus on ottanut yhteiskunnan muuttamisen tärkeimmäksi tehtäväkseen. Posti valtion omistamana on otettu koekaniiniksi. Postin tehtävät ovat vähenneet, se on myönnettävä ja muutoksia tarvitaan. Mutta se ei edellytä postilaisten lyttäämistä alipalkatuksi paria-luokaksi tai peräti työttömiksi.
Kun pääministeri Sipilä näyttää sallivan vastuuministerinä keinoja kaihtamatta postilaisten "rökittämisen", on ammattiyhdistysväen pakon sanelemana noustava vaikka tukilakoin puolustamaan postilaisia. Sitä varten ovat ammattijärjestöt aikoinaan perustettu.
******
Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ilmoitti luopuvansa vasureiden puheenjohtajan tehtävistä. Aamutelevisiossa kohta kysyttiin puheenjohtajaehdokkuutta Lii Anderssonilta ja Aino-Kaisa Pekoselta. Molemmat sanoivat pohtivansa asiaa. Samalla heiltä kysyttiin, mikä on heidän suhteensa kirkkoon ja sitä kautta uskontoon.
Molemmat jättivät kantansa sanomatta ja vetosivat asian olevan henkilökohtaisen. Minä kysyn, eikö kansanedustajalla ja puolueenjohtajalla pidä olla selvä kanta kirkkoon valtiossa, jossa lailla säädetään kirkon asema kansalaisille.
******
Männä viikolla esiintyivät myös Kirsi Piha Ellun Kanoista ja Heidi Marttila Jälkiviisaista TV:ssä. He puhuvat enemmän kuin kysyjä ehtii kysyä. Viisauksia tarvitaan, mutta päälle puhumista ei tarvita. Kuivakin kakku voisi maistua, jos se olisi hyvin tarjottu. Puhujien pitäisi antaa kuulijoiden muodostaa kantansa esitetyistä asioista. Kuulijan aliarvioiminen on politiikkojenkin yleisin virhe.
*******
Malliesimerkki puheen vaikutuksesta tuli, kun kirjallisuuden Finlandian voittaneen Laura Lindsted piti kiitospuheen palkinnostaan. Sisällöltään siinä ei ollut mitään uutta. Hallitusta on arvosteltu lähes samoilla sanoilla jatkuvasti. Sanottavansa ajan ja paikan Lindsted oli valinnut mestarillisesti. Puhe ei jäänyt huomaamatta heiltäkään, jotka tuskin lukevat kuoleman välitilaa käsittelevää Oneironia.
Paula Lindsted tuli mielipiteillään leimatuksi vasemmistoon kuuluvaksi. Minkään puolueen jäsenkirjaa hänellä ei ole. Tarjouksia varmasti tulvii. Sympatisoin Lindstedin esittämiä ajatuksia hänen esiintuomissa asioissa kiitospuheessaan. En siksi, että ne mukailevat omia ajatuksiani, vaan opiksi puhujille yleensä siitä miten tärkeää on valita aika, paikka ja puheen sisältö, kun ne on tarkoitettu vaikuttamaan kuulijoille.
******
Alexander Stubb ajaa hallintorekisteriä lakiin kuin käärmettä pulloon. Se ei ole ihme. Ihme on, että prosentit heittävät häränpyllyä valtionvarainministerin puheissa eduskunnalle puhuessa. 90 %:lla ja 10 %:lla lienee ero asiassa kuin asiassa valtiollakin. Ihme oli, ettei kukaan kansanedustajista puuttunut verekseltään Stubb:in puheisiin. Asiaa oli lehdissä käsitelty jo aikaisemmin. Se ei ole ihme, että Sipilä taas ilmaisi tukensa Stubb:ille. Samalla hän tuli antaneeksi tukensa tulevillekin löysiä puhuville ministereilleen No, sanoihan Stubb, sorry televisiossa. Kenelle lie tarkoitettu. Luulen, että itselleen. On todettava; on aikoja, mutta ei tapoja.
                                                        Veijo Tuunanen. 

Ei kommentteja: