maanantai 30. maaliskuuta 2015

Julkaistu Vikko Pohjois-Karjalassa


Keskusta kompuroi, rikkaat pakoilevat

Sivistyssanojen kanssa pitää olla tarkkana. Pitkään luulin narsismin tarkoittavan, jotain kielteistä ja ei miehiselle miehelle kuuluvaa luonteen piirrettä. Kuten narsissin kastelua. Sivistyssanaston mukaan narsismi onkin oman itsensä rakastamista. Sehän sopii pakinan väsääjälle.

Olen myös kadehtinut henkilöitä, joita kutsutaan legendoiksi. Eikö olisi hienoa, jos joskus minustakin sanottaisiin, että siinä oli legendaarinen pakinoitsija. Ei ole hienoa enää kun otin selvää legenda-sanasta. Kirjatiedon mukaan legenda on varsin vähän uskottava tai kaunisteltu tarina. Jääkiekkoon on tungosta legendoista. Semmoisista kuin ylämummo Timo Juti Jutila ja vaihtotakki Juhani Tami Tamminen. Legendaksi näyttää pääsevän, kun vanhenee.

*****

Keskusta kompastui omaan näppäryyteensä. Ihmisten aliarvioimiseen ja tahdittomaan käytökseen. Keskusta ei muistanut, että asiat ovat sitä miltä ne näyttävät. Ei sitä miltä haluttaisiin niiden näyttävän.

Sipilän poisjäänti Eurooppa-asioiden vaalikeskustelusta oli käsikirjoitettu niin, että Sipilän poisjäänti tapahtumasta antaisi tilaa näyttää Eurooppa tietämystä ja näkyvyyttä Olli Rehnille eduskuntavaaleja varten. Samalla Sipilä välttäisi näyttämästä tietojaan EU-asioista.

Olli Rehn ulosmarssillaan ja puheenvuorollaan osoitti ylemmyyttään paikalla olijoita ja järjestäjiä kohtaan. Käsikirjoitus toimi keskustan tarkoitusperien mukaan siihen saakka kunnes Olli Rehn piti puheenvuoronsa, joka poikkesi alkuperäisestä ulosmarsseineen. Poikiko esitys ääniä keskustalle? Uskallan epäillä.

*****

Olen vanhan liiton mies. Uskon, että hyvinvointia syntyy vain luonnon varoista ja  tuottavasta työstä. Muistelen tuottavaa työtä kutsutun jalostusarvon nostoksi. Esimerkiksi sopii vaikkapa petäjä. Sillä on tietty arvo metsässä, mutta arvo nousee sitä mukaa kun petäjää jalostetaan. Kaadetaan, kuljetetaan, sahataan, hiotaan ja valmistetaan lopputuotteeksi. Siinä on hyvinvoinnin raamit lyhykäisyydessään. Jos joku kumoaa esitykseni, niin siitä vaan. Börssit, projektit, organisaatiot ja kynän pyöritykset eivät luo tai tuo hyvinvointia. Ne korkeintaan voivat ylläpitää sitä tuottavuuden kustannuksella. Yllä oleva ei poissulje sitä, että kaikki työ on tärkeää yhteiskunnalle ja ihmiselle itselleen.

*****

Eduskuntavaalit ovat koht`sillään. On syytä muistuttaa eräistä asioista, joita pidän tärkeinä kun valitaan puolue tai henkilö jolle äänensä antaa.

Sari Sairaanhoitaja, neiti pankkitoimihenkilö, kravattia käyttävä pikkuvirkamies tai näennäistä suosiota esimieheltäsi saava ilman ammattijärjestön jäsenyyttä oleva palkannauttija, onko oikea puolue sinulle kokoomus?

Olet kaupungissa tai taajamassa työtä tehnyt palkannauttija, joka asut omakotitalossa. Olet saanut perintönä muutaman hehtaarin metsää. Oletko nyt enemmän keskustalainen vai esim. demari, joka on taannut tähän asti ansiotasosi?

Olet uskovainen, puhut Ruotsia, kannatat luonnonsuojelua tai suomalaisia perusarvoja. Edellä olevat asiat eivät ajettavikseen tarvitse omaa puoluetta. Mielestäni kaikki sopivat demareihin, jossa tunnetusti on katto korkealla ja seinät leviällä.

Ainoa ongelma on, että onnistut löytämään vaaleissa demareista henkilön, joka on luottamuksesi arvoinen. Se on minunkin ongelmani. Tee niin kuin minä teen. Valitsen nelosista parhaan. Tai valitse valokuvan perusteella. Silläkin rökitetään muut puolueet.

*****

"Työ halvemmaksi. Veroja alas. Työvoima hirvittävän kallista. Halvempaa puuta. Velkaelvytys tylsä argumentti." Tuossapa muutama suora lainaus Björn Wahlroosin mielipiteistä, joita hän esitti Arto Nybergin TV-haastattelussa.

Ymmärrän jos maasta lähdetään köyhyyttä pakoon mutta nyt paetaan maasta rahasäkki selässä. Käsittämätöntä isänmaan rakkautta. Rahat on hankittu Suomessa ja ymmärtääkseni myös suomalaisten toimesta. Näiden pakolaisten omaatuntoa ei tule helpottaa edes jäähyväisverolla.

                                                                          Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: