lauantai 2. huhtikuuta 2016

Niin tätä, niin tätä.Huipullakin tuulee
Pääsiäisestä päästiin ja yhdestä tunnista ajankulua. Tämä kellojen siirtely on yksi tyhmimmistä päätöksistä joita on tehty ja joita ilmeisesti tehdään edelleenkin. Hallitus on luvannut purkaa löysät pois turhista säädöksistä. Tähän erityisesti on paneutunut kaksi ministeriä  Vehviläinen ja Berner. Tulokset parhaiten näkyvät vain VR:n aikatauluissa. Valitettavasti.
Puolueiden johtaminen näyttää työläältä. Se aiheuttaa vaihduntaa vapaaehtoisesti ja varsinkin vapaaehtoisen pakon sanelemana. Vasureiden Arhinmäki näki parhaaksi lähteä. Ruotsalaisten Carl Haglund turhautui ja löi pillit pussiin. Puheenjohtaja tarjokkaita on ovella odottamassa. Ei siis huolta.
Ja onhan meillä Suomeen tulossa uusikin puolue. Paavo Väyrysen ikioma luomus Kansalaispuolue. Demokratia laajenee aina Keminmaahan saakka. Hesarin taannoin teettämän kyselyn mukaan ihan alkuun ei poliittisessa kentässä tapahdu merkittäviä muutoksi. EU:ssa pysytään 56 % varmuudella ja Kansalaispuolueen kannatus jää maksimissaan 6 %:tiin. Töitä Väyrysellä näyttää siis riittävän. Riittääkö aika?
Kansalaispuolueen ja Paavo Väyrysen liikkeitä seurataan varsinkin persuissa ja kepulaisten piireissä. Persuissa pelätään vuotoa ja kepussa Paavon presidenttiehdokkuutta. Matti Vanhanen lähettinä lähti suojaamaan kuningatar Sipilää, jos shakkitermiä sopii käyttää. Muuten Matti Vanhasen asettumista jo tässä vaiheessa kepulaisten presidenttiehdokkaaksi on vaikea ymmärtää.
Demareiden ei tässä tilanteessa pidä lähteä paukuttelemaan henskeleitään eikä muutenkaan hötkyilemään. Naapureissa tehdään työtä demareiden laariin. Myötätuulessa on hyvä edetä, kunhan pitää perää suunnan säilyttämiseksi.
*****
Turhia päätöksiä ja turhaa työtä näytetään tehtävän edelleen. Sellaiseksi katson Rääkkylän liittämisen Kiteeseen. Sokeakin näkee otsallaan, ettei pienillä kuntayksiköillä ole tulevaisuutta nyky-yhteiskunnassa. Pienet kuntayksiköt kuuluvat suksi-, polkupyörä- ja hevoskärryaikaan. Mihin jäi kuntaselvittäjiltä Tohmajärvi ja sen tuleva asema? Tai Joensuun suunta rääkkyläläisten tahtona.
Kitee kärvisteli 2 vuotta sitten 10 milj. alijäämän kanssa. Nyt Kiteen virkamiehet ja luottamushenkilöt poseeraavat lehtikuvissa 4 milj. ylijäämäkasan takana. Monelta unohtuu, että Kiteen valtionosuudet kasvoivat 30 % enemmän samaan aikaan kuin muiden kuntien valtionosuudet kasvoivat vain 7 %:a.
Ei ole monta vuotta ehtinyt kulua, kun Rääkkylä pullisteli julkisuudessa hyvällä talouden hoidolla. Mitenkä kävi? Onko Kitee samalla tiellä? Ei toivottavasti. Ihmeisiin en usko. Enkä äkillisiin talouden muutoksiin.
******
Kuntalaki takaa kunnille itsenäisyyden. Kunta voi määrätä kuntalain sallimissa rajoissa miten kunnan asioita hoidetaan ja mitä päätetään. Kunnalla on myös verotusoikeus. Miten kuntaliitos Kiteeseen Rääkkylän kohdalla on mahdollinen? Lakien puitteissa ei mielestäni mitenkään. Kuitenkin se on mahdollinen ja syy liitokseen on raha. Ihmiset syövät enemmän kuin tienaavat.
Jotta kansalaisten vaikutusmahdollisuus tulevaan päätökseen tyydytetään, heille varataan mahdollisuus tehdä liitoksesta huomautuksia kummankin kunnan hallitukselle 22.4. mennessä. Valtuustot päättävät liitoksesta 24.4. Tehkää ihmiset huomauksia. Mihinkään ne eivät vaikuta. Demokratia tässä tapauksessa toimii näin. Oman huomaukseni teen tässä. Turhaa työtä. Tarvitaan suurempia hallinnollisia yksiköitä kuin mitä Keski-Karjalasta löytyy. Tämä liitos synnyttää vain tyytymättömyyttä ja kiistaa miten asioita hoidetaan tulevassa kunnassa.
******
Myönteisiäkin asioita toki kohdalleni osuu. Itse en niitä toki ole aiheuttanut. Sen myönnän. Pitkin talvea olen jännittänyt Kaisa Mäkäräisen menestystä hiihtoammunnassa. Yhtään televisio lähetystä kilpailusta en ole missannut. Ja samoin ovat tehneet sadattuhannet muutkin suomalaiset. Kaisa on sata varma televisiomagneetti. Kiitos Kaisalle menneestä talvesta ja tervetuloa jatkamaan kilpailua tulevana talvena. En vaadi välttämättä menestystä. Riittää kun tiedän, että siihen on kohdallasi aina mahdollisuus. Ja Sanna-Leena Perunka on Yle:n ylivoimaisesti parhain asiantuntijakommentaattori alallaan.
Tulevaisuuden takaamiseksi ampumahiihdossa olen saanut jotain aikaan. Sen voi käydä lukemassa blogissani ositteessa: kotipalsta.blogspot.fi. Saatat yllättyä positiivisesti.
                                                                            Veijo Tuunanen.    

Ei kommentteja: