perjantai 31. maaliskuuta 2017

ÄÄNELLÄ ON MERKITYSTÄ
Olen harrastanut viime aikoina syväajattelua. Se pohjautuu elämän kokemuksiini onnistumisissa mutta myös pettymyksissä. Tältä pohjalta olen pyrkinyt päättelemään millä pohjalla esim. kuntavaaleissa ääniä  annetaan.
Merkittävin tietopohja äänestyksessä saadaan nykyisin televisiosta. Jos oman puolueen johtohenkilöt onnistuvat TV-esiintymisissään on äänen kohde varma. Se menee oman puolueen valtuustoehdokkaalle, vaikka hän ei välttämättä olisikaan penaalin terävin. Luotetaan ylhäältä tulevaan ohjaukseen.
Muutoksia valtuustojen voimasuhteissa saavat aikaan hapuilijat. Heidän mielipiteitään  ohjaa paikalliset asiat ja tapahtumat. Lasta ei haeta kotiportailta kouluun tai musiikkiopistossa ei ymmärretä tukea pojan musikaalisuutta. Hyvää  ja osaavaa  ehdokasta ei äänestetä. Rupeaa kuvittelemaan liikoja itsestään. Ja hänhän saa riittävästi ääniä muilta. Hapuilija äänestää kostoksi  penaalin tylsintä ja nauttii jos tämä pääsee valtuustoon. Kenellekään hapuilija ei uskalla kertoa ketä äänesti. Tällaisessa tapauksessa  vaalisalaisuus nousee yli 100%:n.
Kunnallisvaalin tuloksessa ei aina näy voimasuhteet lopullisessa vallanjaossa. Se tapahtuu kunnallisjärjestöjen ja valtuustoryhmien  keskeisissä kokouksissa. Siellä jaetaan hallitus- ja lautakuntapaikat, uskallan sanoa, tarkoituksen mukaisessa järjestyksessä. Niissä ratkaisuissa ei välttämättä ole äänimäärä rasittamassa päätöstä. Äänestäjän tulisikin seurata mitä vaalien jälkeen tapahtuu hänen äänelleen.
******
Toki valtaosa äänestäjistä ymmärtää seurata tapahtumia omassa kunnassaan ja laajemmin myös tapahtumissa koko Suomessa. Tämän päivän poliittista päätöksistä ja tapahtumista, jotka säteilevät jokaiseen kuntaan ja kuntalaiseen,  vastaa Suomen hallitus ja siellä keskusta, kokoomus ja persut.
Nämä puolueet ovat viemässä sosiaali- ja terveysasioita vauhdilla suuntaan, jonka lopputuloksena ei voi olla kuin kaaos. Ja kaikki tämä tapahtuu puoluepolitiikan seurauksena, jossa kepu sai maakunnat ja kokoomus rahastuksen kannattajilleen. Jos sotekaaosta kannatat niin älä äänestä ainakaan demareita.
Joku voi sanoa, että nyt ovat kunnallisvaalit ja näissä päätetään vain kuntaan jäävistä palveluista. Hallituksen suunnitelmissa onkin viedä yli puolet kunnan tehtävistä ja taloudesta maakuntahallintoon. Äänestäjän pitää huomata, vaikka hallituksen suunnitelmat ovat sotessa pitkällä ne ovat edelleen vain suunnitelmia. Äänestäjän tulee tietää, että suunnitelmia voidaan muuttaa ja päätöksiäkin purkaa. Soten tarpeellisuutta tuskin kukaan kiistää, mutta sen suuntaa, sisältö ja aikataulua on syytä tarkistaa. Jos tätä kannatat on varminta antaa vaaleissa ääni demareille. Se on samalla  viesti myös nykyiselle hallitukselle, mitä tuleman pitää nykyisillä suunnitelmilla ja vauhdilla jos näin jatkavat.
*****
Julkisen sanan neuvosto antoi langettavan päätöksen pääministeri Sipilän ja Yle:n välisestä "tiedon välityksestä".  Yle oli taipunut Sipilän painostukseen ja toiminut vastoin  JSN:n periaatteita. Asia tuli jokaiselle selväksi JSN: antamista perusteista tuomiolleen. Vaikka tulikin selväksi ei päätös kelvannut kaikille.
Päätös rikkoi uskon rauhaa, joka on syvällä keskustalaisessa maailman kuvassa. Keskustassa ei virheitä tapahdu. Ja jos tapahtuu niitä ei tunnusteta. Intetään vaikka musta valkeaksi. Niin nytkin.
Pääministeri selitti virheekseen lähettämiensä sähköpostien lukumäärän ja lähetysajan. Ei sisältöä.  Atte Jääskeläinen näki omassa toiminnassaan vain hyvää kun toimi oman ohjeistonsa mukaan. Ei eroa. Pysyy paikallaan kuin tatti kuusen alla. Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivelä toteaa Hesarissa Ylen olevan JSN:n päätöksen kanssa eri mieltä. Tuossapa "pyhä kolminaisuus", joka ei julkisen sanan neuvostoa tarvitse ja vielä vähemmän tyytyy sen päätöksiin.
*****
Jos tulevissa kuntavaaleissa äänestysprosentti jää kovin alhaiseksi, voi vähäiselläkin äänimäärällä saada merkittävän vaalivoiton. Siksi nyt on loppukirissä varmistettava, että jokainen vaaliuurnille saatu on lopputuloksessa tärkeä. Keskustalla on puhelinringit. Tieto tupaan jäävistä kulkee nopeasti ja kohta kilautetaan kehotus äänestämään tai jopa haetaan kotoa. Konsti ei ole patentoitu kepulle ja sopii esim. demareille. Tässä tehtävä joka voi sopia sullekin, vaikka et ehdokas olekaan.
******
Oman korteni vaalityöhön tuon Joensuun torille tulevana lauantaina klo 10,00 - 12,00 välisenä aikana. Puhun sotesta ja sen vaikutuksesta, josta minulla on ennen julkaisematonta sisäpiiri tietoa. Minut tunnistaa helposti punaista liivistä. Tytöt jakavat Halosen makkaratehtaan muistoa kunnioittaen  siivutettua lauantaimakkaraa kirjekuorissa.  Siivut eivät kilpaile  makkaramyyjien kanssa ja kirjekuoret sopivat uusiokäyttöön.
                             Torilla tavataan              Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: