torstai 14. huhtikuuta 2016

Riikonenko puoluesihteeriksi?



Missä luuraa moraali
Nykyinen "kalamajani" sijaitsee paikassa, jossa kuu kumottaa mutta tietoliikenneyhteydet ovat herran hallussa. Netti avautuu kun satelliitti ylittää sopivasti ja TV toimii kaapelin varassa. Kevättöitä tehdessään lie joku kyntänyt kaapelin poikki ja sen korjaaminen vei toista vuorokautta. Niinpä hupiohjelmat eduskunnan kyselytunti ja puheenjohtajien TV-tentti jäivät kohdaltani näkemättä.
+++++
Yhteiskuntasopimuksesta tuskin tällä kertaa riittää parran pärinää. Poliitikot saivat sen sysättyä ammattiyhdistysten riesaksi. Kuka vielä sanoo, ettei ammattijärjestöjä muka tarvittaisi.
Sote-soppaa saatiin hallituksen toimesta sen verran hämmennettyä, että voitiin kattila hetkeksi nostaa tulilta hautumaan. Olin vähällä kirjoittaa jotta hautautumaan. Tosiasia vain on niin, ettei keittokirjan perusteella vielä mitään "syötävää" kansalaisille synny. Sote-päätöksiä voi verrata keittokirjan ohjeisiin. Mitä päätökset ja ohjeet merkitsevät lopputulokseen on vielä pahasti hakusessa.
Mitä yhtiöittäminen tarkoittaa ja mitä se merkitsee lopulta terveys- ja sosiaalipalveluihin ei näytä olevan kuin Rehulan ja Vehviläisen tiedossa, jota on lupa epäillä. Kummankaan taustalla ei näytä olevan liiketaloudellista tietämystä. Jos olen yhtään hajulla mitä yhtiöittäminen tarkoittaa niin se viittaa pitkälle osakeyhtiötoimintaan. Sen toimintaperiaatteet ovat kaukana terveys- ja sosiaalipalvelujen tavoitteista ja toteutuksista. Lisäharmina tulee yksi oksa ennestään rönsyilevään hallintohimmeliin. Tässä väliportaassa pääsevät maallikot ohjailemaan toimintaa, josta harva tietää muuta kuin mitä toisilta on kuullut. Sanon niin kuin tohmajärveläisellä demariveteraanilla Gröhnin Matilla oli tapana sanoa; tämä kelkka ei mene mäelle. Ainakaan ilman muutoksia ja opposition tulemista avuksi.
++++++
Moraali ja uskottavuus ovat lähellä toisiaan. Tätä kirjoittaessa näyttää siltä, että molemmat ovat kateissa Nordealta ja sen molemmilta suomalaisilta johtajilta Casper von Koskullilta ja Björn Wahlroosilta. Mitään väärää Nordea ja johtajat eivät näe julkitulleessa Panama sähläyksissä. Uskokoon heitä kuka tahtoo. Minä en usko.
Sietäisi pohtia mitkä ovat syyt rahojen kiikuttamiseen Panamaan. Onko se veronkierto vai epäily suomalaisen yhteiskunnan pystyssä pysymiseen. Olipa syy kumpi tahansa, on Panamaan turvautuminen epäisänmaallista. Nordean merkitys aktiivisena vaikuttajana Kanadan suuntaan näyttää selvältä. Miten tavallinen tai rikaskaan suomalainen voisi löytää rahoilleen tietä Suomesta kuin pankin palvelujen kautta.
Björn Wahlroos on esiintynyt ylimielisenä ja ainoana oikeaoppisena pankkikuruna. Jos milloin, niin nyt hän on asettanut itsensä ihmisten eteen arvioitavaksi rehellisyydestään ja moraalistaan. Toistaiseksi hänen esiintulonsa eivät ole vakuuttaneet kovin isänmaallisilta. Ja sitähän tukee hänen siirtymisensä Ruotsiin.
+++++
Onko Suomessa mahdollista päästä poliittisen puolueen puheenjohtajaksi äärioikeistolaisilla mielipiteillä tai käyttämällä härskisti kansanedustajan asemaa ja omaa televisioon solutettua ohjelmaansa pyrkimystensä astinlautoina.
Elina Lepomäen mielipiteet ovat kuin toisesta maailmasta. Julkisuudelta hän ei näkemyksiään salaa. Toisin kuin Hjallis Harkimo. Hän ei juuri eduskunnassakaan mitään virka. Ja harvoin häntä siellä televisioruutukaan näyttää. Kumpikaan tuskin pyrkimyksillään tuo pisteitä kokoomuksen pussiin. No, ehkä Stubb:in pussiin hänen jatkoaikaa ajatellen.
+++++
Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen on ilmoittanut harkitsevansa lähteä keskustan puoluesihteeriehdokkaaksi mikäli aistii kannatusta löytyvän. Vaalissa äänestin häntä aikoinaan ylipuoluerajan Tohmajärven kunnanjohtajaksi. Ja niin teki toki moni muukin. Uskoimme hänen ryhtymiseensä johtamaan kuntaa vapaana puoluetaustastaan. Siinä tuli monelle katkera pettymys. Riikonen ei ole puolueestaan päässyt edes pieneltä osalta vapautumaan. Hän on kepu ja kepuna pysyneekin.
 Poliittiselta taustaltaan Riikonen sopii Kepun puoluesihteeriksi kuin nyrkki silmään. Kirjallisilta, verbaalisilta ja visuaalisilta ominaisuuksiltaan hän sopisi moneen muuhunkin tehtävään. Ja moneen hän on pyrkinytkin. Jostain valinta vain on ollut kiinni. Olisiko se itsetietoisuus vai peräti itsepäisyys, joita olen ollut havaitsevinani hänen toimissa. Jotkut pystyvät itsepäisyyden muuttamaan sinnikkyydeksi, joka näyttää olevan lievempi muoto itsepäisyydelle.
                                                                Veijo Tuunanen       

Ei kommentteja: