maanantai 30. maaliskuuta 2015

Pesäpallokauden avaus


       PESÄPALLOSANASTO  UUDISTUU

KAUDEN  AVAUS  TOHMAJÄRVI - KITEE  LIKASILLA

 

Jo pitemmän aikaa edistykselliset piirit ovat kiinnittäneet huomiota pesäpallon vanhakantaiseen sanastoon.

Myös Pesäpalloliitto il. on huomannut väkivaltaisia ilmaisuja, jotka halutaan poistaa pesäpallon sanastosta ja säännöistä.

Tilalle halutaan enemmän tähän päivään sopivia ilmaisuja. Muutosta varten liiton sanaston kordinaatioryhmä on perustanut projektin ja antanut sen Sidran alaisen konsulttitoimisto PrivaattiHousuCooperin rl. tehtäväksi etsiä uusi sanasto kansallispelillemme.

                                Koekäyttö alkaa Tohmajärveltä

-       Tehtävä on vaikea, mutta ei mahdoton, kertoo sanakordinaattori Stig U.P. Fel saamastaan tehtävästä ja jatkaa.

-       Helpointa on vaihtaa julmuutta ja kärsimystä kuvaavat sanat vähemmän tunteita järkyttäviin sanoihin.

Kuolema-, palo-, haavasanat eivät kuulu pesäpalloon. Jos ne jonnekin urheilun piiriin pitäisi sijoittaa, niin ehkä nykyinen jääkiekko olisi sopivin paikka. Siellähän on jo käytössä sana aivotärähdys, toteaa sarkastisesti Fel.

Kuolema sanan tilalle ehdotan sanaa sanaton. Tai vaihtoehtoisesti sanaa äänetön. Molemmat kuvaavat kultivoidummin sanaa kuolema. Olotila sinällään on jokseenkin sama kuin kuolleella.

Palo ja palaminen todellisessa elämässä ilmaisee kivullista olotilaa. Jossain määrin palo kuuluu palokunnan sanastoon, mutta myös esiaviollisiin suhteisiin ja pahimmillaan pyromaniaan.

Kun palo entisessä käytössä tarkoitti etenemisen keskeytymistä, sopii vaihtosanaksi palolle pysähdys. Kaksikielisillä alueilla: stoppi.

Haavat-sana kuuluu terveyskeskuksiin ja lääkäreille. Pesäpallon syntyaikoina myös JSP:lle.

Ilmaisua on lievennettävä huomattavasti. Haavat saanut pelaaja siirrettiin aikaisemmin istumaan penkille ilman hoitoa. Siksi haavat-sanan tilalle otetaan käyttöön sana vähävammainen. Hän saa jäädä istumaan vammautumispaikalleen.

                                      Myös pelikenttäsanasto muuttuu

Muutoksessa otetaan käyttöön myös uusi nimikkeistö eri kenttäalueille. Se on lainattu koulumaailmasta ja sosiaalitoimesta ja sopii hyvin sivistystä korostavalle älypelille. Entinen poistettava kenttän nimistö oli perua sota-ajalta, kertoo sanakordinaattori Fel ja antaa käyttöömme pelikenttäpiirroksen uusin nimikkein.

                                     

                              Koeottelu Likastenkentällä

Erityisenä arvostuksen osoituksena tohmajärveläistä pesäpalloa ja yleisöä kohtaan on uudella sanastolla varustettu ensimmäinen koeottelu päätetty järjestää Tohmajärvellä tiistaina 1.4.2014  klo 14,00. Avausheitto suoritetaan heittoautomaatilla.

Ottelu on ns. ystävyysottelu Kiteen ja Tohmajärven välillä eikä siitä peritä pääsymaksua. Tervetuloa.

1 kommentti:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

tämä uusi pesäpallojärjestys täyttää kaikki eu-direktiivivaatimukset!