torstai 5. marraskuuta 2015

Kerran viikossa ilmestyvän ongelma

Ongelma kertautuu, jos jutun kirjoittaa esim. matkan takia ennakkoon. Seuraavan jutun "vanhuuteen" vaikuttaa myös hallituksen poukkoilu ja persujen räpärtäminen.
Mennään nyt kuitenkin näillä.


Onko palkollinen isäntä.

Joku on joskus sanonut, kun vaalitulos ei ole ollut toivottava, että äänestäjät pitäisi vaihtaa. Nykyisellä vaalituloksella läheltä liippaa, ettenkö ole samaa mieltä.

Eduskunnasta tuuppaa töllöttimeen ohjelmaa nykyvauhdilla pari kertaa viikossa. Kansanedustajat ovat läpileikkaus äänestäjistä. Tai ainakin pitäisi olla. Joskus tuntuu, että valintaan vaikuttavat muutkin syyt, kuin se mitä ehdokkaat ennen vaaleja sanovat edustavansa. Tai mitä kykyjä me äänestäjät uskomme edustajillamme olevan.

En yritä olla parempi politiikan seuraaja kuin muutkaan ihmiset. Myötä häpeää olen joutunut viime aikoina tuntemaan, kun olen seurannut eräiden kansanedustajien paperista lukuja ja ministerien vastauksia selviinkin kysymyksiin. Ristiriita puhutun ja toimitun välillä ylittää jo ainakin meikäläisen sietokyvyn.

*****

Jos katsoo tämän päivän politiikkojen toimintaa, niin eipä sieltä ainakaan perussuomalaisten puolelta muuta voi löytää kuin viihdettä. Siitä ovat pitäneet huolen Sebastian Tynkkynen ja nuoret pyrkyrit. Heillä on kiire vallan huipulle ja siellähän ei ole tilaa, ellei sieltä tipauta entisiä johtajia.

Puolustaessaan paikkaansa ovat huipulla olevat joutuneet paniikkiin ja unohtaneet lait, asetukset ja menettelytavat, joilla normaalisti järjestys säilyy yhteiskunnassa ja poliittisissa puolueissakin. Jopa se perussääntö, jossa sanotaan herran antaneen tehtävän, huolehtii hän myös kyvyistä tehtävän hoitoon. Eli karkeasti ottaen Tynkkysen tapauksessa, jos puoluekokous on hänet ylentänyt, vain puoluekokous voi hänet alentaa. Ellei sitten Sebastian ole syyllistynyt rangaistavaan tekoon, joka täyttää rikoksen tunnusmerkistön.

Yksinkertaista. Sama pätee maan hallituksen ja kansanedustajan suhteisiin erottamisasioissa. Lopullisen tuomion antaa sielläkin se instituutti, eli kansa seuraavissa vaaleissa. Jos niin tahtoo. Ja kansahan ei aina tahdo. Vaikka pitäisi.

*****

Tämän viikon TV:n suosikkiohjelmastani kilpailee Putous ja torstai-illan A-studio:Talk.

Putouksessa suosikki hahmojani ovat Rönkkö ja Matti Pikkuvanhanen. Talkissa parhaat pisteet on annettava persujen eduskuntaryhmän puh.joht. Sampo Terholle ja eritoten työmies/viestintävastaava Matti Putkoselle. Molemmat olivat sekoittaneet haastateltavan ja haastattelijan roolit. He sanoivat tulleensa puhumaan politiikkaa, oikomaan vääriä tietoja ja sanomaan miten asiat ovat ja miten niitä persuissa hoidetaan. Ei vastailemaan haastattelijan kysymyksiin.

Minulle on jäänyt epäselväksi Matti Putkosen asema persuissa. Hän on näkyvissä ja antaa lausuntoja asiasta kuin asiasta. Talkissakin hän arvosteli TV:n ohjelmapolitiikkaa, puhui toisten päälle, esitti itselleen kysymyksen ja vastasi siihen, vaikka juontaja yritti keskeyttää asiaan kuulumattoman "selvityksen". Kenen mandaatilla Putkonen esiintyy? Hän ei ole kansan äänestämä. Edustaako hän persujen johtajia tarvittaessa vai puhuuko vain omiaan?

Putkosta ei näytä kahlitsevan mitkään normit. Suorasta TV-lähetyksestäkin hän poistuu ja tulee takaisin kyselemättä tai välittämättä mistään. Mitä Putkonen kävi tekemässä, kun poistui kahdeksi minuutiksi näkyvistä? Nopeasti selkä parani, jos se oli syy poistumiseen. Putkosen esiintymisen huomioiden voi syytä poistumiseen olevan joku muu syy kuin äkkinäinen selän lääkitys.

*****

Poliittiset voimasuhteet näyttävät muuttuvan tulevissa vaaleissa verrattuna nykyisiin. Savo-Karjalassa tuntuu löytyvän lisätilaa demareille. Nyt olisi aika valmistautua tuleviin vaaleihin. Olisi löydettävä potentiaalisia ehdokkaita. Sellaisia, joilla olisi mahdollisuus saada puolelleen äänestäjien luottamus. Se vaatii aikaa. Tähden lennot eivät johda kansanedustajaksi saakka. Vielä vähemmän vastahakoiset listan täytteet.

Erityisesti Keski-Karjalan alueella pitäisi demarien terästyä. Ottaako kiteeläiset kopin tässä asiassa?

                                                                        Veijo Tuunanen  

1 kommentti:

Musiikkiteatteri Apollo kirjoitti...

keskikarjalasta ei valovoimaa löydy kuin aurinkopäivinä. parasta tyytyä tavan talliaisiin...