tiistai 26. toukokuuta 2009

Valtuuston jälkipuintia

Jouduin eiliseen kunnanvaltuuston kokoukseen kylmiltään varahenkilönä. Valmisteluaikaa jäi kokouksen alkuun pari tuntia. Ei ollut esityslistaa, ei liitteitä eikä muitakaan vermeitä. Hyvin pärjäsin näinkin.
Istuin hiljaa tuppisuuna viisaan näköisenä. Äänestyksen tullessa katsoin mitä ryhmätoveri tekee ja hänen mallinsa mukaan sanoin jaa tai ei. Samalla tavalla, kuin yksinkertaisen enemmistön piirissä olen nähnyt tehtävän 12 vuotta.
******
Kovin tarkkaan analyysiin ei tämän kokouksen tiimoilta voi mennä. Ei ole kokokousmateriaalia pohjaksi. Kannattaa odotella mitä tarkastettuun pöytäkirjaan merkitään ja palata juttuun vasta sitten. Joitain yleishuomioita voi sentään tehdä.
Talous- ja tiliasioita käsiteltäessä kiinnitin huomiota siihen miten sama asia nähtiin erilaisena demarien ja keskustan piirissä.
Keskusta ei vaivautunut yleiskeskustelun alkuun pitämään edes ryhmäpuheenvuoroa. Demareilla sellainen oli jättää pöytäkirjaan oikein kirjallisessa muodossa, jossa ruodittiin tarkkaan menneen vuoden toiminta ja talous. Siinä ei unohdettu kuntaliitosselvitysten estämistä, velkaista kuntataloutta ja vaihtoehtojen puutetta. Muistutettiin sivuun heitetystä 10,5 milj.euron kuntaliitosavustuksesta ja paljosta muusta.
Keskusta heräsi puolustamaan mennyttä kaivamalla esiin naapurikuntien huonon taloudellisen tilanteen. Puheenvuoron esittäjän Reino Löppösen mielestä 10 miljoonaa euroa ei olisi auttanut mitään.
Kuten lehdistä on voinut lukea äänestettiin niin tilintarkastuskertomuksesta kuin vastuuvapaudestakin. Harvinaista Tohmajärvelläkin tähän asti, mutta tuskin enää tulevaisuudessa. On meinaan semmoinen vauhti päällänsä.
Perustelen tätä sillä, kun valtuusto ei anna määrärahaa johonkin hankintaan, niin virkamiespäätöksellä valtuuston päätös tehdään mitättömäksi. Näin tapahtui Hellille hankittujen atk-laitteiden hankinnassa. Asiasta on kysytty eduskunnan oikeussiamieheltä. Nyt odotellaan kyselyyn vastausta
Jos vastaus on harasoo, niin määräraha-asioita ei kannata tuoda tulevaisuudessa valtuutettujen kiusaksi. Jo vastaus on niet, niin miten sitten asiassa edetään kun vastuuvapauskin tuli valtuustossa annettua menettelylle, jonka valtuusto toisella päätöksellä olisi pitänyt evätä se.
Sanompa vain ihka omana mielipiteenäni, että nyt eletään semmoisia aikoja, että tuntuu entistä helpottuvammalta olla sivussa kunnanhallituksen huoneesta. Eikä tuo pahalta tunnu olla vauhtopenkillä valtuustossakaan.

Ei kommentteja: