tiistai 19. toukokuuta 2009

Valtuutetuille muistilistaksi

Ensi maanantaina kokoontuvat valtuustot. Niin myös Tohmajärven kunnanvaltuusto.
Seuraavassa luettelon omaisesti eräitä asioita, jotka koskettavat kuntalaisia.

- Valtuutetut ovat hylänneet valtiovallan tarjoaman 10.5 milj. euron avustuksen.
- Helliä perustettaessa luvattiin 4 milj.euron vuotuiset säästöt.
- Samalla luvattiin keskeisimmät peruspalvelut kaikkiin kuntakeskuksiin.
- Luvattiin Hellin talous pitää vuoden 2008 tasolla.
- Rakennettiin kallis ja mahtava burokratia Hellille.

Paljon muutakin luvattiin, joka on jäänyt toteutumatta. Jo muutaman toimintakuukauden jälkeen ollaan ajamassa alas tai muuttamassa toimintakonseptiä.
Rahat eivät riitä alkua pitemmälle. Rääkkylä ja Tohmajärvi rimpuilevat irti lasten päivähoidosta. Ollaan perustamassa Sote/Hellin seurantaryhmää. Siis lisää byrokratiaa ja kokouksia. Ryhmään tulevat samat henkilöt, jotka olivat ideoimassa ja rakentamassa Sote/Helliä. Vähätkin virkalääkärit ollaan menettämässä. !6 lääkärinvirasta vain kaksi on täytettynä. Kuntien terveyskeskuksia ollaan ilman valtuustojen päätöksiä ulkoistamassa. Tohmajärvi yli 5000 asukaspohjallaan on asetettu ulkoistettavaksi ensimmäiseksi.
Herätkää Tohmajärven kunnanvaltuutetut. On turha mennä verukkeen taakse, ettei mitään voida enää tehdä. Tätähän tuputtavat virkahenkilöt. Valtuutetuilla on valta pitää nykyinen meno tai muuttaa sitä täysin. Esimerkiksi purkaa koko Hellisysteemi ja rakentaa Paras-lain pohjalta peremmin kuntalaiset huomioiva järjestelmä.
Hyvää Helatorstaita arvoisat lukijat.

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

arvaahan vaan, tuunanen, mihin suoritukseen ryhmäsidoksiset valtuutetut kykenevät;)

Katja kirjoitti...

Mie olen myös miettinyt, että aika monimutkaiselta ja turhan byrokraattiselta tuo Hellin toiminta sivustaseuranneena kuulostaa. Sen sijaan käytännössä olen huomannut, että terveyskeskuksista (Kiteellä ja Kesälahdella) saa tosi hyvää ja laadukasta palvelua, ei valittamista sen suhteen.

Millainen järjestelmä olisi hyvä sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiselle? Paras-laki velvoittaa kuntia yhteistyöhon ja järjestämään kyseiset palvelut yhteistoiminnassa, mutta en minäkään oikein ymmärrä mihin näin moniportaista järjestelmää tarvitaan? Ja voiko sitä yksinkertaistaa todellisuudessa muuten kuin kuntaliitoksella? Tää on mielenkiintoinen (ja tärkeä!) aihe, mutta ratkaisujen löytyminen tuntuu olevan hankalaa :/ En tiedä, ehkä taas tuli paljastettua kuinka kokematon sitä tässä hommassa on, enkä mie ainakaan tiedä miten asia pitäisi ratkaista.