perjantai 25. joulukuuta 2015

"Suhteilla ja suhteilla" on eroa.Tämän joulun mietteitä
Veljeni oli 12 vuotta minua nuorempi. Eri vaiheissa tunsin olevani hänelle veli, kaveri jopa isä. Jossain vaiheessa tulimme myös työtovereiksi. Vanhempana pyrin veljeäni ohjaamaan niin käytännön kuin muissakin elämän vaiheissa tuleviin tehtäviin ja töihin. Jopa vaikuttamaan hänen mielipiteisiinsä. Peitellysti, mutta kuitenkin.
Kerran kysyin häneltä mikä hänestä on tärkeintä elämässä. Hän vastasi heti ja empimättä, että oma koti. Sellainen, jossa saa rauhassa olla, eikä tarvitse pelätä mitään ja ketään. Ymmärsin hänen tarkoittaneen kotia, jonka hän itse omistaisi. Hänen haaveensa toteutui myöhemmin. Jopa paljon aikaisemmin kuin minun samasta asiasta.
Minä puolestani sanoin tärkeimpänä asiana elämässä pitäväni hyviä henkilösuhteita. Perustelin kantaani sillä, että aina kun omat kyvyt loppuvat löytyy ystäviä, jotka neuvoillaan tai muuten auttavat eteenpäin. Kerroin veljelleni omasta elämästäni muutaman esimerkin. Hän ei muuttanut kantaansa silloin ja tuskin myöhemminkään.
Tänä jouluna olen hieman muuttanut omaa kantaani elämäni tärkeimmästä asiasta. Tai oikeammin liittänyt siihen syvempää sisältöä luopumatta hyvistä henkilösuhdekäsitteestä. Sanatkin hyvät henkilösuhteet ovat muuttuneet hyviksi ihmissuhteiksi.
Mitä eroa sitten on hyvillä henkilö- tai ihmissuhteilla? Hyvillä henkilösuhteilla pyrin enemmän saamaan kuin antamaan. En kuitenkaan mitenkään itsekkäästi tai etuillen. Hyvillä ihmissuhteilla on paljon laajempi sisältö kuin henkilösuhteilla. Mennään suoraan ihmisyyden ytimeen. Irti materiasta. Tai voi siinä olla antamistakin vähän, mutta kokemista ja tuntemista sitäkin enemmän. Eniten kuitenkin henkistä tuntemista siitä mikä on tärkeää itselle ja toiselle.
Hyviä ystäviä ja hyviä henkilösuhteita on monilla paljon. Niin ehkä minullakin. Hyviä ihmissuhteita löysin itseltäni tänä jouluna muutamia. Aina he ovat olleet, mutta ei ole tullut eriteltyä heitä omiin lokeroihinsa. Eikä olisi tarvinnut tässäkään todistaa, mutta ei se ole pahastakaan.
Hyvässä ihmissuhteessa tuntee tulleensa hyväksytyksi sellaisena kuin on. Pyyteettä ilman vastiketta. Hyvässä ihmissuhteessa muistetaan toinen ja sen kohde saa enemmän kuin muistaja. Jokainen voi olla hyvä ihmissuhde jollekin toiselle. Siitä saavat hyvän mielen molemmat.
Joulu herkistää. Niin näköjään minutkin. Liikutun herkästi, mutta tiedän, etten perus keljumaisuutta ole menettänyt. Kiitos teille, jotka saivat minut huomaamaan henkilösuhteiden ja ihmissuhteiden eron.
Näillä mennään vuoteen 2016. Hyvää Uutta Vuotta!

2 kommenttia:

Kuusirannan emäntä kirjoitti...

Jäin pohtimaan kirjoituksesi alkua 12 vuotta nuoremmasta veljestäsi, jolle olit monessa roolissa. Mieleen tuli pakosti oma 8 vuotta nuorempi veljeni, joka oli aina minulle pikkuveli, ja jolle olin paitsi isosisko myö usein jonkinlainen varaäiti. Nyt ajattelen, että oli harmillista, että roolijako oli niin selvä, sillä se jatkui loppuun asti. Kuten tiedät, veljeni kuoli vajaa kolme vuotta sitten. Melkein viimeiseen asti kohtelin häntä kuin pikkuveljeä, joka ei ollut kasvanut täysin aikuiseksi. Olin aina neuvomassa ja miettimässä ratkaisuja hänen ongelmiinsa. Toisaalta hän myös aina esitti ne minulle. Emme kumpikaan osanneet kohdella toisiamme tasavertaisina aikuisina. Ei ennen kuin istuin hänen sairaalavuoteensa äärellä. Silloin oli koskettavaa kohdata ihminen, jossa oli jotain tuttua, mutta joka oli myös ihan oma, vieras persoonansa,jota en tuntenut ennestään. Nyt mietin usein, että olisipa hienoa tuntea Juha tänä päivänä.
Toivon, että sinä ja ihmiset ylipäätään voisivat tuntea lähellä olevat ihmisensä paremmin kuin mitä minä kykenin. Ettei tarvitsisi myöhemmin miettiä, kuka veljeni oikein olikaan.
Hyvää tulevaa vuotta sinulle ja ihmisille elämässäsi, Veke!

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Muistan sinut, Martin, Juhan, äitisi ja isäsi meidän Mäkkylään tulon ajalta. Erityisesti isäsi auttoi meitä sopeutumaan uuteen asuinympäristöön. Arvostan Mäkkylän aikaa merkittäväksi ajaksi kuin kaikkia muitakin siellä eläneitä.
Terkkuja meiltä sinne ja hyvää uutta vuotta. t:Veke.