perjantai 8. huhtikuuta 2016

Ei kelvannut Hesariin

Aina silloin tällöin olen ottanut kantaa Hesarin mielipidesivulla. Ohessa sellainen, jota ei julkaistu. Panempa sen tähän niin ei jää yksin omaksi tiedoksi.


Rangaistusten perimmäinen tarkoitus on hukassa

Kansanedustaja Ilkka Kantola mielipidekirjoituksessaan (Hs.3.4) on oikeassa, ettei rikosten rangaistuksia tule käsitellä yksin kansantalouden kannalta huomioimatta kriminaalipoliittisia vaikutuksia. Ei edes sakkorangaistuksia.
Oikeuslaitos ja sen osana rikosten rangaistukset ovat ehkä tärkein osa yhteiskunnan koossa pitävää voimaa.
Suomesta  kahdenkymmenen vuoden ajan, sitten K.J. Långin jälkeen, on puuttunut kriminaalipoliittinen keskustelu. Vankeinhoidon tempoilevat muutokset ja pyrkimys supistuksiin ovat osoitus vankeinhoidon tavoitteiden epäselvyydestä. Sakkorankaistukseen suunnitellut muutokset ei ole kriminaalipolitiikkaa, jolla pyrittäisiin rikosten ennalta ehkäisemiseen, oikeudenmukaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen.  Sakkorangaistuksien korottaminen tutkimatta sen vaikutusta muihin rangaistuksiin ei tue hallittua rikosten rangaistusjärjestelmää ja sen vaikutusta yhteiskuntaan.
Rangaistusten tärkein tarkoitus on osoittaa mikä on rangaistavaa ja mikä ei. Tämä rangaistusten tärkein tehtävä näyttää unohtuneen. Tätä sanotaan ennalta ehkäisyksi. jolla on edelleen rikollisuuteen suurin vaikutus. Siis meihin tavallisiin lainkuuliaisiin kansalaisiin.
Rangaistuksen uhka ohjaa yhteiskuntaa ja sen kansalaisia tulevaisuudessa vielä enemmän kuin nyt. Siksi rangaistusasteikossa pitää olla oikeudenmukainen ja yhdenvertainen porrastus erilaisten rangaistusten kesken. Tällä hetkellä siinä näyttää olevan puutteita.

                                                       Veijo Tuunanen
                                                       emeritus vankityönjohtaja Sörkkä   
 

Ei kommentteja: