torstai 16. maaliskuuta 2017

VAKAVAKSI TARKOITETTU FARSSI



Johtajalla on väliä
Ehdokkaat kuntavaaleihin on etsitty ja numeroitu. Facebookki  ja tekstiviestit ovat numeroita tulvillaan. Mitä tämä tämmöinen on? Eikö ihminen numeron takana ole se, jolle äänestäjä antaa luottamuksensa? Numero ja nimikin äänestysluettelossa on vain osoite siitä millaisia asioita ja arvoja ehdokas ajaa ja edustaa.
Äänestyskäyttäytymiselle voi olla monenlaisia perusteita. Aikoinaan Helsinkiin mentyäni jouduin äänestämään valokuvan perusteella. Tuttuja ei ollut ja omat poliittiset näkemykseni olivat vieraassa paikassa hakusessa. Sen verran olin uudistusmielinen, että äänestin naista.
Kertokaa hyvät kuntavaaliehdokkaat mitä asioita tai asiaa pidätte tärkeimpinä kunnassanne hoitaa kuntoon. Ei yleistäen malliin asukasviihtyvyys vaan esim. Tohmajärvellä "Maiju Lassilantielle jalkakäytävät tai kirjasto Kemieen.
Harmittavan vähän ehdokkaat kertovat itsestään tai asioista joita pitävät ensiarvoisen tärkeinä. Se ei olisi  itsekehua vaan tärkeää tietoa äänestäjälle ehdokkaasta. Käyttäkää  edushenkilöä kertomaan itsestänne, jos itseä "hävettää".
*****
Parasta kesäteatteria mitä olen vuosiin nähnyt oli kun Sampo Terho luki "plarista" asettumisensa persujen puheenjohtajaehdokkaaksi. Näytelmää ohjasi amatöörinäyttämöillä kokemusta hankkinut  Matti Putkonen. Hän,  joka kulkee aina kameran editse, kun sellainen on suinkin mahdollista.
Juuri kun Terho oli ääni väristen saanut vuorosanansa sanottua, ohjaaja Matti keskeytti muka TV-ohjaajan vaatimuksesta Sampon puheen tärkeän ilmoituksen tulon takia. Eihän ilmoitus heti tullut näyttöruudulle, mutta ohjauksesta vastaavana Matti ehätti lukemaan  sen innolla odottaville median edustajille. Jussi Niinistö ja Maria Lohela tukivat Sampo Terhon ehdokkuutta. Vain näytelmän käsikirjoittajan ja kustantajan  kannatus puuttui. Missä luurasi tällä tärkeällä hetkellä vanhaisäntä Timo Soini?
Näytelmästä  puuttui myös tässä vaiheessa sivuosalle varattu Jussi Halla-aho. Näytelmän henki ja sisältö muuttuu, asettuipa Jussi ehdolle tai ei. Jukuri Jussin osa voi vaikuttaa jo tuleviin kuntavaaleihin. Persut itse luokittelevat kannattajansa nuiviin ja tosinuiviin suhteessa maahanmuuttajiin Terhon ja Halla-ahon mielipiteiden mukaan. Tämä ei välttämättä enää tuo ääniä . No, kilpailijoille ehkä.
******
Kokoomusta harmittaa persujen esillä olo mediassa. Puheenjohtaja Orpo ehätti keskusteluun nostamaan sotu-uudistuksen vaikka sotekin on lakia ja käytäntöä vaille valmis.  Uuden ongelman nosto esiin näyttää paniikilta ja lapselliselta kansalaisten älyn aliarvioimiselta.
Eikä pääministeri Sipiläkään voi unohtaa varminta tukijaansa persuja ja Timo Soinia. Soinin luopuminen puheenjohtajan tehtävistä ja hänen loppusijoituspaikkansa voi kaataa hallituksen. Jos joku tukee Timo Soinin haluja ja ajatuksia viimeiseen asti niin se on kepu ja pääministeri Sipilä. Kuntavaaleissa voi vaikuttaa haluaako nykyisen politiikan valtakunnassa jatkuvan. Se nimittäin yltää jokaiseen kuntaan ja kuntalaiseen.
******
Valtakunnassa on ykkös puheenaihe iltapäivälehdissä ollut salakatselija Axl Smith. Onpa vaikea nimi kirjoittaa ja sanoa. Vain Pen Stsytkovits on vaikeampi. Axl Smith on elämänsä ja monen muun elämän sotkenut pitkäksi aikaa. Tuomiokin ja korvaukset ovat rapsahtaneet tirkistelyn paheellisuudesta.
Onko Axl joutunut nykytekniikan kehityksen takia tirkistelijäksi? Jos hän olisi syntynyt esim. 1930-luvulla hän ehkä olisi varjeltunut tuomiolta mutta tuskin tirkistelystä. Jotkut  muistanevat  huvipaikkojen naisten ulkovessojen seinissä olevat kiihottavat kuvat ja kirjoitukset. Niin myös puukolla kaivetut tirkistysreiät. Käräjille tirkistelijä harvoin joutui. Naisia tirkistelijä ei tarvinnut hakea tanssiin. Se oli yhteinen tuomio silloisille salakatselijoille.
 PS: Anteeksi kesäteatterilaiset maininnastani työstänne. Teette hyvää ja arvokasta työtä kuntalaisten viihdyttämiseksi.
                                                                           Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: