lauantai 29. huhtikuuta 2017

SENSUURIAKO VIELÄ NYTKIN
Turhaa sähläystä
Jokaisella on oikeus tietää omansa ja kansakunnan historia. Yleensä se tapahtuu muistomerkeillä ja tapahtumien historian kirjoituksen kuvauksilla. Tätä taustaa vasten 100-vuotis muistorahan tiimoilta käytävää poisveto sekoilua on vaikea ymmärtää muuna kuin sensuuritoimena tapahtunutta vastaan.
Onko ministerin Orpon puheet mauttomasta ja sopimattomasta taiteellisesti toteutetusta muistorahasta riittävät vetää muistoraha pois jakelusta? Tai onko professori Haapalan mielipide siitä, että juhlarahan suunnittelussa historiantaju ja hyvä maku on pettänyt, riittävä syy muistorahan poisvetoon? Onko Haapalan  toisen maailmansodan sankarivainajien ja sisällissodan uhrien vertaaminen osunut kohdalleen?  
Kansalaissota tai miksi sitä halutaankaan kutsua ja toinen maailmansota molemmat kuuluvat oleellisen kiinteästi Suomen 100-vuotishistoriaan. Molemmat ansaitsevat tapahtumina muistomerkkinsä. Maailmansodan muistomerkit ovat nähtävinä sankarihaudoilla. Suomen alkuhistorian eräs merkittävä  osa olisi hyvin näkynyt poisvedetyssä muistorahassa.
Muistorahan ympärillä nyt käytävä sähläys asettaa kysymyksen, emmekö vieläkään tunnusta tosiasioita ja omaa historiaamme.

Ei kommentteja: