lauantai 19. joulukuuta 2015

Viikko P-K:ssa julkaistu


Osaamista ja malttia tarvitaan

Pitäisi valmistautua joulun viettoon. Perhekohtaisia traditioita olisi minullakin paljon käytettäväksi. Osalta aika on ajanut niiden ohi ja osasta on pitänyt luopua asuinympäristön muutoksen takia.

Lukijakunnastani minulla ei ole tietoa. Ovatko enemmän uskovaisia vai ateisteja? Siksi lienee parasta, etten paljon linjaltani lähde hötkyilemään joulunakaan. Joulupukkiin uskon ja politiikkaan uskoni palaa pikkuhiljaa kunhan hallitus lopettaa sekoilunsa.

*****

Sekoilua on ollut myös työmarkkina osapuolten taholla. Kun maan hallitus katsoi tehtäväkseen lyödä lusikkansa työmarkkinoiden soppaan, EK ja ammattijärjestöjen SAK, STTK ja Akava ovat yllättyneet housut kintuissa. Kolme viimeksi mainittua hyväksyisivät hallituksen osapuoleksi neuvotteluihin, mutta eivät pakkolakien tekijäksi EK:n tavoitteisiin.

EK:n Jyrki Häkämies hyrisi tyytyväisenä hallituksen pyrkimyksestä tehdä työtä EK:n puolesta. Yhteiskuntasopimuksen kaaduttua AKT:n Marko Piirainen poltti ensimmäisenä päreensä. Kohta perään STTK:n Antti Palola puhui omituisia näkemyksiä ammattijärjestöjen kykenemättömyydestä hoitaa asioita nykyaikana. Akavasta tyydyttiin maltillisesti tarkkailijan osaan. Vain SAK:n Lauri Lyly hallitsi tunteensa ja tilanteen kuin uskonsa asioiden hoitoon neuvotteluin myös tulevaisuudessa.

******

Johtajina järjestöissään ovat niin Häkämies, Piirainen kuin Palolakin olleet suhteellisen vähän aikaa. Malttamattomuus ja pyrkimys nopeisiin tuloksiin selittänee osaltaan myös heidän toimintaansa. SAK:n Lylyllä on "virkavuosia" kumppaneihinsa verrattuna tuplaten kuin jäseniäkin taustajärjestössään. Hänen toiminnassaan näkyvät selvästi nämä tekijät.

Jotta totuus ammattiyhdistysliikkeen saavutuksista ei unohtuisi laitan tähän lista muistutukseksi nuoremmille ja miksikäs ei vanhemmillekin.

Kahdeksan tunnin työpäivä, viisipäiväinen työviikko, kesäloma, talviloma, lomaraha, sairausajan palkka, ylityökorvaukset, irtisanomissuoja, työttömyysturva ja äitiys- ja vanhempain vapaa ovat kaikki ay-liikkeen saavutuksia. Yksikään näistä "eduista" ei ole tipahtanut pyytämättä ja neuvottelematta työnantajalta. Neuvottelujen jälkeen hallitus on tarvittaessa saattanut neuvottelutulokset lain suojaan. Poikkeuksellisia ja pakottavia lakeja on Suomessa käytetty vain sota-aikaan. Työmarkkina-asioiden ohjauksesta ja pakottamisesta lailla, pitää hallituksen pysyä erossa. Siitä ei hyvää seuraa. Tuntuu kuin malttamattomuus ja kokemattomuus näkyisivät ministereidenkin toimissa.

******

Kirkko on ominut joulun omakseen. Perinteiseen joulun viettoon kuuluu joulukirkko ja käynti hautausmaalla. Hiljentyminen ja jouluevankeliumin kuuleminenkin. Hautausmaalla olen käynyt sytyttämässä kynttilät ja kukkia olen vienyt haudoille muulloinkin kun jouluna. Kirkossa käynti on jäänyt vähiin, vaikka seurakunnan luottamushenkilönä olen toiminut parikymmentä vuotta. Tehtävistä luovuin vuosi sitten.

Kirkko on mielestäni perinteensä vanki. Hyväksyn elämänohjeeksi kymmenen käskyä. Kirkolla on ollut merkittävä osa laillisuuskasvatuksessa ja elämän normituksen ohjauksessa. Kysymys onkin miten pitkään kirkko voi näillä perinteillä menestyä nyky-yhteiskunnassa? Pönöttävätkö papit ja piispat omissa looseissaan?

Toivotan lukijoille rauhallista Joulua ja hyvää Uutta Vuotta!

                                                                      Veijo Tuunanen   

Ei kommentteja: