torstai 27. huhtikuuta 2017

ILOISTA VAPPUA KUITENKINOnko pakko, jos ei taho
Kun ei ole pakkoa, niin ihminen ryhtyy etsimään vapaaehtoista pakkoa tai jotain vielä huonompaa vaihtoehtoa ongelman ratkaisuksi. Ongelma on alhainen äänestysprosentti vaaleissa. Niin kuin prosenteilla olisi  loppujen lopuksi merkitystä asioiden hoidossa. No, alkoholin osalta ehkä.
Keskustan taholta on kuulunut puheita, että vaaleissa pitäisi äänestysikää laskea 16 vuoteen. Taisipa joku joensuulainen demarikin kysellä siihen mahdollisuutta. Mitä vaikutusta sillä olisi asioiden hoitoon?  Missään en ole huomannut siitä keskusteltavan.
Meikäläisen suvussa en ole huomannut 16 vuotiaissa  mitään sellaista neroutta tai annettavaa yhteiskunnalle, jota eivät jaksaisi odottaa muutamaa vuotta lisää kunnes pääsevät äänestämään.
Ymmärrän politiikkojen tarvitsevan enemmän ääniä kuin tietämystä miten asioita pitää hoitaa. Ei äly kasva välttämättä ikävuosienkaan  lisääntymisellä, mutta tuskin äänestysiän laskemisellakaan. Ja mikä takaa, että nuoret tulevat äänestämään, kun vanhemmatkaan eivät katso äänestystä tarpeelliseksi.
Olen antanut itselleni kertoa, että keskustalle äänestysiän laskeminen on tärkeää juuri nyt laskevassa kannatuksessa. Jäseniä heillä  on riittävästi, johtuen käytännöstä, jossa jokaiselle kasteessa annettuun lahjaan  liittyy keskustan jäsenkirja.
****
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kertoi puoluevaltuuston kokouksessa Tampereella joutuneensa hallituksessa kiirastuleen päätöksiä tehdessään. Mitä päätöksiä ja liittyivätkö ne kuntavaaleissa koettuun tappioon, ei tullut selväksi.
Mitä kiirastulella Sipilä tarkoitti?  Kuukletin sanaa. Kiirastuli (purgatorum) on puhdistuspaikka ennen jumalan kohtaamista. Ei siis kovin paha paikka, jos sen jälkeen on parempaa luvassa, kuten Jumalan tapaaminen. Toisekseen helvettiin joutuvat eivät käy kiirastulessa. Mihin pääministeri asettaa vertauksellaan itsensä? Mielestäni ei kovin huonoon asemaan.
Sipilän uskollinen adjutantti Antti Kaikkonen näki asian hieman toisin. Hänen mukaansa Juha Sipilän riepottelu julkisuudessa on lähennellyt noitavainoa. Ne liittyivät keskiajalla suuriin yhteiskunnallisiin muutoksiin, joiden syyt olivat taloudellisia, poliittisia, psykologisia tai uskonnollisia. Ovatko Sipilän ajamat sote-uudistukset, yhtiöittämiset ja kilpailutukset koskemaan ihmisen terveyttä ja huolenpitoa sellaisia, joissa on syytä "noitavainoon", päättäköön lukija.
*****
Vappu, kevään suuri juhla on käsillä. Mitä meikäläinen muistaa, vappu oli alkuaan työväenjuhla. Johon jossain välissä tuli ns. paremman väen karnevaaliremuaminen. Nykyään ei niin pientä porukkaa olekaan, joka ei mainosta vappua juuri heidän juhlamaan. Mikä siinä, olkoon niin. Riittää räntäsadetta kaikille.
Ensimmäisen Vappumarssin näin sodan jälkeen mökkipahasen kammarin ikkunasta. Siinä tehtaan työläiset marssivat asemalta Kemien tienristeykseen ja siitä työväentalolle. Punalippukin oli marssijoilla. Äiti oli kutsunut minut sisään. Etten pyörinyt aikuisten jaloissa muka. Isäni oli seppä ja äiti maatalon tyttö. Olisiko äiti vaikuttanut enemmän sisään kutsuun.
Ikinä en ole vappumarssiin osallistunut. Harvakseen olen käynyt niitä katsomassakaan. En ole tunnustuksellinen. Harvakseen olen käynyt kirkossakaan. Ikinä en ole sielläkään osallistunut ääneen lausuttuun uskontunnustukseen. Niputan vappumarssin ja uskontunnustuksen sellaiseksi, joissa minua epäiltäisiin mielipiteeni vakaumuksesta. Toivon, että tekoni määrittelevät minua enemmän kuin toisten asettamat raamit. Tällä en väheksy heitä, jotka osallistuvat vappumarsseihin tai uskontunnustukseen kirkossa.
******
Onni voi olla yksillä, mutta kohta kesä kaikilla. Niin minullakin pysyvän ihmissuhteen kanssa. Tuvan ja kammarin käsittävään yli 80 vuotta vanhaan mökkiin muutetaan asumaan kesäksi kuten niin monena vuotena aikaisemminkin. Arvostamme luontoa, kalastusta ja iltatulilla istumista. Kohta näemme mitä muutoksia mökkinaapuristossa on mahdollisesti tapahtunut. Toivottavasti ei talojen autioitumista. Niihin ei olisi enää varaa.
Totuus lienee, että turha on taistella tutkainta vastaan. Kylät tyhjenevät, kun ihmiset lähtevät. Vapaaehtoisesti tai vapaaehtoisen pakon sanelemina. Syitä voisi luetella loputtomiin.                    Iloista Vappua ja kesän odotusta. Veijo Tuunanen

Ei kommentteja: