lauantai 12. toukokuuta 2018

Julkaistu Hesarissa 13.5.-18


Rikos ja rangaistus puntarissa
"Rangaistuksen pitää tuntua", kertoo näkemyksiään tuomioiden merkityksestä (hs.12.5) lehtihaastattelussa oikeusministeri Antti Häkkänen. Rikos ja rangaistus on yhtälö, jota on yritetty ratkaista vuosituhansia vaihtelevalla menestyksellä. Sitä näytetään yritettävän nytkin.
Rangaistuksen ensisijaiseksi tehtäväksi oikeusministeri Antti Häkkänen ilmoittaa sen, että tuomitun teko yhteiskunnan silmissä saa riittävän rangaistuksen. Onko tavoitteeseen piilotettu ihmisten mielessä kosto rikollisesta teosta? Jos on, niin tällä tiellä ei tule loppua. Kosto vie kasvavaan kierteeseen. Toissijaiseksi tehtäväksi rangaistuksissa oikeusministeri näkee tuomitun kuntouttamisen yhteiskuntakelpoiseksi kansalaiseksi. Tehtäväksi tavoite näyttää mahdottomalta.
Laissa vankilan päätehtävä on toteuttaa rangaistusten täytäntöönpano, jos rangaistus on vapaudenmenetys. Miten se toteutetaan näyttää Suomessa nousseen keskusteluun, jossa on enemmän asiantuntijoita kuin käytössä olevia rangaistusmuotoja. Vapaudenmenetyksen vaihtoehtoja eivät ole ehdonalainen, pantarangaistus tai muut sinällään kannatettavat vankeinhoitomuodot. On myös kysyttävä toteutuuko vapaudenmenetys rangaistuksissa jos rangaistun olot paranevat rangaistusta suoritettaessa.
Oikeusministeri Antti Häkkäsen mielestä rangaistuksen  pitää tuntua ja juuri rangaistavalle  henkilölle. Tutkimuksissa ja käytännössä rangaistuksen kovuudella ei ole nähty rikollisuuteen suurtakaan merkitystä. Sitä vastoin tavallisille lainkuuliaiselle ihmisille rangaistuksien kovuudella uskon pelotteena  olevan merkitystä pysyä lainkuuliaisena.
Käytännöntyötä vankilassa vuosikymmenet tehneenä voin omana mielipiteenäni vakuuttaa, että vankilatuomion rangaistustavoitteet toteutuvat tuomion alkukuukausina. Siitä eteenpäin alkaa laitostuminen sen hyvissä ja huonoissa muodoissa.

Ei kommentteja: