torstai 14. toukokuuta 2009

Kunnan tilejä on tarkastettu

Lehdestä luin päällisin puolin mitä tarkastuskertomuksessa on sanottu. Yleensä niistä saa sen kuvan, että eihän asiat kovin huonosti olekaan. Velkakin kasvaa, mutta kohtuullisesti. Kunnan taloudenhoitoon en tarkastuskertomuksilla ole nähnyt paljonkaan olevan merkitystä. Eipä niissä juuri puututa projektitoimintaan tai konsulttien ylenpalttiseen käyttöön. Taitavat olla niin viisaasti hallinnoituja, ettei niistä saisi selvää Erkkikään. Veijo ei ainakaan.
* * *
Tilintarkastuskertomuksessa sanotaan jokunen sana terveyskeskuksen tietokonehankinnoista. Ymmärrän, että tarkastajat katsovat asiaa kunnantalouteen vaikuttavana asiana. Ilmeisesti 65000 euroa ei kuntaa kaada.
Kokonaan toinen asia lienee se miten hankinta ja milloin se on suoritettu. Asiaa pohtinee edelleen eduskunnan oikeusasiamies laillisuuskannalta. Siihen en ota kantaa ja tuskinpa tilintarkastajatkaan.
Yhteistoimintasopimuksen 9§ vapauttavana pykälänä, niin kuin tarkastajat ovat maininneet, tietäisi sitä, että sen mukaan laitehankinnat ovat jatkossakin kunnan piikkiin hankittavissa.
Näinhän ei ole. Saman sopimuksen aikasempi 6§, kun sanoo, että tulevista kalusto- ja laitehankinnoista vastaa liikelaitos.
Lisäksi on muistettava, että kyseinen yhteistointasopimus on allekirjoitettu 12.8.2008. Silläkin lienee merkitystä. Yksityisasioiden hoidossa olisi, mutta kuntien kohdalla ei taida olla niin nokonuukaa. Ei ainakaan Tohmajärven kunnan osalta nykyisin.
Helli saattaa antaa kirjoitusaihetta tälle palstalle tulevaisuudessakin.

1 kommentti:

Apollo ry kirjoitti...

mites ne tekijämiehet sanoivatkaan, että oivallinen tilintarkastaja on kuin hyvä viini: molemmat pitää säilyttää pimeässä ja kosteassa.