torstai 22. lokakuuta 2015

Julkaistu tänään Viikko P-K:ssaValta tulee kansalta tai ei
         Ukki aikoinaan, kun jokin asia meni sekaisin sanoi, ettei tästä ota selvää turkkilainenkaan. Hän käytti myös turkanen-sanaa kirosanana. Samoin huomasin hänen naapurissa käydessämme tarkkailleen miten siellä eletään ja toimitaan. Otti kaiketi oppia ja varoi virheitä omiin töihinsä.
         Presidentti Sauli Niinistö teki taannoin valtiovierailun Turkkiin. Toivottavasti ei kuitenkaan ota oppia talon rakennukseen. Näyttää kuin ukin ajoista ei oltaisi kovinkaan kaukana asioiden solmuissa.
         Presidentti Recep Tayyip Erdogan rakennutti itselleen talon, jossa on 1150 huonetta. Kyökissäkin on tilaa 650 neliömetriä. Ovissa on korkeutta toistakymmentä metriä ja ikkunoissa paksuutta kestämään keskiraskaat jalkaväkiaseet. Kulta on pääasiallinen pinnoiteväri. Luomuna sekin.
         Kerimäellä on aikoinaan papilla ja kirvesmiehellä menneet jalat ja metrit sekaisin rakennettaessa kirkkoa. Syntyi kirkko, jossa kolehdin keruu olisi tuottoisaa edellytyksellä, että kirkko saataisiin täyteen ihmisistä. Ei kuitenkaan laihialaisia.
         Tämä riittänee tällä kertaa ulko- ja kirkkopolitiikasta.
         *****
         Niin se maailma muuttuu Eskoseni. Yllättäen kuin entiselle tytölle tulleet faksit, jotka pudottivat vallan portailta. Yllättäen demareille tuli myös gallupmenestys. Varttunut väki tiesi kyllä huonoon gallupmenestyksen tulevan muutosta parempaan. Mutta jo nyt? Se oli yllätys useimmalle politiikkaa seuraavalle.
         Tapaus opetti ajan muuttuneen. Toivottavasti demarit ottavat tämän huomioon tulevassa toiminnassaan. Äänestäjät ovat pinnallisempia kuin menneinä aikoina. Silloin puolueuskollisuus ja äänestyskäyttäytyminen periintyi sukupolvelta toiselle. Elin olosuhteetkin periintyivät. Elettiin totutuissa ja vakaissa oloissa. Vain keskusta näyttää elävän agraariin pohjautuvassa vanhassa järjestelmässä. Kysymys on kuitenkin, miten kauan. Järjestelmää tullaan kiikuttamaan. Ja onhan sekin jo nähty.  Köyhät ovat köyhiä ja rikkaat rikkaita. Tämä järjestelmä näyttää pysyvän.
         Demariäänestäjät nyt ja tulevaisuudessa pohjautuvat palkansaajiin. Fyysinen työ on vähentynyt ja työajat muuttuneet perinteisestä seitsemästä neljään systeemistä. Tehdään siistiä sisätyötä epämääräisin työajoin ja jopa etätyönä. Tulevaisuudessa vielä enemmän tietokoneella. Näiden ihmisten työoloista ja palkoista huolehtiminen on tulevaisuudessa demareiden työkenttä.
          ******
         Demareiden tämän hetkinen gallupmenestys perustuu keskustan ja persujen kompurointiin, joka tullee vielä jatkumaan. Sitä ei pidä kuitenkaan jäädä odottamaan. On huomattava myös oma kotikenttä. Siellä on korjaamista. Demarit ovat eläneet enemmän piiri- ja valtakunnantasolla. Alempi paikallistaso on ollut enemmän tai vähemmän rempallaan. Juuri se taso, jolta äänet tulevat ja takaavat ylemmäntason aseman. Sieltä nousevat myös ylemmän tason toimijat aina presidenttiin saakka.
          ******
          Jos Immonen, Saarakkala, Tynkkynen ja Halla-ahokin ovat populismillaan keränneet ääniä perussuomalaisille, niin käyttäytymisellään ja samoilla mielipiteillä, joilla hurmasivat äänestäjiä huolehtivat he persujen kannatuksen laskusta.
         Oman mausteensa tähän soppaan tuo työmies Matti Putkonen. Sangen moninainen historialtaan. Joka siitä on kiinnostunut niin voi "kuuklettaa". Hänen historiastaan löytyy myös pitkäaikainen ammattijärjestötoiminta. Juuri tämän takia Putkonen lienee saanut merkittävän aseman persujen puoluetoimistossa. On annettu äänestäjille kuva vahvasta ammattijärjestömiehestä, joka hoitaa duunareiden asiat puolueessa. Kuva alkaa "kirkastua", kun persut ovat mukana palkansaajien, eläkeläisten ja sairaiden etujen leikkaamisissa. Huippuna pakkolait, joilla rajoitettaisiin demokraattisessa yhteiskunnassa yleisesti vallalla olevaa ja hyväksyttyä sopimisoikeutta. Juuri samoja, joita Putkonenkin oli ammattijärjestöissä rakentamassa.
                                                                              Veijo Tuunanen   

Ei kommentteja: