torstai 3. maaliskuuta 2016

Kuntia yhdistetään ja teitä rakennetaan


Kannatan, mutta epäillä sopii

SDP:n ensimmäisen kauden kansanedustaja Timo Harakka kirjoitti taannoin ohjelmajulistuksensa SDP:lle.  Hän tarjoaa puolueen tulevaisuuden vahvistamiseksi markkinataloutta. "Lisää markkinataloutta markkinatalouteen, lisää kilpailua kilpailuun".  Nämä hän näkee tulevaisuuden tavoitteiksi. Harakka kirjoitti julistuksessaan: "Työ on resurssi eikä arvo. Myös raha on resurssi." Tärkein arvo Harakan mukaan on vapaus.

Timo Harakalla entisenä TV-toimittajana on kynä ja sana hallussaan. Hänen tarkoitustaan saada lisää kannattajia SDP:lle, ei ole syytä epäillä. Hänen näkemyksensä perustaa sosiaalisia yrityksiä, ovat ainakin minulle vaikeita ymmärtää. Varsinkin jos niitä verrataan kierrätyskeskuksiin. Olisikin hyvä, jos Harakka teesiensä jälkeen kirjoittaisi katekismuksen tapaan; mitä se on.

Minulle edelleen, kunnes tulen toisiin ajatuksiin, on työ arvo. Sitä uskon sen olleen myös esi-isillemme. Työllä on saatu toimeentulo itselle ja perheelle. Työ on vuosisatojen aikana muuttanut muotoaan. Kivikirveen teosta tehdassaleihin. Nuotiotulilta nykyaikaiseen keittiöön. Työ antaa ihmiselle kokea tyydytystä suoriutua tärkeästä tehtävästä. Oikealla työllä, olipa se mitä hyvänsä,  ihminen tuntee olevansa tärkeä itselleen ja yhteiskunnalle.

 Monesti on vaikeasti selitettäviä asioita. Niin kuin sekin, onko työ arvo vai resurssi ja onko markkinataloudessa SDP:n tulevaisuuden vahvuus. Kielikuvilla ei asioita saisi kuitenkaan sotkea keskenään.

******

Ihmiset näyttävät aktivoituvan Keski-Karjalassa. Kerätään nimiä adresseihin ja kirjoitellaan mielipidepalstoille. Rääkkylän mahdollinen kuntaliitos Kiteeseen ja Tohmajärvellä valtatie 9:n linjaus Kemien kohdalla jakavat kuntalaisten mielipiteitä puolesta ja vastaan.

Rääkkylässä yrittäjät eivät näytä pitävän "Kiteegeissistä". Vielä vähemmän tykkäävät siitä Rääkkylän kunnanjohtaja ja hänen vanavedessään johtavat luottamushenkilöt. He pitävät Rääkkylän itsenäisyydestä kiinni kuin hukkuva oljenkorresta. Eivät tunnusta  enää Keski-Karjalaa olemassa oloakaan. No, en minäkään nimenä. Keinotekoinenhan se oli alun alkaen. Sivusta seuranneena tuntuu Rääkkylän itsenäisyydestä halajavien olevan auttamattomasti myöhässä.

Tohmajärvellä kerätään nimiä listaan valtatie 9:n linjauksesta. Tien pitäisi halkoa Kemien taajama niin kuin nykyisellään. Sitä minäkin kannatin 15 vuotta sitten. Kuvittelin venäläisten ostosmatkoillaan turvaavan paikallisten kauppaliikkeiden tulevaisuuden. En kannata enää. Aika on ajanut niistä ajatuksista ohi monella tapaa.

Valtatiellä on oma normistonsa. Tie rakennetaan tiekäyttäjien tarpeisiin. Harvoin ne ovat yhteneväiset paikallisten asukkaiden tai liikkeiden haluamista tarpeista ja mielipiteistä.

Adressi tielinjauksen puolesta Kemien halki tuntuu turhalta. Näyttääkin kuin se olisi enemmän paikallispolitiikkojen tapa tuoda itseään ja puoluettaan esiin.

*****

Pohjois-karjalaisia kansanedustajia ja erityisesti ainutta Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläistä tulee seurattua. Mitä puhuvat ja mitä toimivat? Valtakunnalliseen julkisuuteen on päässyt vain ministeri Vehviläinen. Hänkin vasta viime aikoina.

Vehviläisen ulostulo kuntasäästöistä tussahti. Säästöjä muka syntyisi nimeke- ja kätevyysvaatimusten muutoksilla. Joskus 50-60-luvulla niillä konsteilla nostettiin tulotasoa. Sekatyömiehestä tehtiin kirvesmies tai talonmiehestä kiinteistönhoitaja. Samalla nostettiin palkkaluokka tai kaksi ylöspäin. Olisiko mahdollista alentaa koulutustasoa niin, että lääkäreistä tulee sairaanhoitajia ja sairaanhoitajista laitosapulaisia? Palkka voisi pudota mutta siinä saattaisi vaihtua ministerikin.

Kysyttäessä Vehviläiseltä miten käy kuntatyöntekijöille kun yli puolet tehtävistä otetaan pois, hän uskoi henkilöstön pysyvän entisellään. Jäljelle jääville jää muka paljon hoidettavaa ja erityisesti aikaa jään kehitystehtäviin, perusteli Vehviläinen. Minä luulin, että niitä on tehty aikaisemminkin. Varsinkin palkkaperusteissa vilahtivat juuri nuo tehtävät tuon tuosta.

Ei käy kateeksi ministeri Vehviläistä. Kuntien lukumäärään hän ei tahdo puuttua. Nyt käy selväksi, ettei henkilökuntaankaan tai tehtäviin. Kunta ja maakunta tulevat sotkeutumaan vielä monta kertaa toisiinsa. Vaalitkin pitäisi pitää. Yhdessä tai erikseen. Ehdokkaina ovat samat henkilöt molemmissa.

Uudistuksista ministeri Vehviläinen tuo alvariinsa esiin digitaalisuuden. Mitä se haja-asutukseen tuo tullessaan? En minä ainakaan tiedä. Kunta-, maakunta- ja valtionhallinto rakentavat ennätys suuren hallintohärvelin. Keskustan leipomaan pullaan voi tukehtua.

                                                     Veijo Tuunanen. 

Ei kommentteja: