maanantai 16. maaliskuuta 2015

Julkaistu Viikko Pohjois-Karjalassa

Ottaa koppaan
Olenko tullut vanhaksi käräkkeeksi vai onko huumorin tajuni tullut valikoivaksi. Manit pois naurattaa, mutta Tuubi, Luojan kiitos ja kingi eivät naarata. Huuto ei mielestäni ole huumoria, enempää kuin aikuisten leikkiminen palikoilla lattialla. No, ei oo pakko kahtoo kun ei taho.
*****
Nyt on menossa kilpailu siitä, ketä uhkaillaan eniten työpaikalla. Keulassa näyttää olevan poliisit, vartijat, vanginvartijat ja kohta perässä terveyden ja sairaanhoitajat. Nyt pitäisi tietää ketkä pelkäävät eniten. Kuuluin aikoinaan yhteen uhkailtuun ryhmään. Olinko tyhmä, mutta pelkoa en tuntenut tippaakaan. Minulla oli käsitys, että uhkailun synnytti uhkailijan pelko omasta tilastaan.
******
Olenko tullut laiskaksi? En viitsi kävellä SuursupersuperMarketin maitohyllylle, jonne on matkaa kassalta puolikilometriä. Ostan ulko-oven pielestä kaljaa tai juon vettä. Ostotottumuksissa meidän laiskojen, sairaiden tai vanhusten toimesta alle 100 m2 kauppojen myynti on noussut viime vertailussa eniten eli 3,5 %. Siitäs saitte kauppakävelyttäjät.
******
Kumpi olikaan ensimmäisenä? Muna vai kana? Sietää pohtia myös sitä kumpi oli ensimmäisenä, lumi vai suksi? Faalunin, Salpausselän ja Kontilahden kilpailijen jälkeen näyttää, että suksi olisi ensimmäisenä. Näiden suksitehtaiden "luomusten" takia pitää lumi seuloa, pakastaa, säilöä ja suolata, jolla sitten sopii sivakoida. Mieluummin vielä auringon paiste olisi hyvä, jotta mainokset näkyisivät. Kilpahiihto ja ampumahiihto ovat sanoja, joissa paino annetaan sanojen loppuosalle. Hiihto on sitä, kun liikutaan suksilla, oli lunta sitten tai ei. Sukset valitaan lumen mukaan. Ei lunta suksien ehdoilla.
*****
Sote oli kuin haaksirikkoinen laiva. Kaikki näkivät, että pelastaa pitäisi, mutta miten ja kuka? Siinä kiistassa sote sai upota. Hoidettiinko sotea asia keskeisesti vai puolueen tavoitteet edellä? Asia on niin pläkki, etten viitsi sitä tähän kirjoittaa. Keskusta näyttää keikoilevan ja osoittelevan, että demarit ja kokoomus olivat sotelaivan uppoamisen syy. Kuka se yritti sotelaivaa ohjata satamaan edellisellä kerralla. No, kepupa hyvinkin. Laivalla oli toinen nimi: Paras-hanke.
******
Pelkistän omat vaihtoehtoni tulevia sote-neuvotteluja silmallä pitäen. Kuntaliitokset niin, että syntyy tarpeeksi suuria kuntia. Esimerkiksi Pohjois-Karjalaan yksi kunta. Vanhat lait sopisivat nykyisellään. Toinen vaihtoehto voisi olla kuntayhtymä. Se on mahtunut ennenkin perustuslain piiriin sopivaksi. On väläytelty maakuntamallia, joka sekin on kuntayhtymä, mutta omilla vaaleilla ja verotusoikeudella vahvistettu. Olipa malli mikä hyvänsä näyttää, että pienet kunnat päässeet elonkaarensa loppuun. Aamen.
*****
Hesari otsikoi: "Vartiainen pettyi demareihin." Niinhän Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtaja Juhana Vartiainen voi tunteakin. Tuntemus on hänen ihka omansa. Melko yleinen tuntemus ylijohtajien elämässä, jossa portaita ylenemiseen ja egon esiintumiseen alkaa olla rajoitetusti. Puolueen vaihto Vertiaiselle tuskin tuo mahdollisuutta portailla nousemiseen. Onko kokoomus seuraavassa hallituksessa? Jos Vartiainen pettyi demareihin, niin puolueen vaihdon jälkeen en ainakaan minä ole pettynyt Vartiaisen lähdöstä. Minulle jää epäselväksi mikä osa vartiaisen touhussa on pettymystä demareihin ja mikä kiukuttelua.
******
Neuvo demareiden kansanedustaehdokkaille. Puhukaa tavallisille ihmisille, ukoille ja mummoille kieltä, jota he ymmärtävät. Ei välttäämättä maailmaa syleileviä yleistyksiä terveyden ja vanhusten hoidosta. Vaan siitä, miten autolla päästään kylälle, kauppaan, apteekkiin ja lääkäriin. Vai pitääkö sinne kävellä, vaikka ei jaksaisikaan.
                                                                                    Veijo Tuunanen

2 kommenttia:

Esa A. Luukkainen kirjoitti...

teemojen loistokimara!!

Matti Kosonen kirjoitti...

Kirjoitat Veijo Paljon, mutta asiaa.