keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

SOTEN PITÄISI ÄÄNESTYTTÄÄ

Seurasin eilen soten epäluottamus keskustelun ja puoluejohtajien tentin. Molemmat televisiosta. Ja molemmat ottivat koppaan. Erityisesti hallituspuolueiden esityksistä sai käsityksen, että kuulijaa pidetään hölmönä. He esittelivät haaveitaan ja tavoitteitaan ikään kuin totena, vaikka sote on edelleen iso pinkka makulatuuripaperia.
Myönnän, etten ole hallitusten ministereistä Vehviläinen ja Rehula vailla ennakkoluuloja. Ne syntyivät Helli-liikelaitoksen aikaan, kun molemmat kävivät Keski-Karjalassa kehumassa (varmaan pyydettyinä) liikelaitoksen erinomaisuutta. Muutama kuukausi kehujen jälkeen Helli kaatui, jotta helmat heilahti. En usko kumpaakaan ministeriä tyhmäksi, mutta silloin kun keskustan puoluekantaa pitää puolustaa unohtuu molemmilta oma mielipide.
Edellä oleva ja molempien ministerien esiintyminen ja kehon kieli saa minut epäilemään, että onkohan tässä saman lainen tapaus kuin aikoinaan heidän puheet Helli-liikelaitoksen kehumisessa. Pidin Helliä puhtaasti kunnanjohtaja Olli Riikosen keskustalaisena tuotoksena, jonka pohjat yltää aina Esko Ahoon asti, 
Nyt näyttää että keskusta on lähtenyt romuttamaan (kehityksestä ei voi puhua tässä vaiheessa) hyvin perusteiltaan toimivaa terveyspalvelua, kunnian palauttamisena ja mahdin näyttämisenä. Ainakin minä näen, että hallitukselta on unohtunut täysin itse asettamansa tavoitteet. Kokoomus on ottanut kaulaotteen keskustasta ja sen huonot seuraukset tulevat tavallisten palveluja tarvitsevien maksettavaksi. Tämän Orpo on antanut ymmärtää monta kertaa myös televisiossa.
Enempää ei sotesta tarvitse puhua. Jokainen joka näki edellä kerrotut TV-ohjelmat voi itse päättää haluaako hypätä ohikiitävään sote-junaan. Ja onko sitä viisasta yrittää.
Äänestäjille vaihtoehdot löytyvät vaalikopista. Jos kannatat hallituksen sotea niin äänestä hallituspuolueita. Jos kannatat oppositiopuolueiden esiin tuomia sote näkemyksiä äänestä oppositiota. Niin helppoa se on kuin heinänteko.
PS.
On muistettava, että ongelmat terveydenhoidossa alkoivat kun lääkärit siirtyivät yksityisiin lääkäripalveluja tarjoaviin liikelaitoksiin. Kysymyksessä oli silloin jo tähän päivään tähtäävä toiminta, jolla nyt yritetään romuttaa loputkin julkishallinnollisesta sosiaali- ja terveyspalveluista. Mitään lääkäripulaa ei Suomessa ollut silloin eikä ole nyt. On vain tapa käyttää lääkäreitä bulvaaneina halutessa rahaa börssiyhtiöille. 

2 kommenttia:

Tero kirjoitti...

Olen huomannut, että kuntaa eivät johda luottamusmiehet eikä lautakunnat, ilmeisesti sen tekee virkamiehet.. ainakin jossain asioissa.

Veijo Tuunanen kirjoitti...

Terävä huomio. Virkamiehet ohjaavat ainakin 80%:sti asioita joita Tohmajärvellä tapahtuu. Kun aikoinaan yritin tunkea sekaan kunnanhallituksessa sanoi keskustapuolueen edusta minulle: "Yritä tulla järkiisi." Pyydin lausumaa merkittäväksi pöytäkirjaan. Eivät merkinneet.